Програми
Obuka_uređivanja_VP_u_ETŠ_Pančevo_03-1

Образовни програм

Образовни програм Викимедије Србије намењен је свим образовно-научним институцијама у земљи и има за циљ ширење слободног и свима доступног знања, као и подизање свести о његовом значају. Основна визија је да се Википедија и други Вики пројекти популаризују и обогате новим садржајем, у академском окружењу.

Програм разноликости

Програм разноликости не представља класичан програм већ скуп активности усмерених на повећање мотивације и интересовања волонтера који учествују у пројектима Викимедије Србије, као и на већу инклузивност унутар заједнице. Основна визија је да се знање буде једнако доступно и приступачно свима.

wiki-novo-sta-radite2

Програм разноликости

Програм разноликости је усмерен на стварање инклузивне заједнице тако што ћемо радити на томе да знање буде једнако доступно и приступачно свима. На овај начин желимо да створимо повољне услове за укључивање жена и различитих маргинализованих група на Викимедијиним пројектима, било кроз писање садржаја о њима или кроз едукацију уређивања Вики пројеката. Циљеви овог програма су децентрализација пројеката и активности Викимедијe Србије, укључивање волонтера и партнерских организација из различитих делова Србије. Поред тога, један од циљева овог програма тиче се и успостављања стабилних и дугорочних партнерстава са невладиним организацијама чији је рад усмерен на стигматизоване групе и мањине. 


GLAM-banner
ГЛАМ

ГЛАМ пројекат (Galleries, Libraries, Archives и Museums) намењен је институцијама културе попут галерија, библиотека, архива и музеја. Циљ пројекта је да се развије двосмерна сарадња у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше зeмље на интернету. Пројекат укључује и друге институције као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери, новински архиви, односно све културне установе које желе да учествују у стварању отвореног и слободног садржаја.