Еду Вики камп

Образовни кампови већ постоје као развијена пракса у другим огранцима (нпр. Јерменија), где су се показали као веома успешан начин ангажовања студената и ученика. Еду камп је осмишљен са идејом да се група студената/средњошколаца додатно едукује и умрежи, како би се направила база амбасадора образовног програма и/или тима активних волонтера. Ових пет дана у природи, испуњених онлајн (уређивање Википедије и других Вики-пројеката) и офлајн активностима (Вики експедиције, тим билдинг активности, развијање вештина презентовања и сл.), треба да подстакну студенте/ученике заинтересоване за Википедију и остале Викимедијине пројекте да се укључе активније у рад Викимедије Србије. Захваљујући овом пројекту, Викимедија Србије сваке године увећава свој тим Вики амбасадора на факултетима.

Први Еду Вики камп одржан је на Голији од 8. до 12. августа 2016. Одобрене су стипендије за 11 учесника који су показали највише ентузијазма да се придруже мисији Задужбине Викимедија – слободно знање за све. Тако су Милена Миленковић, Марија Браловић, Анђела Зувић, Сања Краишниковић, Стефан Митић, Милош Тодоровић, Марко Станојевић, Миљан Симоновић, Вукашин Живковић, Далибор Краишниковић и Мирослав Лоци били први ЕдуВики кампери који су дали свој допринос развоју Еду програма, али и обогаћивању Википедије и Викимедијине оставе. Да су овакви кампови потребни и плодоносни, говори и чињеница да је 100 одсто анкетираних учесника рекло да је камп испунио њихова очекивања, да су научили нове ствари које могу да примењују на свим Вики пројектима, а посебно су похвалили интерактивност предавања и комуникацију са организаторима. Верујемо да ће сви кампери наставити да шире идеју и мисију о слободном знању, као и да постану нови Вики-амбасадори на факултетима и у заједницама одакле долазе. Извештај са кампа који је одржан на Голији и галерију фотографија можете погледати овде.

Други Еду Вики камп је одржан у Врњачкој Бањи од 17. до 21. јула 2017. Камп је развијен са идејом окупљања младих људи добре воље, активних уредника, Вики амбасадора и осталих заинтересованих за обогаћивање Википедије и других Вики пројеката, како би, у тимском духу, унапређивали вештине за развој образовног програма Викимедије Србије. Програм Еду Вики кампа је био разноврстан и обухватао је фото-туре, уређивачке маратоне, тим билдинг и многе друге активности. Камп је био намењен ученицима завршне године средњих школа и студентима. Више информација о кампу можете прочитати овде.

Трећи Еду Вики камп је одржан у Сремским Карловцима од 6. до 10. августа 2018. године, а учествовало је 13 студената из различитих делова Србије што је допринело разноликости у погледу идејних решења до којих су тимови долазили кроз интерактивне радионице и друге активности. Током боравка у Сремским Карловцима, учесници су имали прилику да учествују у фото-турама у околини, али и да посете Музеј Војводине у Новом Саду. Стечено знање учесници су показали током уређивачког маратона и дебате одржане последњег дана кампа. Скоро 30 чланака је написано и допуњено на Википедији на српском језику, а преко 600 фотографија културних и природних добара из овог краја постављено је на Оставу. Више информација о кампу можете прочитати овде.

Четврти Еду Вики камп је одржан у Кладову од 15. до 18. јула. током ког су учесници имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедије Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије. На кампу, који је одржан од 15. до 18. јула у Кладову, учествовало је 17 студената из различитих делова Србије. Више информација о кампу можете прочитати овде.

Услед актуелне здравствене ситуације, бринући о здрављу учесника наших пројеката, одлучили смо да 2020. године искористимо нове технологије и да камп буде одржан у онлајн окружењу. Онлајн Еду Вики камп је први догађај такве врсте, с обзиром на то да је Викимедија Србије претходне четири године организовала кампове широм Србије. Онлајн Еду Вики камп је био тродневни догађај који је одржан 24, 25. и 31. октобра 2020. године путем платформе ZOOM. Више информација о кампу можете прочитати овде. Током 2021. године наставили смо са иницијативом да камп одржимо онлајн. Други онлајн Еду Вики камп је одржан као тродневни догађај 23, 24. октобра и 1. новембра 2021. године.

Пети Еду Вики камп је одржан на Фрушкој Гори од 25. до 28. јула 2022. Учествовало је 10 студената из различитих делова Србије. Више информација о кампу можете прочитати овде.