Википедија на српском језику по други пут најбоља у свету #1Lib1Ref

Глобална кампања уређивања референци #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца) сврстала је Википедију на српском на прво место по доприносу проверљивости чланака на Википедији другу годину заредом. Укупно 25 уредника Википедије на српском језику унело је чак 10.080 референци у чланке где су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво место у свету!

Викимедија Србије је у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествовала у кампањи додавања референци на Википедији #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара 2022. године, а осим библиотекара, придружили су јој се и други заинтересовани појединци.

Са убедљиво највише унетих референци, прво место је заузела Википедија на српском језику и наставила низ успешног учешћа у кампањи. Иза Википедије на српском следе Википедија на каталонском са унетих 1915 референци и Википедија на пољском са 1355 унетих референци. Најбољи уредник кампање је уредница Википедије на српском језику, Николина Шепић, са преко 6600 унетих референци. У 2021. години су такође остварени запажени резултати и освојено је 1. место на глобалном нивоу са невероватних 17.112 унете референце, док је 2020. године заузето друго место. 

Kампања уређивања референци je од изузетног значаја јер тако чланци постају проверљивији и поузданији. И ове године ме је изненадио број чланака који не садрже ни једну или премало референци. Овом приликом бих позвала све да се укључе у овај важан посао. Првобитна жеља ми је била само да подржим кампању и њеног иницијатора верујући да због обавеза нећу моћи да издвојим времена колико бих желела, а касније ми се највише допало што сам сређивањем сазнала многе информације које нисам знала, а занимале су ме. Циљ ми је био да унесем ове године више референце него прошле и тако престигнем сопствени резултат. Пријатно сам изненађена постигнутим и веома ми је драго због успеха наше заједнице. Честитам свим учесницима! Ову награду посвећујем мом тати, који нажалост није више ca нама, и захваљујем се на подршци породици, као и организаторима кампање.” – Николина Шепић, победница кампање

Кампања уређивања референци се организује сваке године, у сусрет рођендану Википедије, са циљем повећања поузданости и проверљивости чланака који се на њој налазе. Википедија је једно од првих места на које читаоци долазе при потрази за информацијама, што се показало од изузетне важности током пандемије вируса корона, када су били потребни ажурни, поуздани и проверљиви подаци. Овом кампањом, чланци добијају нове и проверене изворе података, чиме се поспешује поузданост највеће електронске енциклопедије, Википедије. 

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: File:1Lib1Ref stickers.jpg, аутора Tenniscourtisland, под Creative Commons Share-A-Like 4.0 лиценцом на Викимедијиној остави

Слични чланци

Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику
Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *