Акредитовани семинар за наставике

Акредитовани семинар за наставнике (Accredited seminars for teachers) представља могућност усавршавања наставника основних и средњих школа кроз примену онлајн Вики алата. Семинар под називом „Примена онлајн вики алата у настави и учењу“ реализује Викимедија Србије и акредитован је код Завода за унапређивање образовања и васпитања на период од три школске године: 2022/23, 2023/24 и 2024/25. под каталошким бројем 697.

Главни циљеви су унапређивање компетенција запослених у образовању за примену нових и отворених платформи за учење заснованих на вики алатима и унапређење квалитета наставног и васпитног процеса. Семинар траје осам сати, носи осам поена и бесплатан је за све учеснике. Осмишљен је тако да се састоји из теоријског и практичног дела, а намењен је како наставницима општеобразовних и стручних предмета у гимназијама и средњим стручним школама тако и наставницима виших разреда основне школе. Током теоријског дела, учесници имају прилику да сазнају више о следећим темама:

  • Основни принципи вики пројеката
  • Википедија у образовним процесима – примери добре праксе
  • Презентовање вики алата
  • Израда вики чланка
  • Примена у настави

Практични део подразумева стицање знања и развијање вештина за израду нових или допуну постојећих чланака на Википедији (по избору учесника) које се могу применити у настави. Рад не захтева вештине програмирања и семинар је креиран тако да наставници могу да примене стечене вештине у учионици непосредно по завршетку.

Након семинара учесници добијају уверење о похађаној обуци и даљу подршку тима Викимедије Србије у реализацији наученог у пракси. Фотографије са семинара можете видети на овом линку.

Сви заинтересовани за семинар се могу пријавити овде. Преглед до сада одржаних семинара под каталошким бројем 697 Примена онлајн Вики алата у настави и учењу, можете да погледате овде:

Редни број семинара Датум Место Број учесника Број чланака Реализатори семинара
60 3.2.2024. Институт за модерно образовање, Београд 10 10 Ђорђе Стакић, Милица Шевкушић, Небојша Ратковић
59 26.12.2023. ОШ Бора Радић, Баваниште 22 22 Горана Гомирац, Небојша Ратковић
58 9.12.2023. Медицинска школа, Чачак 19 19 Горана Гомирац, Небојша Ратковић
57 25.11.2023. ОШ Вук Караџић, Врање 29 29 Филип Маљковић, Мирослав Лоци
56 4.11.2023. ОШ Радоје Домановић, Врање 19 19 Ивана Маџаревић, Горана Гомирац, Небојша Ратковић
55 3.11.2023. OШ Бранко Радичевић, Врање 30 30 Ивана Маџаревић, Горана Гомирац, Небојша Ратковић
54 25.3.2023. Институт за модерно образовање, Београд 8 8 Филип Маљковић, Мирослав Лоци, Милица Шевкушић, Небојша Ратковић
53 10.12.2022. ОШ Олга Милошевић, Смедеревска Паланка 22 22 Горана Гомирац, Небојша Ратковић
52 19.11.2022. Институт за модерно образовање, Београд 8 7 Ивана Маџаревић, Горана Гомирац, Небојша Ратковић

Предавачи на семинарима су:

Ђорђе Стакић
Ђорђе Стакић, рођен 1982. у Крупњу. Математичу гимназију и Математички факултет (смер рачунарство и информатика) завршио је у Београду. Докторирао је рачунарске науке на истом факултету 2022. године. Од 2007. до 2018. је био запослен на Математичком факултету Универзитета у Београду где је два пута биран у звање сарадника у настави на Катедри за рачунарство и информатику, а потом је прешао у Рачунарску лабораторију. Од априла 2018. године је запослен, прво као асистент а од 2023. као доцент, на Економском факултету Универзитета у Београду, Катедра за статистику и математику, на групи информатичко-математичких предмета. На Википедији на српском језику је активан од маја, а администратор је од јула 2004. године. У Викимедији Србије је од њеног оснивања 3. децембра 2005. У Управном одбору Викимедије Србије је од оснивања.
Филип Маљковић
Филип Маљковић, рођен 1987. у Панчеву, завршио је Електротехнички факултет 2011. као мастер инжењер електротехнике и рачунарства. Запослен је на позицији програмера у компанији Heliant. На Википедији је активан од септембра 2004. године, а у Викимедији Србије је од њеног оснивања, 3. децембра 2005. Учесник је великог броја стручних скупова, конференција и семинара у земљи и иностранству који су у вези са Википедијом. Тренутно је у Управном одбору Викимедије Србије.
Небојша Ратковић
Небојша Ратковић, рођен 1987. у Београду, по вокацији је Мастер економиста, а студирао је у Београду, Шпанији и Даблину. У невладином сектору ради од 2010. године на пројектима који у фокусу имају образовање младих. У Викимедији Србије је ангажован од августа 2016. године на позицији менаџера образовног програма где ради на промовисању нових технологија у средњошколским и високошколским установама, са фокусом на Википедију. Учесник је великог броја стручних скупова, конференција и семинара у земљи и иностранству који су као тему имали образовање младих, људска права, нове технологије и демократизацију друштва.
Ивана Маџаревић
Ивана Маџаревић је мастер инжењер организационих наука, смер Организација пословних система, менаџер пројеката и заједнице Викимедије Србије. Има богато искуство у организацији више локалних, регионалних и међународних конференција у земљи на тему Википедије, а била је и учесница великог броја таквих догађаја у иностранству.
Горана Гомирац
Горана Гомирац је по струци економиста. У Викимедији Србије ради као менаџер за сарадњу са институцијама културе са искуством у координацији пројеката, организацији догађаја и држању радионица и обука о уређивању Вики пројеката. Поред невладиног сектора има искуства у области дигиталног маркетинга и држању едукација ради унапређења знања енглеског језика у професионалном развоју.
Милица Шeвкушић
Милица Шeвкушић је рођена у Београду 1972. године. Дипломирала је на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду 1998. Од априла 2007. године ради као библиотекар у Институту техничких наука САНУ. Од 2012. до 2016. била је председник Секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије. У новембру 2014. године, KоБСОН ју је именовао за националног координатора за отворени приступ при ЕИФЛ-у. Члан је Академског одбора Викимедије Србије од 2017. године. У децембру 2014. стекла је стручно звање вишег дипломираног библиотекара.
Мирослав Лоци
Мирослав Лоци је дипломирани професор арапског језика и књижевности, члан Управног одбора Викимедије Србије. Завршио је Филолошки факултет Универзитета у Београду, а био је ангажован као наставник српског језика као страног језика и као културолошки медијатор. Дугогодишњи је акредитовани предавач Викимедије Србије на пројекту стручног усавршавања наставника. Био је учесник и предавач на великом броју међународних и локалних конференција у земљи и иностранству. Тренутно врши функцију је председника Викимедије Србије.
Јована Милошевић
Јована Милошевић је по професији арабиста - Професор језика и књижевности (арапски језик), завршила је Филолошки факултет Универзитета у Београду. Тренутно ради као администратор у компанији Сител СЛБ. Дугогодишња је чланица Викимедије Србије где је била ангажована као Вики амбасадор на Филозофском факултету, али и као предавач на различитим радионицама које као тему имају Википедију.
Бојана Сатарић
Previous
Next

Викимедија Србије је 05.12.2016. од Министарства просвете, науке и технолошког развоја добила средства за реализацију четири семинара у 2017. години. Средства су додељена на основу Јавног позива за учешће у коришћењу финансијских средстава Министарства просвете, науке и технолошког развоја намењеним за дотације невладиним организацијама значајним за образовање.

Од других значајних исхода семинара издвајамо да је Завод за унапређивање образовања и васпитања у августу 2019. године, заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Заводом за вредновање образовања и васпитања усвојио нови Оквир дигиталних компетенција наставника којим се мења онај усвојен 2017. године. У оквиру области Дигитално окружење/допринос друштвеној заједници као пример средњег нивоа сложености наведен је конкретан пример уређивања Википедије. Документ можете да погледате овде.

Од посебног значаја за развој семинара су искуства која учесници имају након семинара и примене наученог у пракси. Зато су нас посебно обрадовале вести да су следећи учесници семинара награђени за своје ангажовање на нашим пројектима након семинара:

  • Наставница математике и информатике Сања Јечменица добитница је награде на конкурсу за наставнике основних школа „Дигитални час“ у школској 2018/2019. години, под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомунуикација. Она је освојила трећу награду међу 375 пријављених радова. Награђени рад под називом „Вики школарац“ је у области групе предмета математике, рачунарства, информатике и техничког образовања. Добитница је и друге награде Завода за унапређивање образовања и васпитања на 12. конкурсу под називом Сазнали на семинару, применили у пракси. Награду је добила за примену Викикњига у настави током 2022. године.
  • Зорана Матићевић, наставница социологије у 15. и 3. београдској гимназији, освојила је друго место на конкурсу „Сазнали на семинару и применили у пракси 2016.“ за рад „Израда вики чланака из области социологије, шта могу да урадим?“. Конкурс је приредио Завод за унапређивање образовања и васпитања, а њен рад је изабран у конкуренцији од 80 радова. Резултате поменутог конкурса можете погледати овде.
  • На конкурсу који организује Министарство за трговину, туризам и телекомуникације под називом Дигитални час професорка српског језика и књижевности Анђелка Миладиновић освојила је другу награду. Награда се додељује оним професорима који у својој наставној пракси умешно користе савремене информационе технологије. Ученици професорке Миладиновић (прошлогодишње одељење 8б) креирали су страницу на Википедији посвећену народној епској песми Почетак буне против дахија.

 

Архиву ранијих акредитација можете да погледате овде:

Редни број семинараДатумМестоБрој учесникаБрој чланакаРеализатори семинара
5121.05.2022.Институт за модерно образовање, Београд1818Милица Шевкушић, Небојша Ратковић
5025.12.2021.Наставничко удружење Љиг, Институт за модерно образовање, Онлајн77Милица Шевкушић, Небојша Ратковић
4925.12.2021.Институт за модерно образовање, онлајн55Милица Шевкушић, Ивана Маџаревић, Мирослав Лоци
4822.5.2021.ОШ Момчило Настасијевић, Горњи Милановац1413Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић
4711.5.2021.ОШ Момчило Настасијевић, Горњи Милановац1814Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић
4627.3.2021.Институт за модерно образовање, онлајн1212Милица Шевкушић, Небојша Ратковић
456.3.2021.Институт за модерно образовање, онлајн1010Ивана Маџаревић, Ивана Маџаревић
4423.1.2021.Институт за модерно образовање, онлајн1211Милица Шевкушић, Небојша Ратковић, Ђорђе Стакић
435.2.2020.Средња школа Жикица Дамњановић, Смедеревска Паланка3030Ивана Маџаревић, Небојша Ратковић
4225.1.2020.Институт за модерно образовање, Београд1313Филип Маљковић, Небојша Ратковић
4130.11.2019.ОШ Бора Станковић, Београд2019Милица Шевкушић, Небојша Ратковић
4023.11.2019.ОШ Данило Киш, Београд2524Ивана Маџаревић, Небојша Ратковић
3916.11.2019.Филозофски факултет Универзитета у Нишу, Ниш2220Филип Маљковић, Мирослав Лоци
385.10.2019.Средња школа и гимназија Архимед, Београд1616Небојша Ратковић, Милица Шевкушић
3728.9.2019.Филозофски факултет Универзитета у Нишу, Ниш2122Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић
3621.9.2019.Институт за модерно образовање, Београд1818Милица Шевкушић, Небојша Ратковић
3513.4.2019.Институт за модерно образовање, Београд1313Филип Маљковић, Небојша Ратковић
3423.2.2019.ЕТШ Раде Кончар, Београд2222Небојша Ратковић, Ђорђе Стакић, Милица Шевкушић
336.2.2019.ОШ Сава Шумановић, Београд2625Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић
3222.12.2018.ОШ Стефан Немања, Ниш2626Небојша Ратковић, Филип Маљковић, Мирослав Лоци
318.12.2018.Средња школа за економију, право и туризам, Београд1111Небојша Ратковић, Ђорђе Стакић, Јована Милошевић
301.12.2018.Гимназија „Креативно перо“, Београд1716Небојша Ратковић, Милица Шевкушић
296.10.2018.Институт за модерно образовање, Београд1514Небојша Ратковић, Филип Маљковић, Милица Шевкушић
2829.9.2018.Институт за модерно образовање, Београд2020Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић
Редни број семинараДатумМестоБрој учесникаБрој чланакаРеализатори семинара
2730.6.2018.Институт за модерно образовање, Београд2120Небојша Ратковић, Ђорђе Стакић, Мирослав Лоци
2619.5.2018.Медицинска школа, Зрењанин2423Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић
2531.3.2018.ОШ „Вук Караџић“, Доњи Милановац2725Небојша Ратковић, Филип Маљковић, Мирослав Лоци
2417.3.2018.ОШ „Јован Јовановић Змај“, Обреновац2323Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић
2310.3.2018.Железничка техничка школа, Београд2222Небојша Ратковић, Филип Маљковић
223.3.2018.ОШ „Мома Станојловић“, Крагујевац2222Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић
214.11.2017.Педагошки факултет у Врању, Врање1717Небојша Ратковић
2029.10.2017.ОШ „Станислав Сремчевић“, Крагујевац1818Небојша Ратковић, Мирослав Лоци
1928.10.2017.ОШ „Станислав Сремчевић“, Крагујевац1516Небојша Ратковић, Мирослав Лоци
1814.10.2017.ОШ „Јован Стерија Поповић“, Београд2322Небојша Ратковић, Филип Маљковић
1730.9.2017.ОШ „Јован Стерија Поповић“, Београд2121Небојша Ратковић, Ђорђе Стакић
1627.5.2017.ОШ „Кнез Сима Марковић“, Барајево2511Небојша Ратковић, Ивана Маџаревић
1529.4.2017.Економско-трговинска школа у Бечеју, Бечеј2422Небојша Ратковић
141.4.2017.Образовни систем „Руђер Бошковић“, Београд2826Небојша Ратковић, Мирослав Лоци
1325.3.2017.ЕТШ „Никола Тесла“, Панчево2818Филип Маљковић
124.3.2017.ОШ „Милан Ђ. Милићевић“, Београд2513Филип Маљковић, Ивана Маџаревић
1122.2.2017.Математичка гимназија, Београд2119Филип Маљковић, Ивана Маџаревић
1024.12.2016.Фармацеутско-физиотерапеутска школа, Београд2518Филип Маљковић, Ђорђе Стакић
910.12.2016.Гимназија „Бранко Радичевић“, Стара Пазова1514Ивана Маџаревић, Мирослав Лоци
819.11.2016.ОШ „Вук Караџић“, Сурчин2413Филип Маљковић, Ђорђе Стакић, Мирослав Лоци
Редни број семинараДатумМестоБрој учесникаБрој чланакаРеализатори семинара
712.3.2016.ЕТШ „Паја Маргановић“, Панчево3010Филип Маљковић, Ђорђе Стакић
623.1.2016.Математичка гимназија, Београд1818Филип Маљковић, Ђорђе Стакић
516.1.2016.Математичка гимназија, Београд186Филип Маљковић, Ђорђе Стакић
410.10.2015.Трећа београдска гимназија, Београд279Филип Маљковић, Ђорђе Стакић, Светлана Јовановић
33.10.2015.Трећа београдска гимназија, Београд279Филип Маљковић, Ђорђе Стакић
227.9.2015.ОШ „Јован Јовановић Змај“, Свилајнац302Филип Маљковић, Ђорђе Стакић
126.9.2015.ОШ „Љубиша Урошевић“, Рибаре305Филип Маљковић, Ђорђе Стакић