Викимедија Србије организује тренинг за унапређивање комуникацијских вештина за заинтересоване чланове и чланице заједнице. Тренинг ће се одржати онлајн, у суботу 26. фебруара од 13 до 17 часова, а пријаве су отворене за уреднике и уреднице Википедије, као и за волонтере и волонтерке Викимедије Србије до недеље, 20. фебруара у 23:59.
Википедија на српском језику 16. фебруара пуни 19 година. Тим поводом Викимедија Србије организује прославу у четвртак, 17. фебруара од 18 часова, у просторијама Викимедије Србије (Кнеза Милоша 80/14). Позивамо све уреднике и уреднице да нам се придруже како бисмо заједно обележили овај рођендан и истакли рад многих волонтера и волонтерки у мисији ширења слободног знања.
Глобална кампања уређивања референци #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца) сврстала је Википедију на српском на прво место по доприносу проверљивости чланака на Википедији другу годину заредом. Укупно 27 уредника Википедије на српском језику унело је чак 10.080 референци у чланке где су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво место у свету!
Викимедија Србије објављује коначне резултате конкурса за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе, волонтирања, активирања Википедијиних сестринских пројеката, као и подстицања разноликости. Конкурс је трајао од 8. јула до 15. августа 2021. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 20, а одобрено је 8 пројеката који су званично део годишњег плана Викимедије Србије.
Викимедија Србије расписује конкурс за доделу средстава ради реализације пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 25. фебруара 2022. године.
Завршен је пројекат Википедијанац стажиста у Удружењу ликовних уметника Србије са изузетним успехом. Захваљујући реализацији овог пројекта, написани су и допуњени бројни чланци важни за ликовну уметност, а дигитализовани су каталози Пролећних и Јесењих изложби, као и Златне награде УЛУС-а.
Викимедија Србије у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Такмичење почиње 15. јануара и трајаће до 5. фебруара 2022. године, а осим библиотекара, моћи ће да јој се прикључе сви заинтересовани појединци и Википедијини уредници.
Завршен је пројекат Википедијанац стажиста у Омладинском позоришту ДАДОВ са изузетним успехом. Захваљујући реализацији овог пројекта, написани су и допуњени бројни чланци важни за позориште, његову историју и развој, знамените личности и представе, а ослобођене су и важне фотографије за илустрацију чланака на Википедији. Са написаних скоро 300 нових чланака, овај пројекат добија улогу стажирања са највећим бројем написаних чланака!
Викимедија Србије организује тренинг који ће члановима и чланицама организације, као и уредницима и уредницама Википедије помоћи како да стекну и унапреде вештине вођења тренинга. Тренинг се најпре односи на радионице уређивања Википедије или других Викимедијиних пројеката. Одржаће се онлајн, 23. јануара, од 13 до 17 часова, а пријаве су отворене до 18. јануара у 23:59.
Викимедија Србије прославља 21. рођендан Википедије. У суботу, 15. јануара, од 17 часова, окупићемо се како бисмо обележили датум који је у свету познат као Wikipedia Day и глобално га славе уредници и уреднице из разних земаља.
У четвртак, 23. децембра, били смо гости Удружења Лицеулице, а том приликом је председник Викимедије Србије, Мирослав Лоци, члановима тима уручио донацију у виду опреме. Одлуком Управног одбора Викимедије србије, Удружењу Лицеулице донирано је 3 лаптопа, 8 мобилних телефона, камера и дигитални фото-апарат.
У циљу проширења активности организације и њене даље професионализације, Викимедија Србије расписује конкурс за способну и мотивисану особу за позицију Менаџера/ке за пројекте разноликости.
Последње такмичење у 2021, у организацији Викимедије Србије, донело је Википедији на српском чак 314 чланака о књигама. У оквиру ових чланака, укупно је постављено 1.934.449 бајтова, а победу су однели уредници и уреднице Boja02, Vilena66 и Gzanag. Победници ће добити ваучере за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Такође, два учесника добијају посебне награде у виду два ваучера за куповину књига.
Викимедија Србије прославила је 16 година рада, 3. децембра, у просторијама организације. Прослави су присуствовали чланови Управног одбора, волонтери и волонтерке, као и уредници и уреднице Википедије на српском језику. Проглашен је добитник награде „Бранислав Јовановић“, а удељено је и признање за најбоље пројекте године.
Културно наслеђе на Википодацима је нова акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција је трајала од 15. до 30. новембра 2021. године.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije