Викилајв

Викилајв је годишња локална конференција Википедијанаца. Организовањем годишњег окупљања радимо на јачању заједнице и међусобном упознавању активних уредника и новајлија. Поред важног друштвеног фактора, конференција има разноврстан програм који се тиче актуелних тема са Википедије, многих пројеката који су значајно допринели обогаћивању слободног садржаја и промоцији слободног знања. Ова догађај је постао редован годишњи пројекат и организује се од 2015. године. Предавања су добар начин да се заједници скрене пажња на актуелне пројекте, али и на проблеме који постоје. Осим тога, на радионицама, које су саставни део програма, присутни заједно долазе до решења уочених проблема и нових идеја за пројекте.

Такође се разматрају и различите активности које би довеле до бољих односа међу члановима заједнице, али и квалитетнијег садржаја на Википедији. Поред презентација и разних врста радионица, на конференцији се додељује и награда Бранислав Јовановић за најбољег волонтера. До сада смо организовали пет Викилајв конференције на којима смо чули вредну повратну информацију од чланова заједнице, на којима смо научили да слушамо једни друге и током којих смо имали прилику да присуствујемо сусретима људи који годинама доприносе Википедији, а нису се до сада упознали.

У 2019. години организован је пети јубиларни Викилајв. У фокусу дводневне конференције Википедијанаца било је дружење и међусобно умрежавање, обојено јаким вики духом, који подразумева жељу за дељењем знања са свима на планети. Присутни су имали прилику да осим искусних уредника Википедије, чују и сараднике Викимедије Србије и експерте на пољу ауторских права и комуникација. Добитник награде Бранислав Јовановић ове године био је Горан Обрадовић.