Викимедија Србије организује тренинг који ће члановима и чланицама организације, као и уредницима и уредницама Википедије указати на начине на које могу управљати стресом, а у циљу повећања сопствених перформанси. Тренинг ће се одржати онлајн, 12. децембра, од 13 до 17 часова, а пријаве су отворене до 9. децембра у 23:59.
У сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом, Викимедија Србије организује други онлајн уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на српском језику на теме из области права, баријера, живота, личности и организација које се баве особама са инвалидитетом. Маратон ће трајати од 1. до 5. децембра.
Викимедија Србије обележава 16 година рада и многобројних волонтерских пројеката који су обогатили слободан садржај на интернету, али и повезали људе са истим идејама и мисијом ширења слободног знања. Прослава ће се одржати 3. децембра, од 17 часова, у просторијама Викимедије Србије, што је прво окупљање после скоро две године.
Завршен је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Народној библиотеци Пирота са изузетним успехом. Захваљујући реализацији овог пројекта, написани су и допуњени бројни чланци важни за културу пиротског краја, а ослобођене су и важне фотографије за илустрацију чланака на Википедији и чак 13 зборника и књига!
Културно наслеђе на Википодацима нова је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету - Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција ће трајати од 15. до 30. новембра 2021. године.
Завршен је други Онлајн Еду Вики камп, током ког су учесници имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије. На кампу, који је одржан путем Зум платформе 23, 24. октобра и 1. новембра 2021, учествовало је 7 учесника из свих делова Србије.
Последње такмичење на Википедији у 2021, у организацији Викимедије Србије, биће посвећено књигама. Такмичари ће моћи да пишу о књигама из разних жанрова од 1. до 30. новембра, а они који остваре најбоље резултате и заузму прва три места биће награђени ваучерима за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Осим ових, учесницима ће бити додељене и две посебне награде у виду ваучера за куповину књига.
Уређивачки маратон о менталном здрављу оборио је рекорд у погледу написаних и допуњених чланака на Википедији. Једанаест уредника и уредница написало и допунило 123 чланка. Викимедија Србије је заједно са институтом Психополис, центром Убунту, уз подршку Савеза друштава психотерапеута Србије, организовала маратон који је почео симболично на Међународни дан менталног здравља, а учесници су имали прилику да раде на чланцима до 16. октобра.
Викимедија Србије, кроз акцију писања чланака о Пожаревцу, обележава 15. октобар као Дан ослобођења Пожаревца у Првом и Другом светском рату. Акција ће трајати до 22. октобра са циљем да се Википедија на српском језику обогати чланцима везаним за историју, културу, институције, привреду и остале знаменитости овог града.
На такмичењу „Крила” овог септембра уредници и уреднице Википедије на српском написали су и допунили 97 чланака. Укупно је постављен 1.782.091 бајт, а победу су однели Љиљана Сундаћ, Николина Шепић и Boja02. Победници ће добити ваучере за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада. Такође, два учесника добиће ваучере за куповину књига.
Викимедија Србије заједно са институтом Психополис, центром Убунту, уз подршку Савеза друштава психотерапеута Србије организује уређивачки маратон о менталном здрављу. Уређивачки маратон биће одржан симболично на Међународни дан менталног здравља, 10. октобра, у канцеларији Викимедије Србије, а након овог догађаја, уредници ће моћи да наставе са писањем и допуњавањем чланака до 16. октобра.
Позивамо те, као и прошле године, да заједно размишљамо, замишљамо, истражујемо и разговарамо о месту и улози Википедије у образовању, које се убрзано мења. Због тога те позивамо да се прикључиш другом Онлајн Еду Вики кампу, тродневном догађају који ће бити одржан 23, 24. и 30. октобра 2021. године путем платформе ZOOM.
Викимедија Србије, у сарадњи са Београд прајдом, по пети пут организује уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на српском језику на теме права ЛГБТ+ особа, личности, кинематографије, књижевности и свих других тема које подржавају људске слободе, права и различитости. Акција ће трајати током читаве Недеље поноса, од 12. до 19. септембра.
Викимедија Србије организује онлајн тематско окупљање заједнице у уторак, 14. септембра, од 19 часова путем Зум платформе. Тема четвртог окупљања биће Дискорд, бесплатна апликација коју користе уредници и уреднице Википедије за размену порука и договора око рада на повећању слободног знања на овом пројекту.
Завршено је такмичење Вики чланци траже илустрацију на ком је заједница Википедија на српском остварила одличне резултате. Преко 19 хиљада чланака допуњено је мултимедијалним датотекама од стране 19 уредника. Уредници и уреднице који су били најактивнији и којима ће бити додељени ваучери за куповину књига у износима од по 2.000 РСД су: Nikolina Šepić, Intermedichbo, Acaalexaca, BuhaM и Marnenrm.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije