Месечни преглед активности

2021

АКТИВНОСТИ ВИКИМЕДИЈЕ СРБИЈЕ У ЈУНУ

Образовни програм

 • Реализоване су активности које се односе на прегледање семинарских радова из текућег полугодишта/семестра, рачунање метрика пројеката и планирање активности од септембра 2021. године.
 • Реализоване су припремне активности за други Онлајн еду Вики камп који ће бити одржан током првог семестра школске 2021/2022. године
 • Договорена је сарадња са ОШ „Момчило Настасијевић” из Горњег Милановца која ће бити реализована током септембра и октобра 2021.

ГЛАМ

 • У Музеју рудничко – таковског краја је 1. јуна започео двомесечни пројекат Википедијанац стажиста. Током првог месеца стажирања написано је 30 нових чланака, док је 45 допуњено, а чак 87 илустровано. На Викимедијину оставу је постављено 236 датотека. 
 • Од 15. до 30. јуна, трајала је акција Културно наслеђе на Википодацима, током које је одржана и обука уређивања Википодатака. У акцији је учествовало 9 уредника који су начинили 986 измена на 267 ставки, док је 9 ставки направљено. На Википодатке је додато и 203 референце. 

Подршка заједници

 • Акција писања чланака о медицини завршена је 15. јуна, а током ње је написано и допуњено 67 чланака о знаменитим личностима из света медицине, болестима, областима медицине и многим другим темама. Циљ акције био је повећања садржаја о медицини, а имајући у виду потребу за оваквим видом знања. У акцији је учествовало седам учесника, од којих је шесторо написало пет или више чланака и тако заслужило споменицу. 
 • Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело нам је 399 чланака о разноразним темама. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 12 милиона бајтова на Википедији на српском језику. Прво место освојио је корисник Intermedichbo, друго место заузела је Николина Шепић, док ће трећу награду добити Strickerin.
 • Друго по реду онлајн тематско окупљање Википедијанаца и Викимедијанаца организовано је у четвртак, 17. јуна, од 18. часова, путем Зум платформе. Овог пута учесници окупљања су имали прилику да попричају о ГЛАМ програму и сазнају шта се све крије „иза сцене” када музеји, библиотеке, архиви и многи други отваре своја врата и упознају публику са културним наслеђем Србије.
 • Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 1. јула до 31. августа 2021.
 • Викимедија Србије послала је упитник заједници о могућим тренинзима које може организовати. На основу одговора сагледаће потребе и организовати тражене обуке.

Медији

 • У емисији „Вести у 11” на Танјуг телевизији, Горана Гомирац дала је изјаву о значају неутралности података на
 • Википедији.

Вести из покрета

 • Група Викимедијанаца, представника ЦЕЕ мреже, тренутно ради на формирању ЦЕЕ хаба чија ће намена бити подршка ширењу и сакупљању слободног знања. Као први корак ка изградњи одговарајуће структуре подршке за заједницу у региону, група планира да прикупи информације о потребама и изазовима које имају Викимедијине афилијације у ЦЕЕ региону. То ће се догодити кроз серију онлајн интервјуа, анкета и истраживања, као и онлајн састанака и радионица.
 • Задужбина Викимедија отворила је позив за чланове Одбора повереника Задужбине. Одбор повереника надгледа рад Задужбине, а чине га повереници које бира међународна заједница, као и именовани повереници које бира Задужбина. Сваки повереник има мандат од три године и својим радом може допринети разноликости и бољој репрезентацији разних делова света. Позив је  трајао до 29. јуна 2021.

У сликама

2021.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Образовни програм

 • Одржана два акредитована семинара у ОШ „Момчило Настасијевић” у Горњем Милановцу. Семинари су одржани у сарадњи са Друштвом учитеља Горњи Милановац, у оквиру пројекта „Волонтеризмом до снажног друштва”.

 • Током маја је рађено на сређивању семинарских радова на Википедији које су писали ученици и студенти након чега су оцењивани од стране наставника и професора. Пребацивање радова у главни именски простор ће уследити током јуна.

ГЛАМ програм

 • Викимедија Србије и Музеј рудничко-таковског краја потписали су Меморандум о сарадњи и тиме озваничили почетак заједничких активности.

 • У сарадњи са Јеврејском дигиталном библиотеком, одржан је уређивачки маратон од 3. до 9. маја, током ког је написано 70 нових чланака, 3 чланка су допуњена, а учествовало  је 14 уредника.

 • Поводом Међународног дана музеја, организован је уређивачки маратон од 17. до 23. маја. Током маратона, 12 уредника је написало 60 нових чланака, док је 1 чланак допуњен.

 Подршка заједници

 • Викимедија Србије је покренула серију онлајн тематских окупљања заједнице. Тематска окупљања намењена су дружењу и покретању разговора о битним питањима у вези са Википедијом, Викимедијиним пројектима и активностима Викимедије Србије. Идеја је да окупљања буду онлајн, што ће омогућити волонтерима и волонтеркама из различитих градова једноставно учешће. Прво окупљање овог типа одржано је 19. маја. Том приликом смо разговарали о Образовном програму Викимедије Србије, повећању волонтерских капацитета у погледу одржавања предавања и радионица, као и на унапређивање вештина презентовања и интерактивног приступа.

 • Викимедија Србије радила је на припреми акције писања чланака о медицини. Акција има циљ повећања садржаја из области медицине. Учесници имају слободу избора теме, па могу писати о медицинским наукама, болестима, знаменитим личностима из света медицине, добитницима Нобелове награде у области медицине, медицинским факултетима или установама за лечење. Трајаће од 1. до 15. јуна 2021, а сви заинтересовани се могу пријавити на страни акције на Википедији.

Медији 

 • Бесплатан семинар Викимедијe Србије за наставнике са подручја горњомилановачке општине – GM Press, Глас Западне Србије

 • Викимедија Србије не би била то што јесте да није волонтера – Giving Balkans.

 • У оквиру чланка „Ове тајне лого знакова сигурно нисте знали”, поменуте су занимљивости везане за лого Википедије – Глас јавности.

Вести из покрета

 • Организатори Викиманије отворили су позив за подношење презентација. Викиманија ће ове године бити одржана онлајн од 13. до 17. августа, а позив ће трајати од 27. маја до 18. јуна.
Образовни програм

 • Остварена је сарадња са професорком биологије ОШ „Моше Пијаде” из Иванова и одржана је онлајн радионица групи ученика који ће писати чланке из области биологије.

 • Остварена је сарадња са професорком географије ОШ „Петар Петровић Његош” из Зрењанина и одржана је радионица групи од 6 надарених ученика који ће писати чланке из географије.

 • Договорена су два акредитована семинара које ће Викимедија Србије одржати у мају заједно са Друштвом учитеља из Горњег Милановца.

 • Одржана је радионица студентима Филозофског факултета у Београду који учествују у програму праксе у сарадњи са Центром за развој каријере овог факултета.


ГЛАМ програм

 • Викимедија Србије је у сарадњи са Удружењем ликовних уметника Србије поставила још шест каталога Пролећних и Јесењих изложби Удружења, чиме је комплетирана колекција послератних каталога.

 • У сарадњи са Јеврејском дигиталном библиотеком, током априла је рађено на припреми уређивачког маратона који ће се одржати од 3. до 9. маја. 

 • Пројекат Вики библиотекар је након успешног уређивачког маратона у марту, одржао и праксу студената Катедре за библиотекарство и информатику Филолошког факултета Универзитета у Београд. На студентској пракси учествовао је 21 Википедијанац, отворено је 13 нових налога, постављено 19 нових чланака, допуњена су 2 чланка и постављено је 36 датотека.

 • У прва четири месеца пројекта Културно наслеђе Србије, на Викимедијину оставу је постављено 512 датотека

Подршка заједници

 • У априлу је организован уређивачки маратон поводом Међународног дана Рома. Ове године у оквиру маратона на међународном нивоу написано је 234 нових чланака, док је један чланак допуњен. Чланке о Ромима писала је 71 особа и то на 21 језичких верзија Википедије. Поред тога, на Википодацима је унето 20 нових појмова. Подршку маратону дало је 8 огранака и корисничких група, а чланци о Ромима су, по први пут, постали саставни део такмичења ЦЕЕ пролеће. Резултати су доступни на мети и страни маратона на Википедији на српском. 

 • Викимедија Србије сe други пут заредом придружила глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. На Википедији на српском је од 19. до 25. априла организован уређивачки маратон о животној средини. Написано је и допуњено 45 чланака, од којих су 43 нова, а 2 допуњена. На маратону је учествовало 16 учесника, који су за допринос Википедији о овој важној теми добили споменицу. Глобална кампања траје до 15 маја, а након тога ће бити познати укупни резултати. Теме које су покривене можете видети на страни маратона на Википедији

Медији 

 • Уређивачки маратон на Википедији поводом Светског дана Рома — Излазак.
 • Бојан Цветановић дао је изјаву за радио „Ромски дукат” из Чикага у вези са организацијом и резултатима уређивачког маратона на Википедији поводом Светског дана Рома.

 • Демонтажа ревизионистичких садржаја на Википедији на хрватском језику — Радио Слободна Европа.

 • Ивана Маџаревић је дала изјаву у емисији Корак ка науци на Радију Београд поводом уређавачког маратона о животној средини. 


Вести из покрета

 • У оквиру Управног одбора Задужбине Викимедија основана је Комисија за питања заједнице, са циљем да посредује у комуникацији између шире заједнице Викимедијанаца и запослених у Задужбини. Она ће се бавити подршком потреба заједнице у оквиру Стратегије покрета, и надгледаће имплементацију планова и одлука унутар покрета.

 • У току су консултације у вези са Универзалним кодексом понашања, и ускоро ће Комисија за састављање предлога кодекса отпочети са радом, што је планирано да траје до 20. јула, када ће заједница имати прилику да евалуира предлог и затражи корекције и допуне.

Образовни програм

 • Одржано је 12 радионица студентима Високе школе електротехнике и рачунарства у Београду. Радионице су одржане у оквиру предмета Анализа друштвених мрежа, а помоћ при одржавању радионица је пружио Ђорђе Илић, Вики амбасадор на Филолошком факултету у Београду.

 • Одржана су два акредитована семинара за наставнике у сарадњи са Институтом за модерно образовање. Семинари су одржани онлајн, а након њих је договорена реализација пројекта Википедија у школама у две основне школе. 

 • Одржана је последња радионица ученицима у ОШ Јован Стерија Поповић у овом семестру. Након прегледаних члананка које су писали ученици, чланци ће бити пребачени у главни именски простор на Википедији.

 • Одржане су две радионице учесницима Девете гимназије. Ученици су радионицу слушали онлајн у оквиру информатике, а чланке ће писати користећи вики синтаксу. 


ГЛАМ програм

 • Успешно је завршено прво шестомесечно стажирање у сарадњи са Библиотеком града Београда. Током овог стажирања, на Википедији написано је 126 нових чланака, допуњено 26, а илустровано 278. На Викимедијину оставу је постављена укупно 1.001 датотека, од којих је 875 фотографија, 120 часописа и 6 књига.

 • Завршено је једномесечно стажирање у сарадњи са Јеврејском дигиталном библиотеком чиме је направљен почетни корак у заједничким активностима. Током стажирања су написана 32 нова чланка, 8 је допуњено, а 5 илустровано, док је на Викимедијину оставу постављено 60 датотека, од којих је 6 књига. У сарадњи са Јеврејском дигиталном библиотеком се ради на припреми уређивачког маратона који ће трајати од 3. до 9. маја.


Подршка заједници

 • Викимедија Србије је током фебруара и марта спровела конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Сви заинтересовани појединци, представници организација, институција културе и образовања имали су могућност да поднесу идеје од 20. јануара до 1. марта 2021. године. Шест пројеката је прихваћено и биће реализовано током године.

 • Акција писања чланака о храни завршена је 21. марта, а током ње је написано и допуњено 107 чланака о јелима и зачинима из многих земаља. Циљ акције био је повећања садржаја о разној храни коју можемо користити као оброк, али и као препознатљиви симбол културе и земље у којој живимо. У акцији је учествовало 17 учесника, од којих је 11 написало пет или више чланака и тако заслужило споменицу. 

 • Викигеп кампања која је ове године на Википедији на српском одржана од 1. до 8. марта, оборила је рекорд у погледу броја креираних биографија жена – чак 113 чланака. Кампања је обухватала уређивачки маратон поводом Међународног дана жена који је био саставни део глобалне акције која има за циљ смањење јаза у погледу садржаја о женама на Википедији. У Србији су је четврти пут заредом организовале Викимедија Србије и Амбасада Шведске.

 • ЦЕЕ Пролеће је међународно такмичење на Википедији организују Викимедијини огранци и заједнице из земаља Средње и Источне Европе. Почело је симболично 21. марта, а траје до 31. маја. Учесници који остваре најбоље резултате и заузму прва три места биће награђени ваучерима за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Посебне награде у виду ваучера за куповину књига биће уручене најбољем новајлији и уреднику/ци који/а напише чланак са највише референци.

 • Званични извештај Викимедије Србије за 2020. је постављен и налази се на мети.

Медији 

 • Пунолетство Википедије на српском — Просветни преглед (страна 16).

 • Викигеп кампања Викимедије: Покажимо утицај жена — Просветни преглед (страна 17).

 • Уређивачки маратон на Википедији поводом Међународног дана жена – Политика (страна 7 штампаног издања за 1. март).

 • Ивана Маџаревић је у емисији „150 минута” (20:40) телевизије Прва говорила о уређивачком маратону поводом Међународног дана Жена.

 • Викигеп маратон за већи број женских биографија на Википедији — Радио Слободна Европа, Јавни сервис.

 • Најава јутарњег програма за Србију Радија Слободна Европа: Чућете и људе из Србије који су учествовали у маратону за писање биографија жена на Википедији.

 • Гошће подкаста КЦ ЉУБ, Ивана Маџаревић и Горана Гомирац, говориле су о Википедији и активностима Викимедије Србије.

 • У оквиру чланка „Култура и корона: Уметници о кризи”, Невена Поповић је поменула да је током септембра и октобра УЛУС учествовао у Викимедијином пројекту и дигитализовао стотинак каталога са традиционалне Јесење и Пролећне изложбе од 1928. до 2000, како би најширој популацији приближио информације о најстаријим ликовним манифестацијама у Србији.

 • Гобељић има невероватан профил на Википедији — Телеграф.

 • О дешавањима на Википедији на хрватском језику — Портал Новости, Аутономија, Курир.

 • Задужбина Викимедија покреће плаћену услугу намењену компанијама које се ослањају на податке са Википедије — advertiser-serbia.com, Објектив, Дневно, Србија Данас, PC Press, mobilni.info.

Вести из покрета

 • На једном од састанака ЦЕЕ хаба (CEE Hub) детаљније је разматрана опција запошљавања особе која ће бити задужена за боље умрежавање и сарадњу у Средњој и Источној Европи. 

 • Будући да Кетрин Мар одлази са позиције извршеног директора Задужбине Викимедија, заједница жели да искаже захвалност за сав рад који је уложила током ових година састављањем групне видео поруке захвалности. Сви који су заинтересовани да се прикључе, свој кратак снимак могу послати овде до 12. априла. 

Образовни програм

 • Одржана радионица у ОШ „Јован Стерија Поповић” у оквиру пројекта „Вики чланак у настави шестог разреда”. Радионицу је прошла једна група ученика шестог разреда, док ће друга радионица у оквиру истог пројекта бити одржана у марту. Пројекат се спроводи у оквиру часова информатике.

 • Одржан је први ЕДУ састанак земаља средње и источне Европе. Осим тога то је и први регионални састанак на свету који представља иницијативу Задужбине Викимедија за започињањем повезивања представника огранака и корисничких група који се баве образовним активностима. Слични састанци ће бити одржани и у будућности, а Викимедија Србије је добила улогу ко-организатора ових састанака у ЦЕЕ региону.

 • Одржана је презентација „Коришћење вики алата за вредновање постигнућа ученика током спровођења наставе на даљину” у оквиру Државног семинара наставника математике и информатике који је у организацији Друштва математичара Србије. Овогодишњи семинар је одржан онлајн.

 • Договорен је наставак сарадње са представницима Високе школе електротехнике и рачунарства струковних студиа у Београду у оквиру које ће бити одржано 12 радионица током марта.

 • Договорен је наставак сарадње са представницима Девете гимназије у оквиру које ће на часовима информатике ученици имати прилику да науче како се уређује Википедија.

 • Договорен је наставак сарадње са представницима Института за модерно образовање у циљу организовања још једног онлајн акредитованог семинара за наставнике.

ГЛАМ програм

 • Википедија на српском је убедљиво освојила прво место у глобалној кампањи уређивања референци #1Lib1Ref са 17112 унетих референци. Чак пет уредника Википедије на српском се пласирало у најбољих 10 уредника Кампање, а титулу најбољег уредника Кампање је заузела уредница Николина Шепић. 

 • Одржано је једномесечно стажирање у Музеју афричке уметности у Београду. Током стажирања је написано и допуњено 11 чланака, док су бројни чланци на Википедији на српском и енглеском језику илустровани. Ослобођене су 303 датотеке, међу којима се може видети редак снимак лова на слонове, фотографије Јосипа Броза Тита са посета Африци, као и фотографије  афричких племена, политичких фигура и културних споменика.

 • Завршен је пети месец стажирања у Библиотеци града Београда, током којих је написано 119 нових чланака, 3 су допуњена, а илустрована су чак 273 чланка. На Викимедијину оставу је постављено 960 датотека, међу којима се налазе 4 књиге, 50 бројева часописа Илустроване ратне кронике и 20 бројева часописа Завичај.


Подршка заједници

 • Дадесет пета редовна седница Скупштине одржана је 7. фебруара 2021.  путем Зум платформе године. Седници је присуствовало 12 редовних чланова и Бојан Цветановић у улози записничара и представника канцеларије. Скупштина је на овој седници усвојила Извештај о раду Управног одбора, као и Финансијски извештај за 2020. годину.

 • У фебруару су представљени резултати пројеката који су добили микрогрантове у 2020. години. Конкурс је био отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. Пристигло је 13, а одобрено је 6 пројеката који су званично увршћени у пројектне активности Викимедије Србије.

 • Викимедија Србије је 16. фебруара обележила 15 година Википедије на српском. У оквиру овог славља представљене су најзначајније статистике са Википедије на српском, техничке новине, али и акције, маратони и такмичења која су у плану, а која значајно обогаћују пројекат.
 • Акција писања чланака о Кини трајала је од 1. фебруара до 1. марта. Ово је заједнички пројекат између Викимедије Србије и корисничке групе Викимедијанаца Кине, чији је циљ јачање партнерства између две заједнице и писање квалитетних чланака о историји, географији, цивилизацији, култури, личностима и другим сродним темама. Током акције 17 учесника написало је и допунило 122 чланка.
 • Током фебруара извршене су припреме за Викигеп кампању. Викимедија Србије и Амбасада Шведске и ове године реализују кампању у Србији кроз организацију уређивачког маратона. Овај уређивачки маратон биће део глобалне акције која има за циљ смањење јаза у погледу садржаја о женама на Википедији. Трајаће од 1. до 8. марта, када ће симболично на Међународни дан жена бити одржан виртуелни догађај са организаторима из целог света.


Медији 

Вести из покрета

 • Кетрин Мар напушта позицију Извршног директора Задужбине Викимедија. Кетрин је активна у покрету и Задужбини седам година и најпре је била задужена за комуникацију, а потом и стратегију покрета. Званично ће на овој позицији бити до 15. априла 2021.

 • Други регионални европски састанак афилијација одржан је преко Зум платформе 20. фебруара, у циљу излагања нових идеја и развијања начина за сарадњу унутар Европе. Теме су биле: Размена капацитета, Велика тура по Европи, ЦЕЕ хаб и Хаб језика мањинских група. Учесници су се определили у којој дискусији желе да учествују, а Мирослав Лоци је присуствовао ЦЕЕ хаб сесији. Оснивање централног тела за координацију ЦЕЕ региона је начин да се помогне развоју корисничких група и заједница унутар овог региона који укључује више од 40 афилијација и 35 језика. Планира се истраживање о потребама малих заједница како би се улагали капацитети у правом смеру, као и одговорна особа или више њих, које ће моћи да излистају све потребе и све ресурсе којима располажемо. Више о томе биће речи на мартовском састанку који ће бити организован специјално на ову тему.

 • У #1Lib1Ref глобалној кампањи уређивања референци, Википедија на српском језику је освојила прво место са 17.112 унетих референци. О успешности кампање и сјајним резултатима говори податак да је Википедија на српском унела скоро 13 хиљада референци више од другопласираног учесника. Међу 10 најбољих уредника кампање се налази 5 уредника Википедије на српском, међу којима је и најбољи уредник кампање на глобалном нивоу. 

 • Одржан је глобални ЕДУ састанак представника Задужбине Викимедија и представника огранака и корисничких група који раде на образовним активностима.

Образовни програм

 • Одржана је радионица у оквиру пројекта Волонтеризмом до снажног друштва чији су учесници били чланови Друштва учитеља из Горњег Милановца. Они ће током наредних месеци бити учесници и акредитованих семинара Викимедије Србије у циљу њиховог обучавања за примену Википедије у настави. Радионица је одржана у оквиру додељених грантова Викимедије Србије за годишње пројекте.

 • Одржана је радионица у оквиру пројекта Књижевна ризница у свету детињства чији су учесници носиоци пројекта у оквиру додељених грантова Викимедије Србије за годишње пројекте. Пројекат ће укључивати ангажовање студената на писању чланака на Википедији.

 • Одржан је први онлајн акредитовани семинар Викимедије Србије у сарадњи са Институтом за модерно образвање. Учесници су били наставници ОШ „Свети Сава” из Велике Плане. 

 • Договорен је наставак сарадње са ОШ „Јован Стерија Поповић” у Београду и одржавање две радионице ученицима шестог разреда. 

 • Отпочеле су припреме за први Регионални састанак представника образовних програма огранака из региона средње и источне Европе (ЦЕЕ). Састанак ће бити одржан током фебруара у циљу повезивања представика образовног програма ради размене искуства и превазилажења препрека у раду. Састанак ће бити отворен и за професоре, наставнике и друге који су заинтересовани за тему или су на неки начин укључени у образовне активности. Представницима Викимедије Србије је поверена организациона улога овог састанка.


ГЛАМ програм

 • На јубилеј Википедије, 15. јануара, започела је #1Lib1Ref кампања уређивања референци која ће трајати до 05. фебруара. Ове године учествујемо у сарадњи са Универзитетском библиотеком Светозар Марковић, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске. Одржана је онлајн радионица уређивања референци, а током јануара унето је 12.632 референци, што нас је сместило у сам врх Вики заједница, како на глобалном нивоу, тако и на нивоу ЦЕЕ такмичења. 

 • Одржана је радионица за организаторе #1Lib1Ref кампање у региону Средње и Источне Европе у сарадњи са Задужбином Викимедија и Викимедијом Пољске.

 • Потписан је Меморандум о сарадњи са Јеврејском дигиталном библиотеком.

 • Четврти месец пројекта Википедијанац стажиста у сарадњи са Библиотеком града Београда је протекао на одељењу Периодике. За четири месеца су дигитализоване 862 датотеке, међу којима се налазе бројне књиге и часописи, написан је 101 чланак, док је 257 чланака допуњено.  

Подршка заједници

 • Википедија је у петак, 15. јануара напунила 20 година. Дан Википедије прослављен је како међу уредницима Википедије на српском, тако и широм света, на локалним видео окупљањима. Викимедија Србије је у част Википедије организовала онлајн прославу на којој су присуствовали уредници Википедије и волонтери Викимедије. На овај датум симболично је почела и 1либ1реф кампања која ће трајати до 5. фебруара. Више детаља доступно је у блог посту.

 • Одржани су уводни састанци са вођама пројеката и две обуке у оквиру пројеката Живи свет око нас и Стоп маргинализацији!.

 • Викимедија Србије је расписала конкурс за финансирање пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 20. фебруара 2021. године. Формулар и детаљи конкурса доступни су на сајту Викимедије Србије.

 • Најављена је акција писања чланака о Кини као део кинеско-српског програма културне размене. Заједнички пројекат Викимедије Србије и корисничке групе Викимедијанаца Кине има за циљ јачање партнерства између две заједнице и писање квалитетних чланака о историји, географији, цивилизацији, култури, личностима и другим сродним темама. Први пројекат поменутог партнерства почиње 1. фебруара и трајаће до 1. марта 2021.

 • Двадесет пета редовна седница Скупштине најављена је за недељу, 7. фебруар. Заинтересовани чланови организације се могу пријавити путем следећег линка.

Медији 

Вести из покрета

 • Community Resources тим Задужбине Викимедија тренутно ради на преиспитивању процеса доделе грантова како би исти био у складу са новим стратешким правцем, са фокусом на правичност и изградњу успешног покрета. Сви детаљи налазе се на мети.

 • Одлучено је да ће се овогодишње конференције Викиманија и ЦЕЕ конференција одвијати виртуелно.

2020.

Садржај хармонике
Образовни програм
 
 • Реализоване су активности које се односе на прегледање семинарских радова из текућег полугодишта/семестра, рачунање метрика пројеката и планирање активности током 2021. године.
 • Вики амбасадор Ђорђе Илић је одржао радионицу студентима Педагошког факултета у Сомбору, Универзитета у Новом Саду. Радионица је одржана поводом Дана библотекара, а студенти и студенткиње ће писати чланак на било коју тему везану за библиотекарство.
 • Објављен је рад под називом “Wikipedia and Its Sister Projects as Important Elements of the Teaching and Learning Process – a Review of the Global Situation” који говори о примени Википедије и других Вики пројеката у Србији, Немачкој, Уједињеном Краљевству и у Пољској. Рад је објављен у часопису „Lodz Ethnic Studies“
 
ГЛАМ програм
 
 • Викимедија Србије је у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” организовала уређивачки маратон поводом Дана библиотекара који је трајао од 14. до 20. децембра. Маратону је присуствовало 15 учесника, а написано је 40 нових чланака.
 • Уређивачки маратон Позоришна сцена на Википедији је трајао од 04. до 07. децембра и током ког је 8 учесника написало 20 нових чланака
 • Током првог дела шестомесечног стажирања на Завичајном одељењу Библиотеке града Београда написано је 80 нових, а илустровано је 199 чланака. Дигитализоване су четири књиге, док је чак 611 датотека ослобођено.
 • Током децембра месеца је одржано стажирање у Културном центру Рекс на ком се радило на дигитализацији њихових бројних публикација које ће се наћи на Викимедијиној остави. 
 • У другом делу стажирања у Удружењу за уметност, културу и међународну сарадњу Адлигат је написано 25 нових чланака, 21 је допуњен, док је 150 чланака илустровано. Ослобођене су 352 датотеке и дигитализована је једна књига.
 • Потписан је Меморандум о сарадњи са Музејом афричке уметности.

 

Подршка заједници

 • Уређивачки маратон поводом Међународног дана особа с инвалидитетом одржан је од 1. до 3. децембра. Маратон је био изузетно медијски пропраћен, а осам учесника је укупно написало 44 чланка.
 • Викимедија Србије је 3. децембра прославила 15 година постојања. Овом приликом волонтери су се дружили онлајн, путем Зум платформе. Током рођендана причали смо о томе шта смо урадили у 2020. години и како смо пребродили изазове, прогласили смо најуспешнији пројекат, а заједници су се обратили Мирослав Лоци, председник Удружења и Александра Поповић, добитница награде Бранислав Јовановић. Део дружења је био издвојен за онлајн игре.
 • Викимедија Србије одржала је прву онлајн седницу Скупштине, двадесет четврту по реду. Скупштина је путем Зум платформе одржана 6. децембра 2020. На овој седници, Скупштина је именовала Миљана Симоновића за члана Управног одбора у новом двогодишњем мандату. Донета је одлука о укидању Стручног одбора за академске институције и усвојен је нов Статут Викимедија Србије
 • Проглашени су победници такмичења на тему грађевина света. Такмичење је Википедији донело 133 написана и допуњена чланка. Победу је однела Љиљана Сундаћ, док су друго и треће место заузели Жана Гњатовић и Милена Миленковић. Посебне награде у виду књига додељене су корисницима Boja02 и Intermedichbo. 
 • Завршена је кампања #SheSaid која је трајала од 25. новембра до 20. децембра. Подухват је донео неочекивано добре резултате, укључивши 11 учесника који су допринели Викицитату са преко 160 цитата жена. 

 

Медији

Током децембра медији су извештавали о следећим темама: 

 

 • 1. децембар — Поводом 15 година постојања Викимедија Србије, гости емисије „Дигиталне иконе” били су Мирослав Лоци и Ивана Маџаревић.

—15 година постојања Викимедије Србије — Urban BUG.

 • 2. децембар — Уређивачки маратон на Википедији поводом Међународног дана особа са инвалидитетом — Дневник (страна 6 штампаног издања).
 • 3. децембар — Горана Гомирац, гост емисије „Корак ка науци” Радио Београда 1, говорила је о 15. рођендану Викимедија Србије, али и о Википедији и другим пројектима.

— Франкфуртске вести су известиле да је 3. децембра, у београдском Дому омладине, основан локални огранак Викимедијине задужбине – Викимедија Србије и Црне Горе, као пети огранак у свету.

 • 4. децембар — Телевизија Хепи је у оквиру јутарњег програма емитовала интервју са Иваном Маџаревић која је причала о начину функционисања Википедије, али и рођендану Викимедија Србије.
 • 6. децембар — На „Википедију” због Нолета и „Бесе”. Сајт на српском језику броји више од 640.000 чланака — Политика, додатак „Магазин” (страна 19).
 • 10. децембар — 15 година Викимедије Србије: Друштвени активизам и унапређивање онлајн окружења — Просветни преглед (страна 17).

— У тексту БиБиСија на српском под називом „Наука: Има ли наде за енциклопедије у ери интернета и паметних телефона” говори се, између осталог и о Википедији и пројекту „Вики-библиотекар” — ДанасБ92021.

— У тексту Недељника под називом „Да ли је пад Југославије убио (општу) културу” поставља се питање каква је природа општег знања у свету после Википедије.

 • 15. децембар — Дан библиотекара Србије: Викимедијин уређивачки маратон — Ред.
 • 18. децембар — Гост Јутјуб емисије емисије #ЗнањеДаНеБагује била је Бојана Сатарић, чланица Управног одбора Викимедија Србије. У емисији је говорила о начину функционисања Википедије и акредитованом семинару за наставнике. 

 

Вести из покрета

 • Викимедија Србије је учествовала Отвореним вратима кампање, које је организовала Задужбина Викимедија, представљајући стратегију #1Lib1Ref кампање уређивања референци за 2021 годину у региону Средње и Источне Европе
 • Викимедија Србије је у Сарадњи са Задужбином Викимедија и Викимедијом Пољске одржала Отворена врата #1Lib1RefCEE кампање представницима афилијација из региона Централне и Источне Европе.

Образовни програм

 • Остварена је сарадња са Рачунарском гимназијом “Смарт” из Новог Сада. Тим поводом је одржана радионица ученицима трећег разреда у оквиру предмета српски језик.
 • Одржане су две радионице студентима Филолошког факултета у Београду у оквиру предмета Информациона писменост. Радионица је резултат вишегодишње сарадње на овом предмету.
 • Одржана је радионица ученицима Девете гимназије у Београду, прва радионица на којој су учествовали ученици новог ИТ смера ове школе. На овај начин је додатно проширена сарадња са школом која сваке године учествује на Образовном програму Викимедије Србије.
 • У сарадњи са Београдским центром за безбедносну политику одржана је радионица уређивања Википедије стажистима поменутог центра. Ово је други пут да се реализује слична активност. Стажисти су студенти више различитих факултета, а писаће чланке који се тичу реформе сектора безбедности.
 • Одржан је уређивачки маратон поводом Међународног дана студената од 15. до 22. новембра. Маратон је једна од активности организована у циљу обележавања 15 година од првог помињања Образовног програма Викимедије Србије. На маратону је учествовало 11 уредника који су написали 31 чланак на Википедији.
 • Викимедија Србије је добила новог Вики амбасадора на Филолошком факултету у Београду који ће радити на промовисању наших пројеката, али и на одржавању постојећих сарадњи и остваривању нових. 

ГЛАМ

 • Викимедија Србије је у сарадњи са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат 10. новембра покренула други део пројекта Википедијанац стажиста. До сада су чак 93 чланка илустрована, написано их је 12, а допуњено 15, док су 192 датотеке постављене на Викимедијину оставу. Стажирање ће трајати до краја децембра. 
 • Током другог месеца стажирања у Библиотеци града Београда, стажисткиња је поставила 206 датотека на Викимедијину оставу, од које су 4 књиге, а написано је 30 чланака. Овај пројекат ће трајати шест месеци.
 • Одржана је радионица уређивања Вики пројеката Фондацији Влада Петрић.

 

Подршка заједници

 • Током новембра одржано је такмичење у оквиру ког су учесници имали прилику да пишу о грађевинама света. Такмичење је трајало од 1. до 30. новембра 2020, а учесници су осим о величанственим здањима, могли да пишу и о мостовима, споменицима, тврђавама и свим објектима који су саставни део историје и културе. У току је оцењивање, након ког ће бити проглашени победници.
 • Викимедија Србије се овог новембра прикључила глобалној кампањи #SheSaid која има за циљ побољшање видљивости жена кроз креирање или допуну цитата чије су оне ауторке. Кампању је покренула иницијатива Вики воли жене која, осим овог, покреће бројне пројекте у циљу смањења родног јаза на Викимедијиним пројектима. Кампања #SheSaid (Рекла је) на Викицитату на српском језику трајe од 25. новембра до 20. децембра, а сви који учествују ће на крају ње добити споменицу за уложени труд.
 • У новембру је организован и одржан тренинг конструктивне комуникације за чланове и чланице заједнице. Циљ тренинга био је унапређење комуникацијских вештина и знања кроз овладавање различитим садржајима и великим бројем комуникацијских техника. Учесници су током тренинга добили широку палету комуникацијских алата који им помажу у решавању проблема.
 • Викимедија Србије је имала представника на догађају који окупља запослене и волонтере из покрета посвећене пружању подршке волонтерима у њиховим заједницама и огранцима (Volunteers Supporters Meeting).

 

Медији

 

Вести из покрета

 • Викимедија Србије у сарадњи са Задужбином Викимедија и Викимедијом Пољске ради на организацији јануарске #1Lib1Ref кампање уређивања референци у ЦЕЕ региону. Следеће године ће ова кампања бити одржана у виду такмичења ЦЕЕ земаља, а током децембра ће организатори радити на обуци огранака и корисничких група за учешће. 

 

Образовни програм

 • Завршен је конкурс за први Онлајн Вики камп, који ће бити одржан 24, 25. и 31. октобра 2020. године. Камп окупља добровољце који су заинтересовани да активно доприносе развоју образовног програма Викимедије Србије. Током програма учесници ће имати прилику да сазнају на који начин Википедија може бити коришћена као наставно средство.
 • Одржана је радионица о уређивању Википедије ученицима трећег разреда ОШ “Бора Станковић” у Београду. Ученици ће након радионице имати задатак да додају фотографије у одабране чланке.  
 • Подељени су сертификати ученицима Математичке гимназије који су учествовали у пројекту писања чланака о канадским математичарима, у оквиру предмета енглески језик.
 • Одржана је радоница у оквиру Еколошког кампа на Вршачким планинама студентима Георафског факултета у Београду и Природно-математичког факултета из Новог Сада. Камп је одржан у оранизацији Еколошког центра “Станиште”.
 •  

ГЛАМ

 • У септембру је започет пројекат Википедијанац стажиста у сарадњи са Удружењем ликовних уметника Србије и трајаће два месеца, до краја Новембра. Током првог месеца стажирања дигитализовани су бројни каталози Пролећних и Јесењих изложби Удружења ликовних уметника Србије из 20. века и постављени су на Викимедијину оставу. У питању су раритетни каталози и написани чланци о њима нам приближавају уметничку сцену Србије након Другог светског рата. 
 • Један од резултата сарадње са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат је и успостављање односа са члановима Удружења и помоћ у дигитализацији значајног материјала који поседују у својим колекцијама. Једна од чланица Адлигата, Савета Машић, наша позната уметница, архитекткиња и графичка дизајнерка је ослободила први део датотека, међу којима се налазе постери Фест и Битеф фестивала, као и фотографије из приватне колекције за илустровање чланака о њој и Слободану Машићу. Датотеке се налазе у категорији Ослобођених датотека из Адлигата.
 

Подршка заједници

 • У септембру је одржано прво тимско такмичење на Википедији, на тему географије. Ово надметање имало је намеру да охрабри здрав такмичарски дух, слави рад једне целине и омогући умрежавање уредника са већ стеченим вештинама уређивања и новајлија који праве своје прве кораке на Википедији. Оцењивање је у току, а победнички тим ће бити проглашен наредне недеље.
 • У Недељи поноса одржан је и уређивачки маратон „Вики воли прајд” који је ове године трајао недељу дана. На маратону је учествовало 16 уредника, од чега су три нова, а укупно је написано 37 нових док је 4 чланка допуњено.
 • Добитница награде „Бранислав Јовановић“ 2020. године је дугогодишња Вики-библиотекарка и једна од иницијатора пројекта Вики-библиотекар – Александра Поповић. Награда се додељује Википедијанцима и Викимедијанцима за највећи допринос ширењу слободног знања и шири опус уређивања Википедије, заснован на њеним темељним принципима слободног изражавања.
 • Викимедија Србије је у септембру усвојила стратегију и стратешки план за период 2021 – 2023. За све заинтересоване који желе да виде пут организације у наредне три године, стратегија је доступна на српском и на енглеском језику. Пропратни документ је стратешки план, такође доступан на српском и енглеском језику.
 • Имајући у виду усвојену стратегију, Викимедија Србије поднела је годишњи план за 2021. годину. План је доступан на српском и енглеском језику.
 • Викимедија Србије је покренула анкету за испитивање родне равноправности на Википедији у циљу истраживања положаја жена на Википедији, њиховом ангажовању на уређивању и садржају о женама. Упитник је могуће попунити до 25. октобра 2020, а намењен је како за уреднике и уреднице тако и за оне који уживају читајући чланке на Википедији.
 

Вести из покрета

 • Борд Задужбине Викимедија је одлучио да паузира пројекат ребрендирања о ком се повела велика дискусија.
 • Многе земље су почеле ревидирати смернице око окупљања људи, обима јавних скупова и опција путовања. Узимајући у обзир овај развој догађаја, Задужбина Викимедија је представила алат за процену ризика и смернице како би помогла организацијама и појединцима да организују и планирају догађаје у оквиру Викимедијине заједнице.

Медији

Образовни програм

 

 • Завршен је конкурс за први Онлајн Вики камп, који ће бити одржан 24, 25. и 31. октобра 2020. године. Камп окупља добровољце који су заинтересовани да активно доприносе развоју образовног програма Викимедије Србије. Током програма учесници ће имати прилику да сазнају на који начин Википедија може бити коришћена као наставно средство.
 • Одржана је радионица о уређивању Википедије ученицима трећег разреда ОШ “Бора Станковић” у Београду. Ученици ће након радионице имати задатак да додају фотографије у одабране чланке.  
 • Подељени су сертификати ученицима Математичке гимназије који су учествовали у пројекту писања чланака о канадским математичарима, у оквиру предмета енглески језик.
 • Одржана је радоница у оквиру Еколошког кампа на Вршачким планинама студентима Георафског факултета у Београду и Природно-математичког факултета из Новог Сада. Камп је одржан у оранизацији Еколошког центра “Станиште”.
 •  

ГЛАМ

 • У септембру је започет пројекат Википедијанац стажиста у сарадњи са Удружењем ликовних уметника Србије и трајаће два месеца, до краја Новембра. Током првог месеца стажирања дигитализовани су бројни каталози Пролећних и Јесењих изложби Удружења ликовних уметника Србије из 20. века и постављени су на Викимедијину оставу. У питању су раритетни каталози и написани чланци о њима нам приближавају уметничку сцену Србије након Другог светског рата. 
 • Један од резултата сарадње са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат је и успостављање односа са члановима Удружења и помоћ у дигитализацији значајног материјала који поседују у својим колекцијама. Једна од чланица Адлигата, Савета Машић, наша позната уметница, архитекткиња и графичка дизајнерка је ослободила први део датотека, међу којима се налазе постери Фест и Битеф фестивала, као и фотографије из приватне колекције за илустровање чланака о њој и Слободану Машићу. Датотеке се налазе у категорији Ослобођених датотека из Адлигата.
 

Подршка заједници

 • У септембру је одржано прво тимско такмичење на Википедији, на тему географије. Ово надметање имало је намеру да охрабри здрав такмичарски дух, слави рад једне целине и омогући умрежавање уредника са већ стеченим вештинама уређивања и новајлија који праве своје прве кораке на Википедији. Оцењивање је у току, а победнички тим ће бити проглашен наредне недеље.
 • У Недељи поноса одржан је и уређивачки маратон „Вики воли прајд” који је ове године трајао недељу дана. На маратону је учествовало 16 уредника, од чега су три нова, а укупно је написано 37 нових док је 4 чланка допуњено.
 • Добитница награде „Бранислав Јовановић“ 2020. године је дугогодишња Вики-библиотекарка и једна од иницијатора пројекта Вики-библиотекар – Александра Поповић. Награда се додељује Википедијанцима и Викимедијанцима за највећи допринос ширењу слободног знања и шири опус уређивања Википедије, заснован на њеним темељним принципима слободног изражавања.
 • Викимедија Србије је у септембру усвојила стратегију и стратешки план за период 2021 – 2023. За све заинтересоване који желе да виде пут организације у наредне три године, стратегија је доступна на српском и на енглеском језику. Пропратни документ је стратешки план, такође доступан на српском и енглеском језику.
 • Имајући у виду усвојену стратегију, Викимедија Србије поднела је годишњи план за 2021. годину. План је доступан на српском и енглеском језику.
 • Викимедија Србије је покренула анкету за испитивање родне равноправности на Википедији у циљу истраживања положаја жена на Википедији, њиховом ангажовању на уређивању и садржају о женама. Упитник је могуће попунити до 25. октобра 2020, а намењен је како за уреднике и уреднице тако и за оне који уживају читајући чланке на Википедији.
 

Вести из покрета

 • Борд Задужбине Викимедија је одлучио да паузира пројекат ребрендирања о ком се повела велика дискусија.
 • Многе земље су почеле ревидирати смернице око окупљања људи, обима јавних скупова и опција путовања. Узимајући у обзир овај развој догађаја, Задужбина Викимедија је представила алат за процену ризика и смернице како би помогла организацијама и појединцима да организују и планирају догађаје у оквиру Викимедијине заједнице.

 

Медији

Образовни програм

 • Током августа није било реализације значајних активности, осим оних које се односе на прегледање семинарских радова из претходне школске године, рачунања метрика пројеката и планирања активности у новој школској години које ће се у првим месецима сигурно одвијати у измењеним околностима. 

ГЛАМ

 • Викимедија Србије и Удружење ликовних уметника Србије су потписали Меморандум о сарадњи. Представници Викмедије Србије су током састанка са Удружењем ликовних уметника Србије обишли Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић”, током чега су уговарали заједничке активности. 
 • Завршен је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Током реализације овог стажирања су покривене бројне биографије личности значајних за развој културе у целом свету, али и ослобођене фотографије из њихових приватних колекција које се сада налазе у Дому легата у Адлигату, чиме је јавност добила прилику да их боље упозна. Поред тога, Адлигат је приказао делове својих богатих колекција, попут писама Николе Тесле, магичне књиге племена Батак и тибетанских молитвеника. Током стажирања су написана 34 чланка, 28 их је допуњено, а 17 илустровано, док је постављено 451 фотографија и 3 економска водича са краја 19. и почетка 20. века. На Викимедијину оставу су постављене и фотографије легата Бранка Пешића, који је отворен 03. септембра ове године.
 • Одржана је прва самостална акција уређивања Википодатака која је трајала од 17. до 23. августа. 2020. године. Акција је подразумевала повећање података о културном наслеђу на Википодацима и остварено је 514 измена, 67 ставки је допуњено, док су 2 ставке направљене. Овом приликом, Викимедија Србије је припремила Увод у Википодатке и Упутство за уређивање Википодатака.  


