Акредитовани семинар за наставике

Акредитовани семинар за наставнике (Accredited seminars for teachers) представља могућност усавршавања наставника основних и средњих школа кроз примену онлајн Вики алата. Семинар под називом „Примена онлајн вики алата у настави и учењу“ реализује Викимедија Србије и акредитован је код Завода за унапређивање образовања и васпитања на период од три школске године: 2022/23, 2023/24 и 2024/25. под каталошким бројем 697.

Главни циљеви су унапређивање компетенција запослених у образовању за примену нових и отворених платформи за учење заснованих на вики алатима и унапређење квалитета наставног и васпитног процеса. Семинар траје осам сати, носи осам поена и бесплатан је за све учеснике. Осмишљен је тако да се састоји из теоријског и практичног дела, а намењен је како наставницима општеобразовних и стручних предмета у гимназијама и средњим стручним школама тако и наставницима виших разреда основне школе. Током теоријског дела, учесници имају прилику да сазнају више о следећим темама:

  • Основни принципи вики пројеката
  • Википедија у образовним процесима – примери добре праксе
  • Презентовање вики алата
  • Израда вики чланка
  • Примена у настави

 

Практични део подразумева стицање знања и развијање вештина за израду нових или допуну постојећих чланака на Википедији (по избору учесника) које се могу применити у настави. Рад не захтева вештине програмирања и семинар је креиран тако да наставници могу да примене стечене вештине у учионици непосредно по завршетку.

Након семинара учесници добијају уверење о похађаној обуци и даљу подршку тима Викимедије Србије у реализацији наученог у пракси. Фотографије са семинара можете видети на овом линку.

Сви заинтересовани за семинар се могу пријавити овде. Више информација о овом семинару можете прочитати на сајту за семинаре Викимедије Србије.