ГЛАМ програм

ГЛАМ пројекат (Galleries, Libraries, Archives и Museums) намењен је институцијама културе попут галерија, библиотека, архива и музеја. Циљ пројекта је да се развије двосмерна сарадња у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше зeмље на интернету. Пројекат укључује и друге институције као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери, новински архиви, односно све културне установе које желе да учествују у стварању отвореног и слободног садржаја.

 

Википедија има милион прегледа страница дневно, скоро 300 верзија на различитим језицима и више од 40 милиона чланака. Њен садржај ствара и уређује десетине хиљаде посвећених волонтера широм света. Свако, од академског научника до аматера или студената користи Википедију да пронађе информације и изворе. До 2015. постала је пројекат који користи милијарду људи.

 

ГЛАМ­Вики помаже институцијама културе да поделе своје ресурсе са светом кроз високо­утицајну сарадњу, уз уреднике Википедије са великим искуством. То је јединствена прилика чуварима кулурног блага да представе своје колекције новој публици.

 • Викимедијинe порталe посећује око 500 милиона људи месечно
 • Сваког сата се направи скоро 15 хиљада измена на Википедији
 • Сваког сата напише се 7000 нових чланака
 • Више од 50 милиона слободних датотека се налази на Викимедијиној остави
 • Википедија на српском језику има више од 614 хиљадa чланака
 • Апликација Википедија0 омогућава претрагу Википедије на мобилном телефону без тарифирања
 • На стотине институција културе широм света придружило се ГЛАМ програму
 • Више од милион и по фајлова на Викимедијиној остави донација је институција културе

 

ГЛАМ институције поседују богате ризнице садржаја који, у сарадњи са Викимедијом, директно доприносе ширењу слободног знања и представљању културно-историјског наслеђа на вики пројектима. Остваривање двосмерне сарадње са овим установама омогућава квалитетне изворе за грађу и илустровање чланака на Википедији, али и слободне материјале које приказују колекције које су углавном дубоко потхрањене у архивима и не допиру довољно до очију јавности.

 

Неретко ове институције немају довољно финансијских средстава, али и људских ресурса за процес дигитализације, тако да сарадња са Викимедијом може да олакша овај процес од националног значаја. Улога Викимедије је и у едукацији о слободним лиценцама и ауторским правима, што је још увек непознаница за већину ГЛАМ институција.

 

Циљеви

 • Успостављање стабилне и дугорочне сарадње са институцијама културе
 • Увећање садржаја вики пројеката материјалима који представљају културно-историјско наслеђе
 • Дигитализација и ослобађање материјала
 • Промоција слободног знања и Creative Commons лиценци
 • Подизање свести о ГЛАМ програму

 

Од 2017. године ГЛАМ програм има снажну подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

ГЛАМ брошура

Актуелни пројекти

Модели сарадње

Ослобађање садржаја (фотографије, видео и аудио записи)

Главни циљ овог модела сарадње је донирање фотографија, видео и аудио записа за Викимедијину мултимедијалну оставу. Свака установа културе има обиље ресурса за дељење. Махом су вредне колекције сакривене у архивима и тешко допиру до очију шире јавности. Партнерство са Викимедијом је бесплатан и високо утицајан начин за ширење својих ресурса међу великом публиком ­ корисницима интернета.

Сви материјали ослобођени у оквиру овог модела налазили би се на Викимедијиној мултимедијалној остави, глобалној ризници слободних фотографија, видео и аудио датотека, који се користе за илустровање Википедију и друге пројекте Викимедије.

Википедијанац стажиста

Програм стажирања у ГЛАМ институцијама присутан је у скоро свим Викимедијиним огранцима широм света. Овакав модел сарадње омогућава успостављање и јачање споне између ГЛАМ институције и Викимедије. Особа која стажира у институцији назива се Википедијанац стажиста и може бити додељен специфичној институцији културе како би помогла у планирању и координацији начина који могу да поспеше присуство институције на Википедији и другим Вики пројектима.

Активности које организује Википедијанац стажиста су широке и разнолике и могу укључивати директно побољшање садржаја у сарадњи са кустосима, координацију донације фотографија или мултимедијалних фајлова, организованих посета/догађаја и организовање такмичења који промовишу побољшање чланака.

Дигитализација

У сарадњи са волонтерима Викимедије Србије и/или Википедијанцем стажистом установе културе могу добити помоћ за дигитализацију значајних архивских дела попут старих књига и других материјала од културно-историјског значаја. Овако вредна дигитализована архивска грађа налази своје место на Викиизворнику – колекцији текстова којима су ауторска прва истекла или нису ни постојала, на Викикњигама – збирци слободних уџбеника, као и на Викимедијиној мултимедијалној остави. Искуство показује да је оваква врста помоћи обострано драгоцена – институције неретко немају довољно капацитета и људских ресурса за овај подухват, док, с друге стране, највећа светска база знања добија квалитетне изворе које могу сви на свету погледати и користити.

Уређивачки маратони

Уређивачки маратони представљају заједнички рад представника институција културе и волонтера Викимедије. У једном дану, на договорену тему, пишу се чланци на Википедији, поткрепљени квалитетним изворима у власништву културне установе, а потом илуструју ослобођеним фотографијама и другим материјалима са Викимедијине оставе. Маратони могу бити и интернационални (укључивање и огранака Задужбине Викимедија у другим земљама). Овим обликом сарадње остварују се одлични резултати којима сви могу бити задовољни: институције повећавају видиљивост својих садржаја на интернету, а Википедија квалитетне изворе за писање чланака. До сада је организован 31 уређивачки маратон на којима је обогаћена Википедија за 575 нових и 93 допуњена чланка.

QRпедијини QR кодови

QR кодови су дводимензионални кодови који омогућавају сваком паметном телефону да скенирањем приступе одговарајућим информацијама. Кодови генерисани преко QRпедије воде на чланке на Википедији на више различитих језика. ГЛАМ институције их користе најчешће на изложбама за повезивање одређених експоната са добро написаним чланком на Википедији. На овај начин, посетиоци могу лако и брзо да дођу до више података о датом делу.

Тренутно је 68 споменика културе у Београду обележено QRпедијиним кодовима, који омогућавају туристима и другим посетиоцима информације о културним добрима у престоници. Пројекат ће бити настављен, те се очекује да у Београду сви споменици културе буду означени овим кодовима.