Подршка заједници

 • Завршено је такмичење Вики чланци тражи илустрацију, годишња акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих пројеката. У акцији Вики чланци траже илустрацију, заједница Википедије на српском илустровала је 580 чланака на 21 Викимедијином пројекту. 
 • Викимедија Србије ове јесени организује прво тимско такмичење на Википедији на српском језику, чији је циљ подстицање заједничког рада уредника и уредница, као и дружење и боље међусобно упознавање. Такмичење траје од 1. до 30. септембра, а организатори су пре почетка такмичења направили два тима уредника који ће се међусобно надметати. Тема такмичења је Географија, а тимови ће сваке недеље имати подтеме. Пријаве су дозвољене и током трајања такмичења.
 • На конкурс Викимедије Србије за годишње пројекте пристигло је највећи број пројеката до сада – чак 60. Комисија за одлучивање заједно са Управним одбором извршила је први и други круг селекције, а ускоро ће ови пројекти бити уврштени у званични годишњи план Викимедије Србије.
 • На ПССОХ конференцији која ће бити одржана 24. октобра, договорено је предавање представника Викимедије Србије, а тицаће се родне разноликости на Википедији.


Вести из покрета

 • Пријаве тема за ЦЕЕ конференцију 2020 која ће бити одржана онлајн трајале су до 31. августа. Припрему програма можете пратити на овом линку.


Медији

 • Медији су извештавали о отварању легата Војислава Илића Млађег у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, где су напоменули да ће се информације о легату, као и бројне значајне фотографије наћи доступне широкој јавности због реализације пројекта Википедијанац стажиста – Телеграф, Србија Данас.

Образовни програм

 • Одржан онлајн састанак Вики амбасадора на ком је дискутовано о појединачним активностима на образовним институцијама где представљају Викимедију Србије, као и осталим активностима повезаним са Образовним програмом.
 • Одржан је још један месечни састанак представника огранака и представника тима за образовање Задужбине Викимедија. Током састанка је било речи о глобалним и регоналним иницијативама огранака које се односе на образовни програм, али и о будућим плановима.
 • У одељку о Образовном програму на сајту Викимедије Србије је објављен списак питања и одговора који ће ученицима и студентима омогућити да брже нађу одговоре на недоумице и питања са којима се сусрећу током израде својих радова на Википедији. Списак је направљен у сарадњи са Вики амбасадорима.


  ГЛАМ

 • Започет је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. До сада су написана и допуњена 42 чланка о самом Удружењу, али и значајним личностима које су имале велики утицај на развој културе и уметности, како у Србији и региону, тако и у целом свету. На Викимедијину оставу је до сада постављено 252 фотографије, од којих су многе искоришћене за илустрацију чланака.
 • У Народном музеју Топлице је успешно завршено двомесечно стажирање. Током стажирања је написано и допуњено 76 чланака, а постављене су чак 623 фотографије на Викимедијину оставу. Међу фотографијама се налазе збирке археологије, етнологије и нумизматике које је Народни музеј Топлице ослободио и тиме омогућио поглед у своје богате колекције.


  Подршка заједници

 • Акција писања чланака поводом Европског дана Дунава је за седам дана резултирала са 88 написаних и допуњених чланака на Википедији на српском језику. Акција je била део међународне кампање у коју су се укључиле неке од земаља кроз које протиче Дунав или се налази на граници. На Википедији на српском трајала је од 29. јуна до 6. јула и била је отворена за све заинтересоване уреднике.
 • Припремљен је нацрт стратегије Викимедије Србије за период 2021 – 2023. Нацрт је подељен заједници путем гугл документа и Википедије, како би чланови могли да дају коментаре и сугестије. Коментарисање је могуће до 15. августа.
 • Викимедија Србије је расписала конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 10. јула до 10. августа 2020. и отворен је за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања.
 • Викимедија Србије је покренула акцију Вики чланци траже илустрацију(Wikipedia Pages Wanting Photos). То је годишња акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 15. јула до 31. августа.
 • Припремљен је шестомесечни извештај Викимедије Србије. Извештај је доступан на српском и енглеском језику.


  Вести из покрета

 • Управни одбор Задужбине Викимедија одобрио је нови пројекат Abstract Wikipedia који ће обухватити нови начин генерисања основног енциклопедијског садржаја на вишејезичном плану и то користећи Википодатке. Овај приступ који има за циљ да олакша вишејезичну сарадњу на Викимедијиним пројектима, повећа одрживост, побољшава корисничко искуство и уводи иновације.
 • Задужбина Викимедија је покренула креирање новог заједничког кодекса понашања у оквиру Викимедијиног покрета. Тренутно је актуелна анкета путем које се може чути глас заједница, мањинских језика и индивидуалаца.


  Медији

 • Менаџерка за сарадњу са институцијама културе, Горана Гомирац, говорила је о конкурсу Викимедије Србије за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у оквиру емисије „Ухвати дан” Радио Београда 1.
 • Рамбо Амадеус је позвао обожаваоце да му помогну око сређивања странице на Википедији тако што ће сами уписати податке који недостају.

Образовни програм

 • Завршен је пројекат Википедија у школама у свим образовним институцијама са којима је Викимедија Србије имала сарадњу током протекле школске године. Током јуна и јула месеца биће прегледани сви радови ученика и студената на Вики прјектима.


  ГЛАМ

 • Започет је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Народном музеју Топлице . За првих месец дана, Википедија на српском језику је увећана за 23 нова чланка, 16 допуњених, док је Викимедијина Остава увећана за 266 фотографија колекције Нумизматике и Етнологије.
 • Викимедија Србије је потписала Меморандум о сарадњи у оквиру ГЛАМ програма са Библиотеком града Београда и тиме ојачала везе и започела рад на припреми нових пројеката.
 • Викимедија Србије је потписала Меморандум о сарадњи и Протокол о сарадњи са Удружењем грађана за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, који у свом саставу поседује Музеј српске књижевности, Музеј књиге и путовања, Библиотеку Лазић и Дом Легата.


  Подршка заједници

 • Проглашени су победници такмичења ЦЕЕ Пролеће. Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело је 571 чланак о разноразним темама. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 10 милиона бајтова на Википедији на српском језику. Прво место освојио је корисник Intermedichbo, друго место заузео је Strickerin, док је трећу награду добила Љиљана Сундаћ.
 • Поводом Међународног дана заштите животне средине организован је онлајн уређивачки маратон. На маратону је учествовало десеторо учесника, а написано је 30 чланака.
 • Најављена је акција на Википедији о фудбалерима на светском првенству.
 • Организована је акција на Википедији поводом Дана Дунава. Акција је почела симболично 29. јуна, а трајаће до 6. јула. Осим локалног пројекта, активиране су заједнице које раде у земљама кроз које протиче Дунав. Тако су се прикључиле Мађарска, Румунија, Молдавија, Аустрија и Бугарска.


  Вести из покрета

 • Задужбина Викимедија је приказала резултате свог истраживања о потреби ребрендирања и замолила заједнице да дају своје мишљење путем анкете до 7. јула. Многе заједнице су показале негодовање према понуђеним опцијама, што су исказале у отвореном писму.


  Медији

 • Фејсбук тестира приказ Википедија информација у резултатима претраге
 • Правда је писала о Википедији као полуенциклопедији

Образовни програм

 • Професорка енглеског језика у Математичкој гимназији, Мирјана Савић-Обрадовић је заједно са Викимедијом Србије аплицирала на конкурс у организацији Завода за унапређивање образовања и васпитања. Наградни конкурс се односи за избор најбољих примера наставе на даљину: Магија је у рукама наставника и организован у циљу показивања иновативности у извођењу наставе у измењеним условима.


  ГЛАМ

 • Викимедија Србије је организовала онлајн уређивачки маратон поводом Међународног дана музеја у трајању од 18. до 24. маја. Овом приликом је написано чак 58 чланака о музејима, уметничким делима и познатим уметницима, допуњена су 3 чланка, а учествовало је 16 учесника. Допуњене и написане чланке можете видети на страни догађаја на Википедији.


  Подршка заједници

 • Објављен је блог пост о акцији тимског писања чланака (АТПЧ). У односу на досадашње акције, АТПЧ се разликује по томе што нема стриктно дефинисану тему, већ је главни циљ подстицање заједничког рада. Организовали су је уредници Николина Шепић и Урош Вићентијевић.
 • У претходном периоду покренуто је сређивање страна на Википедији у вези са такмичењима и уређивачким маратонима. Стране су ажуриране сликама, статистичким подацима, историјом и занимљивостима.
 • Креирана је страна о новој могућности на Википедији – менторству. Осим тога, објављен је и блог пост који објашњава кораке приликом бирања ове опције. Програм менторства је креирао тим који се бави развојем заједнице у Задужбини Викимедија, а све у циљу боље комуникације међу уредницима, а нарочито са онима који започињу прве кораке на Википедији.
 • ЦЕЕ Пролеће 2020 је завршено. Такмичење је трајало од 21. марта до 31. маја. Тренутно је у току оцењивање, након чега ће уследити проглашење победника.


  Вести из покрета

 • Препоруке за спровођење стратегије Викимедијиног покрета из 2018. године су званично објављене. Препоруке су резултат готово двогодишњег интензивног ангажовања девет радних група, састављених од разноликих чланова, у оквиру којих су добијане повратне информације о досадашњем раду. Овим се завршава друга фаза међународног процеса развијања Викимедијине стратегије „Викимедија 2030”. У препорукама су конкретизовани савети у спровођењу стратешких мера које можете видети на блогу Викимедије Србије.
 • Задужбина Викимедија је објавила увођење нових мера борбе против насиља на ВикипедијиНове мере ће се односити на санкционисање нетачних информација у чланцима, које су унете да би се повредила нека личност или су засноване на приватном убеђењу уредника, али и на развијање и подржавање безбедног и пријатног уређивачког окружења.

Образовни програм

 • Одржан састанак Вики амбасадора, студената ангажованих на Образовном програму, који успостављају и јачају везу између образовне институције на којој студирају и Викимедије Србије.
 • Одржана онлајн обука за наставнике основних и средњих школа, чланова Института за модерно образовање, о томе како могу да користе Вики алате за вредновање рада ученика током трајања онлајн наставе у школама.
 • Остварена сарадња са ОШ “Вук Караџић” из Крушевца након одржане онлајн обуке у сарадњи са Институтом за модерно образовање.
 • Започето је реализовање још једног програма праксе за студенте Филозофског факултета у Београду у сарадњи са Центром за развој каријере овог Факултета.
 • Одржана акција сређивања семинарских радова на Википедији. Циљ акције је био сређивање непроверених и лоше написаних радова од стране ученика и студената у оквиру Образовног програма Викимедије Србије.


  ГЛАМ

 • Викимедија Србије је услед смањених активности у оквиру ГЛАМ програма, највећи фокус усмерила ка прављењу нове ГЛАМ брошуре, која ће ускоро бити представљена и обухватаће све важне аспекте програма и остварене успехе.


  Подршка заједници

 • Организован је међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома на којем је учествовало 50 учесника са 19 језичких верзија Википедије. У оквиру маратона реализована је обука за особе које немају искуства у уређивању Википедије. Резултати пројекта приказани су међународној заједници на Wikimedia Space платформи.
 • Викимедија Србије је подржала акције уредника Википедије и исте промовисала путем блога организације. Актуелне акције у априлу биле су Акција писања чланака о српским и југословенским глумцима и пројекат писања биографија на Википедији.
 • Током априла је приказана и нова опција на Википедији – менторство. Програм менторства је креирао тим који се бави развојем заједнице у Задужбини Викимедија, а све у циљу боље комуникације међу уредницима, а нарочито са онима који започињу прве кораке на Википедији.
 • Радна група за израду стратегије је одржала још један онлајн састанак на коме је разматрала евалуацију тренутне стратегије и стретегије других огранака. Даљи кораци су креирање нацрта стратегије који ће бити доступан члановима заједнице за коментарисање, као и обављање анализа за потребе израде документа.

Образовни програм

 • На Википедији је 20. марта покренута акција сређивања семинарских радова у циљу сређивања чланака који су написани лошим стилом. Ација траје до 9. априла.
 • У Деветој гимназији у Београду је одржано 14 радионица свима ученицима првог, другог и четвртог разреда. Радионице су одржане у оквиру предмета информатике, а помоћ у одржавању радионица су пружили волонтери Викимедије Србије.
 • Настављена је сарадња са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду на којој је одржано 6 радионица. Радионице су одржане уз помоћ Вики амбасадорке.
 • На Економском факултету у Београду су одржане две радионице о Википодацима. Захваљујући овој сарадњи, студенти и студенткиње Економског факултета су се први пут упознали са тим вики пројектом.
 • Одржане су две радионице у ОШ „Бора Станковић” захваљујући успостављеној сарадњи са овом школом. Договор о успостављању сарадње је постигнут након одржаног акредитованог семинара у овој школи.
 • Настављена је сарадња са Математичким факултетом у Београду у оквиру које је одржана једна радионица. Радионица је одржана уз помоћ Вики амбасадора на овом факултету.
 • У канцеларији Викимедије Србије је одржана радионица једној групи студената Географског факултета у Београду. Радионица је одржана у оквиру наставка сарадње.
 • У оквиру наставка сарадње са Рударско-геолошким факултетом у Београду одржана је радионица о Википедији и Википодацима.
 • Услед проглашења ванредног стања и увођења онлајн наставе, одржане су две онлајн радионице у Математичкој гимназији и на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду.
 • Организована су три акредитована семинара за наставнике у Техничкој школи у Књажевцу, у Медицинској школи у Прокупљу и у ОШ „Јован Микић” у Суботици. Семинари ће бити одржани након поновног увођења редовне наставе у школама.
 • Са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду је постигнут договор о изради треће групе видео туторијала о уређивању Википедије помоћу визуелног уређивача и о Википодацима. Израда туторијала је одложена до поновног увођења редовне наставе у овој школи.
 • Договорен је наставак сарадње са Факултетом организационих наука у Београду, али су активности отказане због увођења ванредног стања.
 • Договорена је сарадња са представницима ГЛАМ Македонија у циљу организовања заједничког кампа за средњошколце у Маврову у Северној Македонији, али је цео камп отказан због опште здравствене ситуације. Било је одабрано петоро ученика Девете гимназије у Београду који је требало да буду учесници кампа.


  ГЛАМ

 • У сарадњи са Адлигат удружењем, које у свом саставу поседује Музеј српске књижевности, Музеј књиге и путовања, Библиотеку Лазић и Дом легата, учествовали смо у организацији Уређивачког маратона под називом Значај српске књижевности и културе. Догађај је, нажалост, отказан, услед проглашења ванредног стања, али се радујемо одржавању истог након стабилизације ситуације.
 • Викимедија Србије и Филозофски факулет Универзитета у Новом Саду су потписале Меморандум о сарадњи у оквиру ГЛАМ програма. Почетне активности ове сарадње су планиране за почетак априла кроз пројекат Википедијанац стажиста, али су одложене до укидања ванредног стања. Част нам је што смо остварили сарадњу са Установом која у свом саставу има другу по величини библиотеку на територији Војводине. Сигурно смо да ће плодови сарадње бити од велике вредности за све нас.
 • Након изузетно продуктивног састанка са представницима Библиотеке града Београда, постигнут је договор о проширењу активности у оквиру дугогодишње сарадње. Услед проглашења ванредног стања, активности су одложене док се ситуација не стабилизује, али нећемо допустити да нас то обесхрабри, већ ћемо се трудити да то време искористимо за детаљно планирање активности.


  Подршка заједници

 • Амбасада Шведске и Викимедија Србије трећи пут организовали су уређивачки маратон Викигеп са намером да се повећа видљивост жена на Википедији и тиме смањи родни јаз који је присутан на интернету. Маратон је подржан од стране Српско-корејског информатичко приступног центра и током њега је написано 45 чланака о истакнутим женама из различитих области.
 • У марту је почело ЦЕЕ Пролеће 2020. Ово међународно такмичење на Википедији организују Викимедијини огранци и заједнице из земаља Средње и Источне Европе. Симболично почиње 21. марта, а траје до 31. маја. Учесници који остваре најбоље резултате и заузму прва три места биће награђени ваучерима за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара.
 • Викимедија Србије је расписала конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Трајао је од 20. јануара до 20. фебруара 2020. године. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 13, а одобрено је 6 пројеката који ће званично бити увршћени у пројектне активности Викимедије Србије.
 • Током марта су чланови заједнице и партнери имали прилику да учествују у анкети поводом израде нове стратегије Викимедије Србије. Сви одговори су пажљиво прегледани. Урађена је анализа резултата која је подељена са заједницом и која ће бити узета у обзир приликом дефинисања циљева за период 2021-2023.
 • Викимедија Србије је обавестила заједницу и ширу јавност да су због проглашене пандемије корона вируса (COVID-19), сви догађаји отказани до даљњег. То укључује уређивачке маратоне, окупљања, Викилајв конференцију и Еду Вики камп. Без обзира на труд уложен у организацију ових дешавања и њихов значај, Викимедија Србије је свесна да је тренутно најбитније здравље заједнице. Све вође пројеката су саветовани да исто ураде. Запослени су упућени на рад од куће. Ово не значи да ће бити отказани онлјан догађаји, међу којима су ЦЕЕ Пролеће, акција сређивања семинарских радова и онлајнуређивачки маратон поводом Међународног дана Рома. Чим Светска здравствена организација објави да је пандемија готова, потрудићемо се да се активности, догађаји и пројекти врате у нормалу.
 • Годишњи извештај Викимедије Србије је припремљен, постављен на мету и подељен са заједницом. Извештај је доступан на српском и енглеском језику.


  Медији

 • О родном јазу на Википедији и Уређивачком маратону који је одржан, у сарадњи са Амбасадом Шведске поводом дана жена, Вики Геп-у, извештавали су бројни интернет портали попут НовостиНедељникаТанјуга, који је направио и видео репортажу и бројних других. О Вики Геп-у је писала и Политика у свом штампаном издању, a о овој акцији сте могли чути и на Радио Београд 1, где је, менаџерка пројеката и заједнице, Ивана Маџаревић, дала изјаву.


  Вести из покрета

 • Сви масовни офлајн догађаји Викимедијиног покрета су одложени до престанка пандемије. Међу њима су Викимедијин самит, Викиманија, ЦЕЕ конференција и друге тематске конференције планиране у скорије време. Задужбина Викимедија неће одобравати грантове за догађаје до 15. септембра. Задужбина је у овом случају ставила људе на прво место. О мерама које је преузела прочитајте на овом линку.

Образовни програм

 • Одржан акредитовани семинар за наставнике у Хемијско-технолошкој и прехрамбеној школи „Жикица Дамњановић“ у Смедеревској Паланци.
 • Учествовање на Државном семинару Друштва математичара Србије који је одржан на Економском факултету у Београду са темом Пројектна настава на часовима информатике и математике – могућности Викимедије Србије за додељивање грантова.
 • Одржано шест радионица ученицима Девете гимназије којима је присуствовало преко 80 ученика.
 • Представљен је образовни потенцијал Википедије на панелу Јавни домен, отворени медији, отворено знање који је одржан у Универзитетској библиотеци у Београду.
 • Учествовање на стручном скупу за наставнике у Регионалном центру за стручно усавршавање у Књажевцу у организацији Техничке школе из Књажевца.


  ГЛАМ

 • Глобална кампања уређивања референци 1Lib1Ref завршена је 05. фебруара остваривши сјајне резултате. Ова кампања је пласирала српску заједницу у сам врх вики заједница са унете 4.052 референце, пласиравши је на високо друго место у свету. Чак 5 наших уредника се пласирало на листу од 10 најбољих уредника кампање и тиме у најбољем светлу приказала ангажованост наше заједнице.
 • У сусрет обележавању дана јавног домена, Викимедија Србије је учествовала на панелу Јавни домен, отворени медији, отворено знање и представила ГЛАМ програм и његов потенцијал у сфери слободног садржаја.
 • У глобалној акцији уређивања података о институцијама културе на Википодацима Пронађи ГЛАМ, наши учесници су унели 129.029 података и тиме допринели стварању највеће светске базе података.


  Подршка заједници

 • У фебруару је одржана 23. редовна седница Скупштине. Записник са седнице је доступан на сајту Викимедије Србије.
 • Одржана је прослава 17 година Википедије на српском језику. Током прославе представљене су најзанимљивије статистике и најављене су акције, уређивачки маратони и такмичења на Википедији.
 • Викимедија Србије је покренула процес израде нове стратегије за период 2020-2023. Први корак је укључивање заједнице. Анкета у оквиру које волонтери могу исказати мишљење где виде организацију у наредне три године је послата кроз стандардне комуникационе канале. Рок за попуњавање анкете је 10. март, 23:59.
 • Пријаве за Викилајв стипендије су отворене! Шеста конференција уредника Википедије биће одржана 9. и 10. маја у Српско-корејском информатичко приступном центру, Добрињска 11. Викимедија Србије је припремила 20 стипендија које ће током трајања конференције покрити трошкове, смештаја, пута и хране учесника. Осим тога, учесници могу предложити или пријавити тему која ће бити саставни део програма конференције. Заинтересовани се могу пријавити путем формулара до 15. марта, 23:59.
 • Покренута је организација Викигеп догађаја. Викигеп у Србији ће ове године имати два уређивачка догађаја која ће бити организована у сарадњи са Шведском амбасадом. Један је у Београду, 9. марта, а други у Новом Пазару 27. маја, у оквиру конфереције How to make equality sustainable?.


  Медији

 • Резултати глобалне кампање уређивања референци 1Lib1Ref су веома добро медијски пропраћени. РТСБлицДанас и многи други портали су пренели успешне резултате Википедије на српском језику. О акцији се могло прочитати и у штампаном издању Политике и Просветног прегледа, као и пратити гостовања Горане Гомирац на телевизијама Н1, РТС, Прва ТВ, Пинк и Студио Б. Резултати су пренети и на Радију 202. у емисији ,,Обрати пажњу”.
 • О представљању новог система ажурирања чланака помоћу вештачке интелигенције писали су Оригинал магазинПЦ ПрессСрбија Данас и многи други.
 • Портал Омладински радио је писао о TheWikiGame игрици у којој је потребно у неколико корака преко линкованих појмова у чланцима дођете до задатог чланка.


  Вести из покрета

 • Позив за учешће у програмском одбору ЦЕЕ конференције је отворен. Ове године, место скупљања Википедијанаца и Викимедијанаца из Средње и Источне Европе биће Охрид. У почетној фази организације потребно је оформити прогрмски одбор, чији ће чланови имати задатке попут расписивања позива за подношење презентација, преглед пристиглих предлога, комуникација са предавачима и финално обликовање програма. Заинтересовани се могу пријавите слањем мејла Кирилу Симеоновском (kiril.simeonovski@gmail.com).
 • Отворен је позив за стипендије за највећу конференцију Википедијанаца – Викиманију. Викиманија 2020 ће се ове године одржати у Бангкоку, а сви заинтересовани могу више информација прочитати на овом линку.

Образовни програм

 • Одржано је пет радионица са ученицима ОШ Јован Стерија Поповић у оквиру пројекта Школарци раде на занимљивом Вики чланку.
 • Одржане су четири радионице ученицима четврте године у Деветој гимназији у оквиру наставка сарадње са овом школом. Ове године ће у пројекту Википедија у школама учествовати сви наставници информатике који раде у овој школи.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у Институту за модерно образовање.
 • Остварена је сарадња са Факултетом за информационе технологије Алфа БК Универзитета.


  ГЛАМ

 • У сусрет рођендану Википедије на енглеском језику, 15. јануара је отпочела глобална Кампања уређивања референци – 1Lib1Ref, и трајаће до 05. фебруара. У оквиру ове кампање су одржане две радионице уређивања референци, прва се одржала у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић, док је друга била на Дечијем одељењу Библиотеке града Београда.
 • Викимедија Србије је аплицирала на Кампања уређивања референци за финансирање или суфинансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у 2020. години код Министарства културе и информисања са пројектом Википедијанац стажиста.


  Подршка заједници

 • Организован је 19. рођендан Википедије на енглеском језику. Прослава се одржала у канцеларији Викимедије Србије. Током ње су представљене најважније статистике са овог пројекта у 2019. години. Такође је додељена награда у виду ваучера за куповину књига у износу од 5.000 РСД Википедијанки године, Марини Симић.
 • Објављен је позив за доделу микрогрантова Викимедије Србије за 2020. годину. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 20. фебруара 2020. године.
 • Викимедија Србије се у јануару прикључила глобалној акцији писања чланака на тему људских праваАкција је организована на Википедији на српском језику и трајала је од 23. до 30. јануара. Укупно је написано и допуњено 105 чланака од стране 10 учесника. Корисници који су написали бар 5 чланака добили су споменицу након завршетка акције, а победник акције је уредник Intermedichbo са највише написаних чланака (33). Викимедија Србије је од 30. јануара на новој адреси – Кнеза Милоша 80. Нова канцеларија је погоднија за окупљања, обуке и догађаје за волонтере.


  Медији

 • Једна од најважнијих вести у медијима у јануару било је укидање блокаде Википедије у Турској. Ову вест објавили су бројни портали попут Н1БлицаБ92 и многи други.
 • Кампања 1либ1реф медијски је веома добро пропраћена. Данас, Наслови, РТВ и многи други објавили су вест о покретању ове акције на Википедији на српском. Акција је пропраћена у штампаном издању Дневника и Политике, као и у оквиру гостовања Горане Гомирац у емисији Србија онлајн, на КЦН-у.
 • Објављене су најчешће претраге на Википедији у 2019. години.


  Вести из покрета

 • У јануару је укинута блокара Википедије у Турској. Уставни суд Турске пресудио је против забране приступа Википедији рекавши да она крши права и слободе. Високи суд је тражио да Анкаре да уклони блокаду одмах.

2019.

Образовни програм

 • Завршена је израда туторијала о уређивању Википедије у сарадњи са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду. Туторијали су објављени на Јутјуб каналу Викимедије Србије и на Викимедијиној остави.
 • Остварена је сарадња са ОШ Стеван Синђелић у Београду у оквиру које је 110 ученика седмог и осмог разреда прошло радионице о уређивању Википедије. Ученици ће убацивати референце у чланке без извора на Википедији.
 • Завршен је пројекат на Факултета за спорт Универзитета Унион-Никола Тесла “Олимпијски спортови кроз историју”. Пројекат је финансиран годишњим грантом Викимедије Србије.


  ГЛАМ

 • Завршен је програм стажирања у Заводу за заштиту споменика културе у Зрењанину. Изабрани стажиста Александар Радловачки је написао преко 50 чланака, дигитализовао три књиге и обогатио Викимедијину оставу са преко 400 мултимедијалних датотека. Резултати стажирања подељени су у блог посту.
 • Програм стажирања Викимедије Србије по први пут је спроведен у образовној институцији и то у најстаријој гимназији у Србији – Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима. Током стажирања написано је 70 нових чланака на Википедији на српском језику. 227 чланака је илустровано са 328 фотографије. Чак 420 мултимедијалних датотека је постављено на Викимедијину оставу, платформу која је коришћена у раду и са које корисници могу преузети материјал. Поред овог, дигитализовано је и објављено пет књига. Резултати стажирања подељени су у блог посту .


  Подршка заједници

 • У уторак, 3. децембра, Викимедија Србије је прославила 14 година постојања . На рођендану су представљени остварени резултати у 2019. години, приказан је нови сајт организације и представљена је нова запослена на позицији Менаџера за сарадњу са институцијама културе. На крају прославе је проглашен најбољи пројекат за 2019. годину Вики чува шуме и удељене су симболичне награде за доприносе Вики заједници – студентима ФОНИС-а који су радили на изради сајта и уредницима Википедије који су покренули апликацију Дискорд.
 • На рођендану је представљен нови сајт Викимедије Србије који је креиран од стране партнера организације – студентске организације ФОНИС, односно студената који су активни у тој организацији. Нови сајт је приступачнији и једноставнији за сналажење и коришћење.
 • Израђен је извештај са ЦЕЕ конференције која је ове године одржана у Београду. У извештају су истакнуте најважније активности имајући у виду постављене фокусе. Осим наративног дела, постављене су финансијски извештај и резултати евалуационе анкете.
 • Проглашени су победници такмичења на тему знаменитих жена које је одржано у новембру. Такмичење је донело Википедији на српском 165 чланака. Шеснаест учесника написало је 142, а допунило 23 чланка на тему знаменитих жена. Укупно је додато 2.844.242 бајта. Прво место освојио је корисник МареБГ, друго место заузела је Милица Буха, док ће трећу награду добити корисник Пинки.
 • Одржана је двадесет друга ванредна седница Скупштине Викимедије Србије. На овој седници, Скупштина је именовала Мирослава Лоција за Председника Удружења у двогодишњем мандату. Чланица Удружења, Теодора Лукић, именована је за чланицу Управног одбора. У складу са недавно усвојеним Законом о заштити података о личности, усвојен је Правилник о заштити података о личности. Детаљан преглед са Двадесет друге ванредне седнице Скупштине Удружења можете погледати на сајту Удружења.
 • Одржан је тим билдинг чланова Управног одбора и запослених. Учесници су време провели у Асталу, па потом у оближњем кафићу.

