Резултати конкурса за реализацију и финансирање волонтерских пројеката Викимедије Србије за 2022. годину

Викимедија Србије објављује коначне резултате конкурса за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе, волонтирања, активирања Википедијиних сестринских пројеката, као и подстицања разноликости. Конкурс је трајао од 8. јула до 15. августа 2021. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 20, а одобрено је 8 пројеката који су званично део годишњег плана Викимедије Србије.

Комисија, коју су чинили Мирослав Лоци, Миљан Симоновић, Бојан Цветановић и Ивана Маџаревић, је спровела два круга селекције. Након тога Управни одбор је донео одлуку о прихватању пројеката и подносиоци пројеката обавештени су о коначним резултатима конкурса.

Пројекти који су прихваћени у оквиру области образовања су:

  • Вики јуниор књиге у настави шестог разреда – Пројекат подразумева писање текстова на Викикњигама о европским и азијским земљама, намењених упознавању деце узраста до 12 година са овим темама, а радиће се по узору на иностране пројекте. Пројекат подразумева увећање садржаја на Вики пројектима на српском и увођење једног новог начина писања чланака који је близак деци и прилагођен њиховом узрасту уз могућност илустрације књига.
  • wikiELTeC – Циљ пројекта је да се унесу вики подаци о старим српским романима који су скенирани, ручно кориговани, опремљени метаподацима, обележени именованим ентитетима у оквиру Cost D-reading акције CA16204 (2017-2021) „Удаљено читање за европску историју књижевности“ (D-reading). Један од најважнијих циљева ове акције је припрема вишејезичног корпуса (названог European Literary Text Collection – ELTeC) који ће, када буде потпуно завршен, садржати по 100 романа први пут објављених у периоду 1840-1920 за сваки језик из акције. 
  • Физичка географија за ученике и студенте – Крајњи циљ је добијање фото и видео материјала који би значајно унапредио усвајање наставног градива из физичке географије –  објекти звезданог неба (Месец, планете, сазвежћа, метеори…) и објекти на површини који су везани за геологију, геоморфологију, хидрологију. Резултати пројекта ће директно утицати на побољшање образованих садржаја Википедије из наведене области.

Пројекти који су прихваћени у оквиру области сарадње са институцијама културе и институцијама од јавног значаја (ГЛАМ институцијама) су:

  • Вики-библиотекар – Пројекат је наставак дугогодишње ГЛАМ сарадње у оквиру које су циљеви едукација и умрежавање библиотекара у Србији, а ради коришћења Викимедијиних пројеката у библиотечкој делатности и ширења слободног знања. Међу активностима планиране су радионице уређивања Википедије, дигитализација и објављивање материјала на Википедији и Викимедијиној остави, као и уређивачки маратони.
  • Културно наслеђе Србије – Реализацијом пројектних активности доприноси се унапређењу сарадње са ГЛАМ институцијама, НВО сектором и подстицању волонтирања младих, као и већој визуелној заступљености пројекта Википедија. Идеја пројекта је успостављање сарадње претежно са институцијама културе и осталим институцијама заштите које се налазе на територији Србије (првенствено област Шумадије, Београда и Војводине) и дигитализација и ослобађање садржаја културно-историјског наслеђа које се налази у њиховом поседу.

Пројекти који су прихваћени у оквиру области подстицања волонтеризма и повећање разноликости су:

  • Разоткривамо стазе завичаја – Источна Србија – Идеја пројекта јесте да се фото и видео записима, као и чланцима на Википедији обогате слободни дигитални садржаји о Источној Србији, Тимочкој и Неготинској Крајини (Борски и Зајечарски округ). Тиме би се информације о природним добрима, културним, историјским, здравственим и еколошком темама ослободиле за бројне читаоце широм Србије и света.
  • Залеђе Дунава и Ђердапа – Пројекат је наставак микрогранта „Векови Дунава и Ђердапа“ за 2021. годину, и обухвата територије Браничевског и Борског управног округа, које гравитирају према Ђердапу. Замишљен је да се њиховим обиласком представи економски и туристички потенцијал, као и богато историјско, природно, споменичко и културно наслеђе, нарочито препознато кроз фолклор, народно стваралаштво  и градитељство.
  • Драгачевски и моравски епитафи – је предлог волонтерског пројекта који за циљ има промоцију и дигитализацију нематеријалне културне баштине, а реализује се кроз теренска истраживања, преписе епитафа и фотографисање надгробних споменика и крајпуташа на простору Горњег Драгачева и у слива реке Моравице, односно појединих делова општина Лучани, Ивањица, Ариље и Пожега. Сав материјал биће доступан на Википедији и Викимедијиној остави.

Захваљујемо се свим подносиоцима који су учествовали на конкурсу и честитамо онима којима су пројекти одобрени. Током јануара са свим вођама пројеката одржани су уводни састанци и потписани уговори. Верујемо да ћемо имати успешну сарадњу. 


Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *