Википедијанац стажиста

Програм стажирања подразумева ангажовање Википедијанца стажисте у некој од ГЛАМ институција како би та особа радила на успостављању различитих облика сарадње, дигитализацији одређених дела, ослобађање истих и едукацији запослених о Википедији и Викимедији Србије.

Википедијанац стажиста:

Александар Тумарић, Википедијанац стажиста

Овим програмом се оснажују везе са изабраном институцијом културе, реализује процес дигитализације архивског материјала, генерише садржај на Википедији, Викимедијиној остави и Викиизворнику, преноси идеја дељења и ширења слободног знања, едукују запослени у ГЛАМ институцијама о слободним лиценцама и заштити ауторских права, али и мотивишу изабрани стажисти/уредници Википедије и волонтери ВМРС да доприносе вики пројектима и тако се осете јаче повезаним са заједницом и организацијом.

Програми стажирања су од 2018. године подржани од стране Министарства културе и информисања. До сада је у Србији реализованo 30 програмa, од чега 15 ван Београда. Када говоримо о међународном аспекту, пројекат је до сада реализован у више од 100 институција културе широм света.

Википедијанци стажисти