Образовни програм

 • Настављена је сарадња са Филолошким факултетом у Београду у оквиру које су одржане четири радионице студентима на предмету Информациона писменост. Радионице је организовао и реализовао Вики амбасадор на овом факултету Немања Антанасијевић.
 • Настављена је сарадња са Географским факултетом Универзитета у Београду. Овим поводом су одржане две радионице у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић”.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике на Филозофском факултету у Нишу. Учествовало је 22 наставника из основних и средњих школа из Ниша и околине.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у ОШ Данило Киш у Београду.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у ОШ Бора Станковић у Београду.
 • Одржана је радионица ученицима Техничке школе у Књажевцу, коју је самостално држала волонтерка Јована Милић. Ученици четвртог разреда ће писати чланке у оквиру предмета Пружање услуге смештаја у сеоском домаћинству.


  ГЛАМ

 • Завршено је стажирање у Карловачкој гимназији. Википедијанац стажиста Александар Тумарић је од 1. октобра до 1. децембра 2019. године радио у Карловачкој гимназији на дигитализацији старих и ретких књига, разгледница, плаката и фотографија и њиховом постављању на Викизворник и у Викимедијину оставу. Током стажирања написано је укупно 70 нових, а илустровано 227 чланака. Дигитализовано је 5 књига и постављено 415 фотографија.
 • У току је стажирање у Заводу за заштиту споменика културе Зрењанин. Сви резултати могу се пратити на страни стажирања на Википедији.
 • Горана Гомирац је изабрана за нову менаџерку за сарадњу са институцијама културе. Горана је волонтирала на Викилајву и ЦЕЕ конференцији и прошла је кроз процес селекције. Рад ће започети у јануару 2020.


  Подршка заједници

 • Викимедија Србије имала је представника на састанку групе за подржавање волонтераСастанак је одржан у Цириху, од 17. до 19. новембра, а током њега су предствављене различите активности Викимедије Србије.
 • Такмичење на Википедији на тему знаменитих жена реализовано је у току новембра. Тренутно је у току оцењивање, а након тога следи проглашење победника. Резултати се могу пратити на страни такмичења на Википедији.
 • Небојша Ратковић и Ивана Маџаревић одржали су радионицу уређивања Википедије на ПССОХ (Примена отвореног софтвера и хардвера) конференцији на ЕТФ-у. Материјали су доступни на овом сајту.
 • У току је израда извештаја за ЦЕЕ конференцију. У међувремену је написан блог пост о догађају на новој платформи Wikimedia Space, постављени су сви видео снимци са сесија на Оставу, креиран је промо видео и сумирани су резултати евалуационог упитника.

Образовни програм

 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у средњој школи и гимназији Архимед у Београду. На семинару је учествовало 16 наставника из различитих основних и средњих школа. Осим тога, добијено је неколико предлога за сарадњу на пројекту Википедија у школама и неколико предлога за нове акредитоване семинаре који ће бити одржани у наредном периоду.


  ГЛАМ

 • Започето је стажирање у Карловачкој гимназији. Википедијанац стажиста Александар Тумарић од 1. октобра до 1. децембра 2019. године радиће у Карловачкој гимназији на дигитализацији старих и ретких књига, разгледница, плаката и фотографија и њиховом постављању на Викизворник и у Викимедијину оставу. Осим тога, стажиста ће организовати обуке уређивања Википедије за запослене у Гимназији.
 • Викимедија Србије је објавила оглас за менаџера за сарадњу са институцијама културе. Особа на овој позицији ће радити на успостављању нових и јачању постојећих сарадњи са истакнутим институцијама културе у циљу повећања корпуса слободног знања кроз ослобађање докумената, фотографија, списа и других видова писаног материјала. Оглас је трајао до 21. октобра, а процес селекције је у току.
 • Уговорена је сарадња са Заводом за заштиту споменика културе Зрењанин у оквиру програма стажирања. Викимедија Србије и Завод су потписали меморандум о сарадњи. Програм стажирања почеће 6. новембра и трајаће месец дана. Одабрани стажиста је Александар Радловачки.


  Подршка заједници

 • У октобру су проглашени победници такмичења на тему глумеТакмичење је резултирало са 165 чланака, од којих је 129 нових, а 36 допуњених. Надметање је трајало месец дана – од 2. септембра до 2. октобра и обогатило је Википедију са 5.729.001 бајтом. Прво место освојио је корисник Миљан Симоновић, друго место заузела је Милена Миленковић, док ће трећу награду добити Николина Шепић. Осим прве три награде, Викимедија Србије додељује две посебне награде у виду карти за позориште корисницима Lotom и Shiny. Жири су чинили искусни уредници Википедије: Мирослав Лоци, Марко Адам и Теодора Лукић.
 • У Београду је од 11. до 13. октобра одржана конференција уредника Википедије и волонтера Викимедије из Средње и Источне Европе коју су организовали Викимедија Србије и Задужбина Викимедија. Конференцију су отворили Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, Валери Да Коста, шефица тима за ангажовање заједнице Задужбине Викимедија, Ирини Рељин, помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација и Ивана Маџаревић, менаџерка пројеката и заједнице Викимедије Србије и организаторка конференције. Објављен је и блог пост ( сајт) у коме се могу видети утисци и главни сегменти програма.
 • Покренута је организација последњег такмичења на Википедији у 2019, у организацији Викимедије Србије. Тема такмичења је знамените жене, а трајаће од 1. новембра до 1. децембра. Сви заинтересовани се могу пријавити на страни такмичења на Википедији.
 • Филип Маљковић је одржао предавање о Википодацима на ПССОХ (Примена отвореног софтвера и хардвера) конференцији на ЕТФ-у. Уговорена је и радионица уређивања Википедије која ће бити одржана у постконференцијским данима (2. новембар).
 • У окторбу је у оквиру микрогрант пројекта Пољопривредне науке у Србији отворена изложба о др Ђорђу Радићу, у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић”.
 • Окупљање волонтера са ЦЕЕ конференција одржано је у клубу Астал.

Образовни програм

 • Одржан је акредитовани семинар у Институту за модерно образовање којем је присуствовало 18 наставника из различитих београдских основних школа, средњих школа и предшколских установа
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике на Филозофском факултету Универзитета у Нишу којем је присуствовао 21 наставник из Ниша, Прокупља и Књажевца
 • Одржана је радионица за студенте прве године Математичког факултета Универзитета у Београду у оквиру предмета Техничко и научно писање. Радионица је одржана у сарадњи са професорком Јеленом Граовац.


  ГЛАМ

 • Уговорена је сарадња са Карловачком гимназијом у оквиру пројекта Википедијанац стажиста. Александар Тумарић стажираће у најстаријом гимназији од 1. октобра до краја новембра. Ово ће уједно бити последње стажирање у оквиру пројекта који је пдоржан и финансиран од стране Министарства културе и информисања.
 • У току су преговори са Историјским архивом у Нишу ради потенцијалне сарадње и покретања програма стажирања у овој институцији. Уколико договор буде постигнут, стажирање ће бити обављено у новембру.


  Подршка заједници

 • У понедељак, 2. септембра почело је такмичење на Википедији на тему глуме . Такмичење траје месец дана, након чега ће сви учесници бити оцењени, а они са највише бодова биће проглашени за победнике. Награде су ваучери за куповину технике и карте за позориште.
 • Филип Маљковић је доставио детаљан извештај са јубиларне 15. Викиманије која је ове године одржана у Стокхолму од 16. до 18. августа.
 • Током септембра је одржан уређивачки маратон Вики воли прајд. Написано је 40 нових чланака. Од 20 учесника, 9 њих је први пут уређивало Википедију. У оквиру овог пројекта прикупљено је и постављено 89 фотографија са Прајда.
 • Објављени су резултати акције Југо фудбал. Акција је трајала од 30. августа до 15. септембра 2019. године. Циљ акције био је прављење и проширивање чланака о фудбалским репрезентативцима и тренерима Југославије, свим осталим југословенским фудбалерима и фудбалским тренерима, као и чланцима везаним за југословенски фудбал.
 • Објављени су резултати конкурса за волонтерске пројекте Викимедије Србије. Конкурс је трајао од 2. јула до 5. августа 2019. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 17, а одобрено је 7 пројеката који ће званично бити увршћени у годишњи план Викимедије Србије.

Образовни програм

 • Одржана је радионица о уређивању Википедије за наставнике у оквиру Летње ИТ школе за наставнике . Радионица је одржана у Институт за модерно образовање.


  ГЛАМ

 • Успешно је завршено стажирање у Музеју војвођанских Словака . За време стажирања Александар је написао чланке о установама културе Словака у Србији (позоришта, штампарија), манифестацијама (позоришни фестивали, фолклорни фестивали), штампи на словачком језику (недељник, дечји часописи), као и биографије значајних личности из редова словачке националне заједнице. Укупно је написано 70 чланака на Википедији, постављене су 363 датотеке, 231 нова датотека искоришћена је за илустрацију чланака на Википедији, а 97 чланака је илустровано. За време стажирања организована је обука уређивања Википедије за представнике установа културе у Бачком Петровцу.
 • Завршен је и двомесечни програм стажирања у Историјском архиву Неготин. Током овог програма написано је и допуњено 75 чланака, постављено је 400 фотографија и 5 књига међу којима су:
 • Летопис Тимочке епархије, уредник протојереј Драгиша Љ. Милетић, 1930.
 • Електрична индустрија у Србији, Ђорђе М. Станојевић, 1901.
 • Зборник прилога за познавање Тимочке Крајине, Маринко Станојевић, 1931.
 • Наука о чувању здравља, др Јован Валента, Београд, 1864.
 • Стара Србија и Македонија, Спиридон Гопчевић, 1890.


  Подршка заједници

 • Филип Маљковић, Миљан Симоновић, Мирослав Лоци и Ивана Маџаревић учествовали су на највећој међународној конференцији уредника Википедије – Викиманији 2019 . Ове године одржана је у Стокхолму од 14. до 18. августа. Представници Викимедије Србије одржали су неколико презентација и говора у циљу размене искуства и промоције рада Викимедије Србије.
 • У току су припремне активности за ЦЕЕ конференцију која ће се одржати у Београду од 10. до 13. октобра. Уведен је претконференцијски дан у циљу развијања вештина учесника. Програм ће похађати 20 учесника, а биће вођен од стране Асафа Бартова из Задужбине Викимедија.
 • У току су финалне припреме за лансирање новог званичног сајта Викимедије Србије .
 • У току је израда годишњег плана Викимедије Србије . На конкурс је пристигло 17 предлога, од којих је пет одбијено, а осталих 12 пролазе кроз други круг селекције.
 • У среду, 28. августа, одржано је окупљање уредника Википедије и других волонтера Викимедије Србије.
 • У августу је покренута иницијатива за организацију такмичења на тему глуме на Википедији . Такмичење почиње 2. септембра и траје месец дана.

Образовни програм

 • Одржан је још један Еду Вики камп. Ове године камп је организован од 15. до 18. јула у Кладову. Учествовало је 17 студената из различитих делова Србије. Током кампа су учесници имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије.


  ГЛАМ

 • Успешно је завршен програм стажирања у Музеју војвођанских Словака . Током два месеца Википедијанац стажиста Александар Тумарић је написано 70 чланака на Википедији, поставио 363 датотеке на Викимедијину оставу. Од 363 датотеке, 231 нова датотека искоришћена је за илустрацију чланака на Википедији, а 97 чланака је илустровано. Такође, у институцији је организована обука уређивања Википедије која је резултирала са пет нових уредника.
 • Завршено је и стажирање у Српском народном позоришту . Током стажирања, Јелена Латов Папић написала је и допунила 37 чланака. Институција је ослободила 515 фотографија, а 67 чланака је њима илустровано.
 • Програм стажирања у Историјском архиву у Неготину почео је 1. јула и трајаће до 1. септембра. Википедијанка стажисткиња Сузана Михајловић Јовановић је током јула активно радила на писању чланака и дигитализацији. Резултате њеног рада можете пратити на страни стажирања на Википедији.


  Подршка заједници

 • Викимедија Србије је припремила шестомесечни извештај о свим реализованим активностима и пројектима. Извештај је доступан на мети на српском и енглеском језику. Поред конкретних резултата извештај садржи успешне приче, научене лекције и утиске волонтера о организованим пројектима.
 • У јулу је објављен конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије 2020. Конкурс је трајао од 2. јула до 5. августа 2019. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурсу је пристигло 17 предлога пројеката.
 • Викимедија Србије је подржала акција референцирања чланака коју је организовала група уредника Википедије.
 • ЦЕЕ конференција 2019 – регистрација за конференцију је продужена до 3. августа, док чланови ЦЕЕ заједнице могу да предлажу теме за програм до 10. августа.

Образовни програм

 • Одржана је завршна радионица са ученицима ОШ “Јован Стерија Поповић” током које су уносили чланке на Википедији. Радионица је део пројекта Вики школарац који већ другу годину за редом у овој школи реализује наставница Сања Јечменица.
 • У ЕУ инфо центру је одржана радионица “Знањем против трговине људима” у сарадњи са УНИТАС фондом, Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Црвеним крстом Србије. Учесници су после одржаних предавања и дискусије писали чланке на Википедији на српском језику на тему трговине људима.
 • Завршен је позив за учеснике Еду Вики кампа, након чега су одабрани учесници који ће ове године учествовати на Еду Вики кампу у Кладову. Камп ће бити одржан од 15-18. јула.


  ГЛАМ

 • Почео је програм стажирања у Музеју војвођанских Словака. Током два месеца Википедијанац стажиста Александар Тумарић радиће на дигитализацији музејских збирки, постављању ослобођених фотографија на Викимедијину оставу, као и на увећању садржаја Википедије на српском језику, из литературе и извора доступних у музеју. Програм финансира Министарство културе и информисања Републике Србије.
 • Настављено је стажирање у Српском народном позоришту. Програм ће трајати и током јуна, чиме ће вики пројекти добити још више слободних фотографија уметника и представа из ове еминентне културне установе.
 • Завршене су све припреме за почетак програма стажирања у Историјском архиву у Неготину. Википедијанка стажисткиња Сузана Михајловић Јовановић ће током јула и августа реализовати овај програм, који такође финансира Министарство културе и информисања.


  Подршка заједници

 • Проглашени су победници такмичења ЦЕЕ Пролеће. Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело нам је 475 чланака о разноразним темама. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 9 милиона бајтова на Википедију на српском језику. Прво место освојио је корисник Stefantene, друго место заузео је Konkvistador, док ће трећу награду добити Vilena66. Осим прве три награде, Викимедија Србије додељује две посебне награде у виду ваучера од 2.000 РСД за куповину књига Марини Симић за најбољи чланак и корисници Shiny за чланак са највише референци.
 • Представници Викимедије Србије поднели су презентације за Викиманију која ће се одржати у Стокхолму. Поднете теме су следеће:
 • Small grants for great results
 • Valuable resources for greater impact
 • The right way of recruiting students and quality learning
 • Serbian Ministry of Culture supporting GLAM
 • Одржан је уређивачки маратон на тему спорта. Маратон је организован у Српско-корејском Информатичко приступном центру, а резултирао је са 35 нових чланака и 3 допуњена.


  Медији

 • Медији у Србији су у јуну извештавали о лошем потезу маркетиншке агенције Лео Барнет, која је промовисала клијента спортске опреме тако што је вандализовала странице на Википедији. Писало се и о блокади Википедије у Кини, а није заобишао и један сензационалистички наслов о брисању чланка о трговини људским органима на Википедији на енглеском језику.


  Вести из покрета

 • Викимедијина заједница се припрема за Викиманију – годишњу конференцију посвећену Википедији. Ове године ће се одржати у Стокхолму, од 14. до 18. августа.
 • Поводом двогодишње блокаде Википедије на турском језику, и поднете молбе Европском суду за људска права, кампања за слободан приступ знању и Википедији се наставља. Овога пута су људи замољени да одговоре како би функционисали без Википедије.
 • Изабрана су два нова члана Управног одбора Задужбине Викимедија . То су Шани Евенштајн Сигалов из Израела и Наталија Тимкив из Украјине. Шани се први пут кандидовала за ову позицију, након дугог низа успешних година у Викимедијном покрету, док је Наталији мандат продужен.
 • Покренут је нови пројекат Wikipedia Space – место намењено дељењу новости, идеја и искуства у Викимедијином покрету.

Образовни програм

 • Објављен је позив за учеснике у Еду Вики кампу који ће ове године бити одржан у Кладову од 15. до 18. јула. Будући да је камп посвећен учесницима који намеревају да се укључе у тим образовног програма, предност ће имати ученици завршне године средњих школа и студенти. Сви заинтересовани се могу пријавити попуњавањем овог формулара до 16. јуна 2019. године.
 • Обновљена је сарадња са Факултетом за физичку хемију где је одржана радионица о уређивању Википедије. Радионица је одржана у сарадњи са Центром за научно-истраживачки рад.
 • Одржана је радионица ученицима ОШ Јован Стерија Поповић у оквиру наставка сарадње са професорком Сањом Јечменицом, добитницом награде на конкурсу за наставнике основних школа „Дигитални час“ за пројекат Вики школарац. Награда се додељује под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација.
 • Остварена је сарадња са катедром за скандинавске језике на Филолошком факултету у Београду. Радионица је одржана за заинтересоване студенте у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић.
 • У оквиру сарадње са Црвеним крстом Србије и Унитас фондом, одржана је радионица са студенте Правног факултета у Београду. Радионица је организована у сарадњи са Правном клиником овог београдског факултета.
 • Завршен је програм стажирања за студенте Филозофског факултета у Београду. Програм стажирања се реализује у сарадњи са Центром за развој каријере овог факултета. Програм је реализован трећи пут од почетка 2018. године.
 • На позив Београдског центра за безбедносну политику, одржана је радионица у овој организацији у оквиру пројекта реформе сектора безбедности. Пројекат је подржан од стране Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), чији су представници такође учествовали на радионици.
 • Одржана је радионица о уређивању Википедије на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, чиме је Викимедија Србије остварила сарадњу са још једним великим универзитетским центром. Радионицу су самостално реализовали Марина Симић, учесница Еду Вики кампа 2018. године и Александар Тумарић, Википедијанац стажиста.
 • Први пут је одржана радионица на Педагошком факултету у Сомбору Универзитета у Новом Саду. Радионицу о уређивању Википедије су самостално организовали и водили Немања Антанасијевић, Вики-амбасадор на Филолошком факултету у Београду, и Теодора Лукић, Вики-амбасадорка на Биолошком факултету у Београду.
 • Остварена је сарадња са Седмом гимназијом у Београду на предмету Историја. Радионица је одржана након акредитованог семинара током ког су се наставници заинтересовали за учествовање на пројекту Википедија у школама. Радионица је одржана и на предмету Руски језик. Радионице је организовала Теодора Лукић.
 • У сарадњи са Црвеним крстом Србије, Унитас фондом и ЕУ инфо центром у Београду биће одржана једнодневна радионица о уређивању Википедије на тему борбе против трговине људима у земљама Европске Уније. Радионица ће бити одржана 14. јуна 2019. у просторијама ЕУ инфо центра, а целокупан догађај је подржан од стране Министарства трговине, туризма и телекомуникација.


  ГЛАМ

 • Почело стажирање у Српском народном позоришту у Новом Саду. Вики стажисткиња Јелена Латов Папић ће у наредном периоду постављати ослобођене фотографије на Викимедијину оставу, илустровати постојеће чланке, и креирати нови и допунити постојећи садржај на Википедији на српском језику из извора који су доступни у Позоришту.


  Подршка заједници

 • У мају је oтворена је регистрација за ЦЕЕ конференцију и трајаће до 20. јула. Већина огранака и заједница има могућност слања два представника. Коначан списак учесника биће објављен почетком августа. За све оне који су сигурни да ће ићи нарављен је Фејсбук догађај где могу пратити новости поводом конференције.
 • У трећој недељи маја организован је Вики штанд на Сајму летњих могућности. Сајам летњих могућности је реализован од стране Портала млади са жељом да прикаже дешавања у која се могу укључити студенти и млади током лета. Викимедија Србије је представила пре свега Еду Вики камп за који је објављен позив за пријављивање, али и остале активности у оквиру програма – стажирања, уређивачке маратоне, такмичења на Википедији и сл.
 • Мајско окупљање заједнице одржано је 22. маја у канцеларији Викимедије Србије.
 • Заказан је уређивачки маратон на тему спорта за уторак, 11. јун у Српско-корејском Информатичко приступном центру. Током уређивачког маратона учесници ће писати о спортистима, спортским дисциплинама, такмичењима и сл.


  Медији

 • Мајска главна вест у српским медијима била је блокада приступу Википедији у Кини. Забележено је 50 објава.
 • Портал млади поделио вест о Едувики кампу.
 • Нишке Народне новине писале о такмичењу ЦЕЕ пролеће.


  Вести из покрета

 • Задужбина Викимедија поднела Европском суду за људска права молбу за укидање блокаде Википедије у Турској. Такође се и од Кине захтева да својим становницима омогући приступ овој онлајн енциклопедији.
 • Лари Сангер, суоснивач Википедије, оценио да је Википедија оштећена, а њен садржај контролисан од стране посебних интересних група.

Образовни програм

 • Одржано је осам радионица о уређивању Википедије на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду које је прошло 138 студената. Радионице су организоване у оквиру наставка вишегодишње сарадње са овом институцијом.
 • Одржана је радионица о уређивању Википодатака на Високој школи електротехнике и рачунарства струковних студија у Београду. Радионица је одржана у циљу популаризације овог пројекта међу студентима ове школе.
 • Отпочео је програм праксе за студенте Филозофског факултета Универзитета у Београду. Ово ће бити трећи пут да Викимедија Србије реализује овај модел сарадње са Филозофским факултетом који подразумева да студенти узму учешћа у онлајн и офлајн активностима под менторством Вики амбасадора Милоша Тодоровића.
 • Одржана је радионица о уређивању Википедије на Филозофском факултету у Нишу у оквиру недеље Департмана за педагогију. Радионица је одржана на предлог професорки Јелене Петровић и Марине Ћирић коју су током 2018. године успешно реализовале пројекат за који су добиле годишњи грант Викимедије Србије.
 • Одржан је акредитовани семинар за наставнике у Институту за модерно образовање у Београду.
 • Одржана је радионица на Филолошком факултету у Београду у оквиру предмета Књижарство. Сарадњу је остварио Вики амбасадор на овом факултету, Немања Антанасијевић, који је самостално и реализовао радионицу.
 • Oдржане су радионице на Факултету организационих наука у оквиру предмета Енглески 2. Обуку је прошло 150 студената, од којих ће 100 преводити чланке, а 50 њих ће вршити лектуру и коректуру, односно исправљаће грешке које су приликом превођења и писања чланака правиле њихове колеге.
 • Одржане су три радионице о уређивању Википедије у Угоститељско-туристичкој школи на иницијативу Катарине Џајић, професорке Агенцијског и хотелијерског пословања. Обуку је прошло 75 ученика.
 • Остварена је сарадња са Факултетом за физичку хемију у оквиру које ће бити организоване радионице за студенте овог факултета. Радионица ће бити реализована 14. маја.
 • Одржана је радионица о уређивању на Педагошком факултету у Врању Универзитета у Нишу коју је самостално организовала Марија Јордановић. Радионица је одржана у оквиру наставка сарадње са овом институцијом.


  ГЛАМ

 • Министарство културе и информисања Републике Србије одобрило је и ове године Викимедији Србије средства за финансирање програма стажирања. На Конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва за 2019. годину Викимедији је одобрен предлог за три двомесечна стажирања, односно 450.000 динара за реализацију пројекта.
 • Народни музеј у Зрењанину, Историјски архив у Наготину и Музеј војвођанских Словака у Бачком Петровцу су три институције са којима је постигнут договор о реализацији програма стажирања током године. С тим у вези расписан је и конкурс за ангажовање стажиста у Неготину и Зрењанину. Предност имају искусни уредници Википедије.


  Подршка заједници

 • Пета конференција уредника Википедије одржана је 20. и 21. априла у Српско-корејском Информатичко приступном центру. Скоро 100 волонтера, уредника Википедије и новајлија је посетило конференцију и пропратило дводневни програм. Бројне теме су покривене, од техничких ствари, практичних алата, преко примера из праксе у оквиру Образовног и ГЛАМ програма, до тренинга комуникације. Читав програм се налази на страни на Википедији, а општи утисци су пренети путем блог поста. На Викилајву је додељена награда Бранислав Јовановић. Добитник је дугогодишњи уредник Википедије и волонтер у оквиру организације Викимедије Србије – Горан Обрадовић. Осим формалног дела, дружили смо се у канцеларији Викимедије Србије и у клубу Прозор уз пратећи квиз. Фотографије су доступне на Викимедијиној остави.
 • Током априла ажурирана је страна на мети за ЦЕЕ конференцију путем које можете пратити развој програма. Отворен је позив за подношење презентација и трајаће до 30. јуна, а ускоро се очекује и отварање регистрација.


  Медији

 • Ивана Гусларевић на ТВ Коперникус најавила конференцију Викилајв, али говорила и о ГЛАМ програму, подршци Министарства културе, као и контроверзама када је реч о Википедији.
 • Конференција Викилајв била је у фокусу медија у априлу. О овом дводневном дружењу Википедијанаца извештавали су Танјуг, Политика (штампано издање), Вечерње новости, ТВ Хепи, Дневник, РТВ


  Вести из покрета

 • Викимедијина породица добила је још једног члана. Оформљен је званични огранак у Јужној Кореји – Викимедија Кореје.
 • Крајем марта одржан је Викимедија Самит у Берлину, који је окупио око 200 викимедијанаца који су разговарали о будућности Викимедијиног покрета. Представник Викимедије Србије на овој конференцији је био Филип Маљковић.
 • Питер Болдвин и Лизбет Роусинг, чланови Управног одбора пројекта Wikimedia Endowment донирали 3.5 милиона долара за очување Википедије и других вики пројеката. Овај брачни пар је раније донирао пет милиона долара Задужбини.
 • Немачки суд наложио уклањање податка из чланка на Википедији за које се тврде да су клеветнички, али, још занимљивије, наложено је да се спорна измена мора уклонити чак и из историје измена на чланку.

Образовни програм

 • Одржана радионица на Факултету за спорт Универзитета Унион-Никола Тесла у оквиру пројекта Олимпијски спортови кроз историју. За овај пројекат одобрен је годишњи грант Викимедије Србије.
 • Одржана је радионица о уређивању Википодатака у Математичкој гимназији у Београду у оквиру предмета енглески језик. Радионица је одржана у циљу популаризације овог пројекта међу ученицима средњих школа.
 • Остварена је сарадња са Седмом београдском гимназијом где је ученицима одржана радионица о уређивању Википедије. Радионица је одржана у оквиру предмета руски језик и представља пример остварене сарадње након одржаног акредитованог семинара за наставнике.
 • Небојша Ратковић је присуствовао међународној научној вики конференцији у Порту IWSC 2019 где је представио рад на тему Стручно усавршавање наставника – пример акредитованих семинара Викимедије Србије.
 • Одржана је радионица на Биолошком факултету у Београду у оквиру наставка сарадње на пројекту Вики-студент. Радионицу је држала Вики амбасадорка Теодора Лукић.
 • Остварена је сарадња на Математичком факултету у Београду на предмету Зететика. Сарадњу је остварио и радионицу је самостално држао Вики амбасадор Лука Јовичић.
 • Настављена је сарадња са Рударско-геолошким факултетом на предмету Информатика у оквиру које су студенти друге године прошли радионицу о уређивању Википедије и Википодатака.
 • Одржана је још једна радионица студентима Географског факултета у Београду у оквиру предмета Основе наутичког туризма. Радионица је одржана у сарадњи са Универзитетском библиотеком Светозар Марковић.
 • Остварена је сарадња са катедром за каталоску културу Филолошког факултета у Београду у оквиру које је Вики амабасадор Немања Антанасијевић организовао радионице о уређивању Википедије.
 • Настављена је сарадња са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија Београд на предметима Друштвене мреже и Анализа друштвених мрежа. Одржано је седам радионица, а у плану је да се током априла одржи још толико радионица.
 • Потписан је споразум о сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Новом Саду. У оквиру ове сарадње биће организоване радионице о уређивању Википедије и друге активности које за циљ имају промовисање вики пројеката међу студентима овог факултета.
 • Расписан је конкурс за студенте Филозофског факултета Универзитета у Београду који ће обављати праксу у Викимедији Србије. Ово ће бити трећи пут да Викимедија Србије реализује овај модел сарадње са Филозофским факултетом који подразумева да студенти узму учешћа у онлајн и офлајн активностима под менторством Вики амбасадора Милоша Тодоровића.


  ГЛАМ

 • Покренута је једномесечна кампања уређивања датотека на Викимедијиној остави Велико пролећно сређивање Оставе. Циљ је да се повећа искоришћеност фотографија и других датотека на вики пројектима, али и да се отпремљене фотографије правилно категоришу, опишу и употребе за илустровање чланака на Википедији. По завршетку акције, а у оквиру локалне конференције Викилајв, саопштићемо резултате и наградити учеснике са највише измена.
 • Завршено је двомесечно стажирање у Музеју науке и технике у Београду. Теодора Лукић, стажисткиња у овој установи, написала је 13 нових чланака, допунила 7, а на Викимедијину оставу отпремила више од 500 фотографија, од чега је искоришћено 400 датотека за илустрацију скоро 190 чланака. Такође су дигитализоване и ослобођене две књиге.
 • Почела реализација пројекта Наслеђе југоистока. Вођа пројекта Ђорђе Марковић, уз помоћ Викимедије Србије, стартовао са успостављањем сарадњи са институцијама културе у Нишу и околини. Идеја пројекта је успостављање сарадње са институцијама културе и осталим институцијама од значаја које се налазе на територији југоисточне Србије, као и дигитализација и ослобађање садржаја културно-историјског наслеђа који се налази у њиховом поседу.
 • Саставни део овогодишњег пројекта Вики библиотекар је и једомесечни програм стажирањаДрагана Поповић, стажисткиња у УНИЛИБ-у, радила је током марта на свим активностима стажирања. Написано је 16 нових чланака, допунила 13 и средила још 13 чланака. На Викимедијину оставу је отпремљено 158 фотографија. Према плану је дигитализовано и 10 књига, односно 2607 страница.


  Подршка заједници

 • У марту је почело такмичење ЦЕЕ Пролеће које ће трајати до 31. маја. Ово је пето по реду такмичење у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Источне и Средње Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл).
 • У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Српско-корејским Информатичко приступним центром организован је уређивачки маратон поводом Међународног дана жена. Учесници су писали биографије значајних жена из области науке, образовања, културе, уметности и комуникација. Маратон је одржан симболично 8. марта, а током њега написано је 56, а допуњено 6 чланака.
 • Викимедија Србије је и ове године подржала Викигеп кампању. Ове године радионица уређивања Википедије заједно са практичним делом у оквиру ког су учесници писали о женама – лидеркама из сенке, одржала се у Нишу. Написано је 18 чланака. У организацији радионице учествовала је Шведска амбасада, Стартап центар у Нишу и организација Млади амбасадори.
 • Викимедија Србије увелико ради на организацији ЦЕЕ конференције 2019. У марту је ЦЕЕ заједница позвана да попуни анкету како би дала своје мишљење о томе зашто жели да се конференција организује и које теме треба да буду заступљене. Након тога је формиран Програмски одбор кога чине три члана из Србије (Ђорђе Стакић, Мирослав Лоци и Марко Адам), Кирил Симеоновски (Македонија), Мариос Магиоладитис (Грчка) и Војћех Пендзић (Пољска).
 • Током марта отворен је позив за стипендије у оквиру Викилајва. Такође, објављен је и програм конференције.
 • Завршен је процес одабира пројеката којима су додељени микрогрантови.
 • Вики сениор води Милица Буха и пројектне активности обухватају серију радионица уређивања чланака на Википедији за пензионере, као и фото-туре по музејима. Милица Буха је искусна уредница која је прошле године реализовала пројекат Библиотекари града Београда о Београду.
 • Пољопривредне науке у Србији – идеја пројекта подразумева постављање тексуалног и мултимедијалног садржаја на Википедију и Викимедијину оставу у вези са пољопривредним и њима сродним наукама, као и организовање изложбе о првом српском доктору пољопривредних наука Ђорђу Радићу. Пројекат води Игор Живановић, учесник пројекта Вики-библиотекар.
 • Биодиверзитет планине Ртањ са освртом на угрожене врсте – пројекат подразумева прикупљање фото-материјала са планине Ртањ, као и писање чланака на ту тему. Пројекат води новајлија Милица Алексић.
 • У шифоњеру: Одевни предмети српске народне ношње представља пројекат проширивања садржаја на Викимедијиним пројектима на тему делова српских традиционалних ношњи. Пројекат води Тара Вујовић, а помаже јој Јована Обрадовић, бивша Википедијанка стажисткиња у Историјском архиву Панчево.
 • Вики чува шуме – овим пројектом група волонтера из Новог Сада, настојаће да обогате количину слободних информација о врстама шумских станишта Србије, како би се повећала свест о њиховом значају. Пројекат води Никола Вељковић, а тим из Научно-истраживачког друштва студената биологије и екологије „Јосиф Панчић“ претходне године реализовао је пројекат Водена станишта и инвазивне врсте Србије.
 • Ваздух који дишемо је пројекат Биолошког друштва „Др Сава Петровић”. У склопу пројекта тим ће заједно са студентима биологије ПМФ-а Ниш, обогатити Википедију чланцима о лишајима града Ниша, Викимедијину оставу сликама лишаја са теренских истраживања, али и Викиречник појмовима из области екологије и биологије. Пројекат води Слободан Марковић који је био део пројекта Дивљи Вики паркови.
 • Геоморфологија за све је наставак пројекта „Упознајмо геоморфологију Србије”. Његовом реализацијом Стефан Митић, вођа пројекта, наставиће да ради на повећању, ширењу слободног знања и илустровању чланака из области геоморфологије на Википедији.
 • У додиру са природом – крајњи циљ овог пројекта јесте пружање доприноса популаризацији дивљих врста које живе код нас, као и заштићених подручја која се суочавају са негативним утицајем човека. Пројекат води Марко Николић, вођа пројеката Дивљи Вики паркови из претходних година.
 • Годишњи извештај Викимедије Србије је објављен на мети и доступан је у српској и енглеској верзији.


  Медији

 • Уређивачки маратон, који је организован на Дан жена, 8. март, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, донео је шест објава у медијима, док су о акција Вики Геп медији известили 25 пута. Овим поводом је за нишке медије изјаве давала волонтерка Викимедије Србије Теодора Лукић.
 • Ипак, оно што је обележило овај медијски март је гаф који је направљен у популарном ТВ квизу Слагалица, на основу пропуста на Википедији. Наиме, уредници квиза су искористили за једно од питања податак са Википедије на српском језику. Међутим, врло брзо се на Твитеру јавио уредник Википедије који је признао да је давно, из шале, унео тај податак. Након вратоломно брзе виралности на друштвеним мрежама, случај је доспео и у медије. Забележено је чак 15 објава, у скоро свим значајним медијима. Викимедија Србије је реаговала објављивањем блог поста о правилима коришћења Википедије.


  Вести из покрета

 • Европски парламент усвојио је контроверзну „Директиву о ауторским правима на јединственом тржишту”, чија је основна намена заштита власника ауторских права на интернету. Интернет корисници више неће моћи да објаве ниједан садржај без сагласности власника ауторских права или уколико не плате одређену суму новца. Иако је пренос радова на Википедију на некомерцијалан начин изузет из ове директиве, Викимедијин покрет, а посебно оснивач Википедије Џими Вејлс, снажно се залагао да до доношења овог закона не дође, сматрајући га цензуром која у будућности може донети много штете слободном протоку информација. Тим поводом, а непосредно пре изгласавања директиве, осам Википедија, на немачком, чешком, данском, словачком, италијанском, каталонском, астуријанском и галисијском језику су затамниле почетну страну на један дан.
 • Након неколико кругова гласања, проглашена је фотографија 2018. године на Викимедијиној остави. Пласиране фотографије можете погледати овде.
 • Задужбина Викимедија постала део конзорцијума Wolrd Wibe Web.

Образовни програм

 • Одржан је семинар стручног усавршавања у ОШ Сава Шумановић у Београду којем је присуствовало 26 наставника.
 • Одржана је презентација Википедија у школама у оквиру зимског Државног семинара Друштва математичара Србије који је намењен наставницима математике и информатике у основним и средњим школама.
 • Одржан је семинар стручног усавршавања у ЕТШ Раде Кончар у Београду којем је присуствовало 22 наставника.
 • Одржане су две радионице о уређивању Википедије у Математичкој гимназији у Београду у оквиру предмета енглески језик које је пређло 20 ученика.
 • У сарадњи са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија Београд урађена је прва серија туторијала о уређивању Википедије. Туторијале су радили студенти ове школе уз менторство професора ове школе и уз координацију Викимедије Србије. Туторијали су доступни на званучном Јутјуб каналу Викимедије Србије и на Викимедијиној остави .


  ГЛАМ

 • Глобална кампања уређивања референци #1lib1ref сврстала је Србију у сам врх вики заједница које су унеле највећи број референци поводом Википедијиног рођендана. Укупно 28 уредника Википедије на српском језику унело је чак 1672 референце у чланке где су оне недостајале. Апсолутни победник ове акције је корисник Ванилица , који је бриљирао са чак 653 унете референце, чиме се пласирао на друго место на свету. На другом месту у Србији нашао се корисник Ziva73 који је унео 252 референце, следи га корисница Ojce са 189 уноса, Draganapopovic са 107, и корисница BuhaM која је унела тачно 100 референци. Првих пет учесника награђено је ваучерима за куповину књига, од 2000 и 1000 динара, док су и остали учесници добили поклон пакетиће, на дружењу уз закуску организовану у УНИЛИБ-у.
 • Након придруживања ГЛАМ програму за време стажирања у Музеју Југославије, и донацији 50 фотографија, Музеј науке и технике у Београду сада је и домаћин двомесечног програма стажирања. Очекивани резултати су око 500 нових датотека на Викимедијиној остави, две дигитализоване књиге, око 20 чланака на Википедији на српском језику и једну обуку уређивања за запослене у музеју.


  Подршка заједници

 • У фебруару је одржана 21. редовна седница Скупштина. Записник са седнице доступан је на сајту Викимедије Србије .
 • Викимедија Србије је за 16. рођендан Википедије на српском обрадовала волонтере посетом Музеју науке и технике. Након обиласка сталне поставке и изложбе Гојка Варде, група је наставила у канцеларију Викимедије Србије где је продужена прослава и дружење.
 • Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство за државну управу и локалну самоуправу и Викимедија Србије организују уређивачки маратон поводом Међународног дана жена . Српско-корејски Информатичко приступни центар ће у петак, 8. марта од 9 до 17 часова бити место где ће волонтери писати чланке на Википедији о српским знаменитим женама из области у којима делује Унеско – образовање, наука, култура, уметност, информисање и комуникација.
 • У оквиру организације ЦЕЕ конференције објављен је позив за Програмски одбор, а послата је анкета заједници из Средње и Источне Европе . Анкета служи да укључи заједницу у процес размишљања о самој конференцији и програму. Такође је неопходан корак за добијање гранта.
 • Завршен је први круг селекције микрогрантова, а коначни резултати конкурса биће познати након 15. марта.


  Медији

 • И у медијима обележен 16. рођендан Википедије на српском језику. Ивана Гусларевић овим поводом говорила у јутарњем дневнику Радио Београда.
 • Ивана Гусларевић гостовала и на ТВ Коперникус, у емисији “Недељом у 3” и говорила о програмима стажирања, образовом програму, као и предстојећим конференцијама Викилајв и ЦЕЕ.


  Вести из покрета

 • Истраживање о препознатљивости брендова показало да већина испитаника широм света не препознаје бренд “Викимедија”, као и друге вики пројекте – Оставу, Википодатке, Викизворник и сл. Једини препознатљиви бренд јесте Википедија. Нови предлог је да се сви пројекти везују за ову енциклопедију и тако преименују. Задужбина тренутно испитује и заједнице широм света, не били добила повратни одговор на овај предлог.
 • На сајту Задужбине објављен користан пост о шифрама за логовање и потреби за повећану безбедност приликом пријављивања на вики пројекте.
 • Викимедија Шведске и Задужбина Викимедија саопштиле да ће тема Викиманије 2019 бити “слободно знање и циљеви одрживог развоја”, који су део стратегије Уједињених нација.

Образовни програм

 • Одржано шест радионица у Деветој гимназији које је прошло 154 ученика. Радионице су одржане у оквиру наставка сарадње са овом гимназијом и укључивања још четири професорке информатике у пројекат Википедија у школама.
 • У оквиру сарадње са Високом школом електротехнике и рачунарства струковних студија Београд завршена је израда туторијала о уређивању Википедије. Тим поводом је у овој школи одржана презентација туторијала и додељене су захвалнице студентима који су волонтерски били ангажовани на њиховој изради. Туторијали ће бити доступни јавности током фебруара, а планирано је и започињање нове серије туторијала током летњег семестра.


  ГЛАМ

 • Завршен је програм стажирања у Позоришном музеју Војводине, који је почео 20. децембра 2018. Стажисткиња Јелена Латов-Папић је написала 10 нових чланака на Википедији на српском језику, допунила три, илустровала 44 чланка, а на Викимедијину оставу отпремила је више од 170 фотографија позоришне уметности кроз војвођанску историју.
 • На дан када је створена Википедија – 15. јануар почела је глобална акција #1lib1ref . Идеја је да сваки библиотекар (или други учесник) дода по једну референцу у чланке где извори недостају и на тај начин побољшају квалитет највеће светске енциклопедије. Србија се и ове године прикључила акцији, под вођством Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић” и Билбиотеке града Београда. Одржане су и две радионице уређивања референци у УНИЛИБ-у, 17. и 24. јануара. Кампања се званично завршава 5. фебруара, а Викимедија Србије наградиће пет учесника са највећим бројем унетих референци ваучерима за куповину књига.


  Подршка заједници

 • У јануару је организован рођендан Википедије на енглеском . Рођендан је обележен 15. јануара, у канцеларији Викимедије Србије. Присутни су учествовали у квизу и кроз одговоре сазнали занимљиве статистике са Википедије на енглеском. Викимедија Србије је за ову прилику припремила награду у виду ваучера за куповину књига за Википедијанца године – Soundwaweserb.
 • Припремљен је грант предлог за ЦЕЕ конференцију 2019, која ће се ове године одржати у Београду, од 11. до 13. октобра. ЦЕЕ конференција је годишња конференција Вики заједнице из Средње и Источне Европе. Прва је одржана у Београду, 2012. године.
 • Отворен је позив за подношење пројеката и доделу микрогрантова. Позив је отворен до 20. фебруара 2019. Формулар се може преузети на овом линку.
 • Отворен је позив за волонтирање на петој локалној конференцији Википедијанаца – Викилајву. Викилајв је конференција уредника Википедије која има за циљ њихово међусобно умрежавање, размену знања и искуства, као и осмишљавање заједничких акција које је могуће реализовати.


  Медији

 • ТВ Прва емитовала прилог снимљен у просторијама Викимедије Србије о најчитанијим чланцима, вандализмима и другим дешавањима на српској верзији Википедије, а поводом рођендана Википедије на енглеском језику. Овај рођендан забележио још четири објаве у медијима.
 • Сензациналистички медији писали и о спајању чланка о трговини људским органима на Википедији на енглеском језику.
 • Штампани медији пренели и вест о донацији Гугла Викимедијином покрету.
 • Портал објавио позив за финансирање пројеката Викимедије Србије.


  Вести из покрета

 • Традиционално почетком године објављена је листа најпопуларнијих чланака на Википедији на енглеском језику.
 • Компанија Гугл донирала 1.1 милион долара Задужбини Викимедија, а чак три милиона за пројекат Wikimedia Endowment.
 • Омогућено коришћење Гуглове алатке за превод у Википедијиним чланцима.
 • Катрин Мар, досадашња извршна директорка Задужбине, постала генерална и извршна директорка Задужбине Викимедија. Први пут од оснивања Задужбине је установљена позиција генералног директора (CEO).
 • Почело гласање за фотографију године на Викимедијиној остави.