Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Викимедија Србије  у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске, Аутономним женским центром, FemPlatz-ом и Центром за женске студије, и уз подршку BeFem-a, поводом Међународног дана жена и ове године организовалe су уређивачки маратон а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Током маратона који је трајао од 7. до 15. марта, написано је 47 чланака о женама.

Викигеп кампања се организује од 2018. и из године у годину приметна је велика пажња уредника и уредница, што за резултат има бројне чланке о женама које су оствариле велике доприносе како кроз историју, тако и у савременом добу. Значај ове кампање огледа се и у међународном карактеру, будући да се кроз њу многи чланци могу превести на друге језичке верзије Википедије.

Учесници су током уређивачког маратона имали слободу избора теме. Све биографије жена које су релевантне за енциклопедију биле су дозвољене, без обзира на сферу образовања и интересовања.

Сања Павловић, Аутономни женски центар

Маратон је отворен 7. марта, у сусрет Међународном дану жена, у Српско-корејском Информатичко приступном центру. Догађај су отвориле Ивана Маџаревић, извршна директорка Викимедије Србије и Сања Павловић из Аутономног женског центра, осврнувши се на значај акција усмерених на повећање садржаја о женама на интернету, као и на потенцијал оваквих сарадњи. Током уређивачког маратона, 20 уредника и уредница је написало 47 нових чланака. 

„Хтела бих да се захвалим Викимедији Србије на организовању овог маратона и мотивисању постојећих и нових уредника и уредница на Википедији да пишу о биографијама жена. Нажалост, још увек историја није у потпуности испричана из женског угла и животи и постигнућа жена су често невидљиви, што самим тим значи да ни сама историја какву је познајемо није целовита. Овакви догађаји попуњавају те празнине и због тога су важни. Надам се да наставку сарадње са Викимедијом Србије у овим и сличним подухватима.”

Сања Павловић, Аутономни женски центар

Захваљујући сарадњи усмереној ка обогаћивању Викимедијиних пројеката и ширењу слободног знања, Википедија је обогаћена значајним бројем чланака о женама које су промениле свет и друштво и које заслужују да буду видљиве и да се о њима зна. Ово је прва у низу акција у оквиру Викигеп кампање у 2024. години. 


Ауторке: Милена Миленковић, Ивана Маџаревић (Викимедија Србије)

Илустрација и фотографије: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *