Подршка заједници

Поред Викилајва и такмичења на Википедији, имамо многобројне активности од којих можете изабрати оне које су највише у складу са вашим интересовањима. Овакве акције организујемо како бисмо пробудили волонтера у вама и како бисмо заједно радили на увећању слободног знања на интернету и његове видљивости. Учешће подразумева не само ангажовање у локалној заједници, већ и упознавање Вики волонтера из целог света. Потрудићемо се да информација о било ком дешавању стигне до вас како бисте могли да препознате свој бенефит у њему. За то користимо сајт Викимедије Србије, интерну мејлинг листу, профиле на друштвеним мрежама и Трг на Википедији.

Микрогрантови

Ако имате замисао коју одавно желите да спроведете у делу или вам је пала на памет нова идеја како да увећате слободан садржај на Википедији или ојачате мрежу волонтера, али нисте сигурни одакле да кренете, почните од малих корака. Управо за овакве прилике осмислили смо процес у коме појединцима и/или организацијама додељујемо средства у износу до 500 евра (микрогрантови) за имплементацију креативних и иновативних подухвата. Није проблем уколико нисте до сада имали искуства или нисте писали пројекат. Ми ћемо вам помоћи да стекнете те вештине и да се опробате у вођењу пројеката и координацији волонтера. Потребно је само да имате добру замисао, да ваши циљеви буду у складу са нашим и да имате јаку вољу да их остварите. Ово је такође сјајан начин да се уходате и упознате са радом организације, а када стекнете искуство можете поднети обимнији пројекат и добити годишњи грант. Конкурс за микрогрантове се отвара крајем јануара или почетком фебруара и траје до почетка марта. Када Комисија изврши одабир пројеката и када их Управни одбор дефинитивно одобри, реализација почиње средином марта и траје до краја године. Уколико сте се већ опробали у вођењу пројеката, али вас занима како функционише селекција и рангирање пројеката, можете се пријавити да будете део Комисије за одлучивање.

Резултати досадашњих пројеката

Назив пројектаВођа пројектаРезултатиГодина реализације
Југоисток кроз објектив 2 Ђорђе Марковић 600 постављених фотографија и 27 чланака 2018.
Вилинска школа јахања Сања Ђуровић 776 фотографија и 33 чланка 2018.
Београдски библиотекари о Београду (БГБ о БГД) Милица Буха 1263 фотографије и 181 чланак 2018.
Живи свет водених станишта и инвазивне врсте Србије Александар Ђукић 572 фотографије и 111 чланака 2018.
Дивљи Вики паркови 3 Марко Николић 225 фотографија и 122 чланка 2018.
Упознајмо геоморфологију Србије Стефан Митић 531 фотографија и 100 чланака 2018.
Вики воли панонске слатине Никола Милић 279 фотографија и 75 написаних и допуњених чланака 2017.
Јестиве или не, упознајмо их све Јована Котуров 302 фотографије и 63 написана и допуњена чланка2017.
Слике и речи Смедеревске Паланке Јован Цветковић 2347 фотографија2017.
Дивљи Вики паркови 2 Марко Николић 1095 фотографија и 30 написаних и допуњених чланака2017.
Југоисток кроз објектив Ђорђе Марковић 759 фотографија и 20 написаних и допуњених чланака2017.
Промоција заштићених добара јужне и источне Србије Иван Меденица 191 фотографија и 58 написаних и допуњених чланака2017.
Дивљи Вики паркови Марко Николић 414 фотографија и 16 написаних и допуњених чланака2016.
ЛингвопедијаДруштво младих лингвоста 35 написаних и допуњених чланака 2016.
Културно наслеђе Мачве и Поцерине Дарко Гајић 5647 фотографија и преко 100 илустрованих и написаних чланака 2016.
Једна слика, хиљаду речи - Пут око Пирота Иван Меденица 502 фотографије 2016.
Рашка у долини векова Оља Симовић 2543 фотографије 2016.
Нови талас Вук Јеремић Слободан документарни филм Нови талас у СФРЈ као друштвени покрет 2015.
Кургани Србије Јожеф Дожаи 300 фотографија 2015.
Вики биодиверзитет Владимир Јовановић 559 фотографија 2015.
Да би будућност знала ко смо, пођимо слободним знањем кроз прошлост Омладински клуб Анчики 54 чланка и 106 фотографија 2015.
Ширење капацитета Викимедије Србије у Краљеву Бојана Миновић 4 радионице уређивања Википедије 2014.
Архитектура за комшије Тачка комуникације 114 фотографија 2014.
Вики биодиверзитет Владимир Јовановић 1013 фотографија 2014.
Стари занати Мила Милосављевић 317 фотографија 2014.
Око соколово Дијагностички спортски центар Шабац 72 видео и фото записа 2014.
Биодиверзитет Дрине Liquid Art 48 видео и фото фајлова 2014.

Пројекти чланова заједнице

Подршка појединцима се реализује кроз пружање финансијске, техничке и саветодавне подршке волонтерима који желе да раде на прикупљању слободног садржаја, при чему се усклађују интересовања волонтера и потребних садржаја на Вики пројектима. Ови волонтери, који су већ неко време активни у различитим пројектима Викимедије Србије прикупљају мултимедијални материјал и пишу чланке о природним и културним добрима, знаменитостима у Србији, као и о разним другим обележјима. У 2019. години реализују се пројекти чије су вође и претходних година били активни и остварили добре резултате. Такви пројекти су:

Шумадија на длану представља наставак активности Дарка Гајића који је реализовао пројекте Упознајмо Фрушку гору и Културно наслеђе Западне Србије. Пројекат „Шумадија на длану“ се односи на прикупљање фото-материјала који ће представљати географску регију Шумадију, чија територија у ширем смислу обухвата просторе између токова Саве и Дунава на северу, Велике Мораве на истоку, Западне Мораве на југу и Дичине, река Љиг и Колубаре на западу.

Учешћем на пројектима Викимедије Србије схватио сам колико је земља Србија прелепа и пребогата, а исто тако да постоји толико места, људи или грађевина који нису откривени“, а по својим квалитетима завређују да буду представљени на Википедији. Кроз досадашње пројекте урађено је око 20.000 фотографија и написано нових и значајно допуњено око 1.000 страница. Учешћем на пројектима Викимедије Србије схватио сам колико је земља Србија прелепа и пребогата, а исто тако да постоји толико места, људи или грађевина који нису „откривени“, а по својим квалитетима завређују да буду представљени на Википедији. Кроз досадашње пројекте урађено је око 20.000 фотографија и написано нових и значајно допуњено око 1.000 страница, рекао је Дарко Гајић, вођа пројекта Шумадија на длану.

Надгробни споменици и крајпуташи представља трећу фазу истоименог пројекта започетог 2017. године. Односи се на проучавање и промоцију материјалног и нематеријалног културног наслеђа Србије кроз евидентирање и фотографисање крајпуташа и старих сеоских надгробних споменика.

Још од детињства фасцинирана сам радом народних мајстора-каменорезаца који су на старим сеоским надгробницима и крајпуташима сачували дух патријархалне Србије. Нажалост, ови споменици убрзано нестају, препуштени пропадању и људској небризи. Викимедија Србије омогућила ми је да скренем пажњу на ова драгоцена сведочанства прошлости. Већ трећу годину обилазим локације од Рудника до Јавора, радећи на пројекту „Надгробни споменици и крајпуташи“. На Остави сам до сада објавила преко 4000 фотографија, снимила још најмање толико. Покушаћу да на Википедији обрадим све сегменте везане за ову непресушну тему – друштвену историју села, обичаје, типологију споменика, симболику и орнаменте, народну ношњу и униформу, лексику и фонетику… Знам да је ово велики подухват, али од Заједнице добијам велику подршку и помоћ. Жеља ми је да податке из стручне литературе приближим најширој јавности, што је један од главних постулата на којима почива Викимедија, рекла је Бранка Вучићевић Вучковић.

Вики ћошак

Шта за нас значи Вики ћошак? То је место на ком желимо да се приближимо свим људима који су чули да Википедију може да уређује свако, али је нису до сада уређивали, свим људима који су чули за наше пројекте, али нису знали како да се прикључе, свим ученицима и студентима који желе да више и на прави начин користе Википедију у оквиру предмета, заправо свима који деле са нама мишљење да знање треба да буде доступно и слободно за све. Места на којима постављамо Вики штанд су углавном манифестације или прометне локације. Oрганизован je први пут 2016. године у оквиру Филмстрит манифестације у Београду и представља потенцијалну будућност у сфери едукације, истраживања и знања, јер кроз отворен приступ нуди свима тренутна сазнања о многобројним темама. Поред Филмстрита, Вики ћошак био је део Ноћи истраживача у научном камиону. У шест градова Србије (Београд, Крагујевац, Ниш, Пирот, Ваљево (Петница), Пожаревац) посетиоци су могли да чују нешто више о Викимедији Србије, о Википедији, али и да уређују Вики пројекте. Током 2018. године организовали смо штандове на факултетима у Београду и Крагујевцу.