Шта се крије у каталозима Удружења ликовних уметника Србије?

Завршен је пројекат Википедијанац стажиста у Удружењу ликовних уметника Србије са изузетним успехом. Захваљујући реализацији овог пројекта, написани су и допуњени бројни чланци важни за ликовну уметност, а дигитализовани су каталози Пролећних и Јесењих изложби, као и Златне награде УЛУС-а.

Јована Обрадовић, Википедијанка стажисткиња

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) настало је 1919. године и најбројније је уметничко удружење у Србији. Удружење ликовних уметника Србије броји око 2.000 чланова. Циљ УЛУС-а је слободно и добровољно удруживање ликовних стваралаца са циљем унапређења уметничког стваралаштва и других заједничких циљева. Први председник УЛУС-а је био наш чувени сликар Урош Предић.

Википедијанка стажисткиња, Јована Обрадовић, је током овог пројекта написала 62 нова чланка и илустровала их каталозима. На Викимедијину оставу је постављено 77 каталога Пролећних и Јесењих изложби, чиме је комплетирана дигитализација, па се сада, на Викимедијиној остави могу наћи каталози од 1933. до 2021. године. Одржана је и радионица уређивања Википедије за чланове Удружења где је присуствовало 11 чланова.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • File:Датотека:Katalog prolećne izložbe ULUS-a iz 2003. godine.pdf, аутора ULUS, под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:File:Katalog zlatnih nagrada ULUS-a.pdf, аутора ULUS, под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Датотека:Vikipedijanka stažistkinja Jovana Obradović 01.jpg, аутора Ioannes2909, под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Katalog prolećne izložbe ULUS-a iz 2013. godine.pdf, аутора ULUS, под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *