Честа питања

Викимедија или Википедија?

Википедија је највећа слободна онлајн енциклопедија коју свако може да уређује. Викимедија је непрофитна организација која управља (руководи серверима) и помаже развоју пројеката слободног знања као што су Википедија, Викимедијина остава, Викикњиге, Викицитат, Викиизворник, Викиверзитет итд. Задужбина Викимедија има локалне огранке широм света који подржавају циљеве Задужбине. Викимедија Србије је укључена у међународни Викимедијин покрет и призната као локални огранак у Републици Србији.

Ко пише чланке на Википедији? Запослени у Викимедији?

Википедију уређује свако ко пожели на овој планети. Више од 35 милиона волонтера широм света ствара Википедију. Запослени у Викимедији су ангажовани да подрже развој Википедије и других Википројеката, кроз конкретне акције, програме и активности, али не и да пишу чланке на Википедији. Осим ако то желе да раде у своје слободно време. Управо због тога Викимедија није одговорна за садржај и дешавања на Википедији.

Шта су Викимедијина остава, МедијаВики, МетаВики, итд?

Викимедијина остава је глобална ризница слободних датотека (фотографија, аудио и видео фајлова и других материјала) који се директно користе за илустрацију чланака на Википедији и за друге Википројекте. МедијаВики је слободан софтвер на коме се Википедија и остали Викимедијини сајтови заснивају. Метавики је глобални сајт заједнице, који служи за Викимедијине пројекте и Викимедијин покрет генерално.

Википедиста или Википедијанац?

Неформалан назив за уреднике Википедије је Википедијанац/Википедијанка.

Википедија на српском језику је исто што и Википедија на српскохрватском језику?

Обе Википедије су активне, али Викимедија Србије спроводи активности у циљу подршке развоја Википедије на српском језику.

Викимедија Србија или Викимедија Србије?

Назив огранка у Србији је Викимедија Србије.

Аутори текстова/уређивачи на Википедији?

На Википедији не постоје аутори текстова, с обзиром да сав садржај на овој енциклопедији мора да представља знање које је већ признато и познато. Особа која пише или допуњава чланке на Википедији се назива уредник/ца Википедије.

Википедија Србија/српска Википедија?

Пројекат вики енциклопедије није у националном власништву. Тако не постоје српска, енглеска, немачка Википедија, него Википедија на српском, енглеском, немачком језику.

Транскрипција

Уколико се извештава на српском језику, име енциклопедије, огранака или Задужбине пише се транскрибовано – Википедија, Викимедија… Неисправно је писати Wikipedia на српском језику, Wikipedija, Wikimedia Srbije… Уколико се користи назив на енглеском језику, онда се пише Wikimedia Serbia.