Викимедија Србије овог септембра покреће такмичење под називом „Крила”. Такмичење ће трајати од 1. до 30. септембра, а сви учесници моћи ће да пишу о разним крилатим живим створењима, али и о свему што има крила, попут авиона или других летелица. Учесници који остваре најбоље резултате и заузму прва три места биће награђени ваучерима за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Осим ових, учесницима ће бити додељене и две посебне награде у виду ваучера за куповину књига.
Завршено је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Музеју рудничко - таковског краја у Горњем Милановцу са изузетним успехом. Захваљујући реализацији овог пројекта, написани су и допуњени бројни чланци важни за културу рудничко - таковског краја, а ослобођено је више од 700 датотека на Викимедијиној остави.
Викимедија Србије је покренула низ активности, које за циљ имају повећање садржаја о Египту на Вики пројектима, организовањем уређивачког маратона.
Викимедија Србије, поводом Дана револуције Египта, организује онлајн уређивачки маратон који ће трајати од 19. до 25. јула.
Викимедија Србије расписује конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 8. јула до 10. августа 2021. и отворен је за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања.
Википедија на српском покренула је своју Вајбер заједницу, која ће служити као комуникацијски канал за разна обавештења о дешавањима, пројектима и акцијама на Википедији.
Културно наслеђе на Википодацима је нова акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе...
Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 1. јула до 31. августа 2021.
Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело нам је 399 чланака о разноразним темама. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 12 милиона бајтова на Википедији на српском језику. Прво место освојио је корисник Intermedichbo, друго место заузела је Николина Шепић, док ће трећу награду добити Strickerin.
Задужбина Викимедија отворила је позив за чланове Одбора повереника Задужбине. Одбор повереника надгледа рад Задужбине, а чине га повереници које бира међународна заједница, као и именовани повереници које бира Задужбина. Сваки повереник има мандат од три године и својим радом може допринети разноликости и бољој репрезентацији разних делова света. Позив траје до 29. јуна 2021, а у наставку је детаљније објашљено ко има право да се пријави.
Акција писања чланака о медицини завршена је 15. јуна, а током ње је написано и допуњено 67 чланака о знаменитим личностима из света медицине, болестима, областима медицине и многим другим темама. Циљ акције био је повећања садржаја о медицини, а имајући у виду потребу за оваквим видом знања. У акцији је учествовало седам учесника, од којих је шесторо написало пет или више чланака и тако заслужило споменицу.
Друго по реду онлајн тематско окупљање Википедијанаца и Викимедијанаца биће организовано у четвртак, 17. јуна, од 18. часова, путем Зум платформе. Овог пута учесници окупљања имаће прилику да попричају о ГЛАМ програму и сазнају шта се све крије „иза сцене” када музеји, библиотеке, архиви и многи други отваре своја врата и упознају публику са културним наслеђем Србије.
Културно наслеђе на Википодацима нова је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету - Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција ће трајати од 15. до 21. јуна 2021. године
Мрежа Викимедијиних огранака и афилијација из Средње и Источне Европе (ЦЕЕ) развија се још од 2011. године. Главни циљ мреже је да подстакне раст Викимедијиних пројеката у овом региону. Група Викимедијанаца, представника ове мреже, тренутно ради на формирању ЦЕЕ хаба чија ће намена бити подршка ширењу и сакупљању слободног знања.
Викимедија Србије је током фебруара и марта спровела конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Сви заинтересовани појединци, представници организација, институција културе и образовања имали су могућност да поднесу идеје од 20. јануара до 1. марта 2021. године. Шест пројеката је прихваћено и биће реализовано током године.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije