Викимедија Србије је у сарадњи са Задужбином Илије М. Коларца од фебруара до априла реализовала пројекат Википедијанац стажиста и тиме започела активности на увећању богатог културног наслеђа ове важне културне институције на Вики пројектима. Захваљујући овом пројекту, написано је 10 чланака, док је 111 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 527 датотека, које садрже скоро 2100 страна дигитализованог садржаја!
Викимедија Србије је у сарадњи са Српском академијом наука и уметности (САНУ) током марта и априла реализовала пројекат Википедијанац стажиста и тиме започела активности на увећању богатог културног наслеђа Српске академије наука и уметности на Вики пројектима. Захваљујући овом пројекту, написан је 21 чланак о почасним члановима САНУ-а, као и одељењима, допуњено 25 чланака, а на Викимедијину оставу су постављене 82 датотеке.
икимедија Србије учествује на међународном такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја, које организују Викимедија Швајцарске (WMCH) и Викимедија Аустрије (WMAT) уз подршку других Викимедијиних афилијација. Такмичење ће трајати од 4. до 18. маја 2022. године.
икимедија Србије се по трећи пут заредом прикључила глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. Боље знање о људским правима и животној средини помаже друштву да се опорави. Разумевање и истицање значаја ових тема помаже заједницама широм света у доношењу одлука на свим нивоима, а на крају може довести до ефикаснијег одговора на кризне ситуације.
Отворена је регистрација за Викилајв конференцију 2022. Шесто локално окупање Википедијанаца одржаће се 28. и 29. маја, у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП), у Београду, а сви заинтересовани уредници и уреднице Википедије, волонтери Викимедије, сарадници и партнери, позвани су да се придуже и тако увеличају догађај. Регистрација је отворена до 20. маја, 23:59.
Викимедија Србије сe трећи пут заредом придружује глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. На Википедији на српском ће бити реализована у виду уређивачког маратона који ће трајати од 19. до 25. априла.
Завршен је Уређивачки маратон у сарадњи са Српском академијом наука и уметности који је трајао од 25. марта до 1. априла. Овом маратону се прикључило 15 учесника и написано је чак 40 нових чланака, док је један чланак допуњен.
The third edition of Wikimedia’s Accelerator UNLOCK is all about collaboration and cross-regional exchange. Wikimedia Deutschland has teamed up with Wikimedia Serbia and Impact Hub Belgrade to jointly design and host the program in 2022: UNLOCK Germany x Western Balkans! We are calling on change makers, activists, technologists and creative minds from the German-speaking region and the Western Balkans. Applications are open until May 29th, 2022!
Након две године паузе, Викимедија Србије организује Викилајв конференцију која ће се одржати 28. и 29. маја 2022, у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП), у Београду. Уколико сте заинтересовани да будете део конференције као учесник, предавач и/или волонтер, позивамо вас да се пријавите до 14. априла и уђете у избор за добијање стипендије која покрива трошкове пута, смештаја и хране.
У сусрет Светском дану Рома, Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом из Републике Српске и Српско-корејским информатичко приступним центром (СКИП центром), организује трећи међународни уређивачки маратон. Маратон ће за тему имати идентитет, историју, културу и права Рома. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници могу обогатити новим, провереним референцама или илустровати релевантним фотографијама. Уређивачки маратон ће трајати од 1. до 8. априла.
Викимедија Србије у сарадњи са Српском академијом наука и уметности, организује онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о култури, историји, знаменитим академицима, наградама и важним догађајима. Уређивачки маратон траје од 25. марта до 1. априла 2022. године.
У периоду од 5. до 15. марта 2022. године Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске су у сарадњи са Викимедијом Шведске организовали онлајн уређивачки маратон поводом обележавања Међународног дана жена, а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Ово је био први догађај од неколико планираних током године.
Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске на Википедији на српском језику организују осмо по реду такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење симболично почиње 21. марта и траје до 31. маја, а у њему учествује преко 20 заједница из Средње и Источне Европе.
Поводом недеље примене Вики пројеката у настави Викимедија Србије је организовала онлајн уређивачки маратон у циљу израде нових и допуне постојећих чланака у вези с образовањем на Википедији на српском језику. Маратон је одржан од 21. до 25. фебруара 2022. године, учествовало је 8 уредника и уредница Википедије који су написали и допунили 30 чланака.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске ове године заједно покрећу кампању Викигеп. Први у низу догађаја биће онлајн уређивачки маратон који ће за тему имати знамените жене из различитих области, а трајаће од 5. до 15. марта, обухватајући тако и Међународни дан жена.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije