Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома

Поводом Светског дана Рома, Викимедија Србије је, у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске и уз подршку ЦЕЕ хаба, организовала пети уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на тему идентитета, историје, културе и права Рома.  Догађај ове године је укључивао и унос цитата знаменитих Рома на Викицитатима, као и унос нових и допуну постојећих ставки везаних за Роме и ромску културу на Википодацима. Овакви маратони су важни за подизање свести о мањинским групама и њиховој културној баштини, а такође и за јачање сарадње између језичких верзија Википедија.

У Србији, Роми су национална мањина која се сусреће са различитим изазовима. Ипак, њихова култура и идентитет остају важан део балканског мултикултурног мозаика.

За разбијање стереотипа и предрасуда према Ромима, важно је да се људи упознају са њиховом прошлошћу и садашњошћу, животом и обичајима, културом и идентитетом. Циљ ове акције је да се путем ширењa знања о Ромима и ромској култури стане на пут дискриминацији и предрасудама које припадници ове националне мањине свакодневно доживљавају.

Маратон је био међународног карактера и трајао је од 1. до 15. априла.

Овој акцији се придружило 8 језичких верзија Википедије. Написано је укупно 116 чланака а допуњено 9. Што се тиче Википодатака, допуњена је укупно 51 ставка. На Викицитатима, додато је 76 цитата о знаменитим Ромима.

Када је Википедија на српском језику у питању, учествовало је укупно 8 уредника и уредница, написано је 33 чланака а 76 цитата је додато на Викицитатима. 

На крају овог уређивачког маратона, Википедија је забележила значајан напредак у области ромске културе и историје. Учесници су допринели обогаћивању садржаја на Википедији а резултати су веома важни за подизање свести о проблемима са којима се Роми суочавају.

Овај маратон је показао снагу заједнице и важност сарадње. Надамо се да ће се ова активност наставити и да ће Википедија и даље бити место где се дели знање и подиже свест о важним темама. 

Хвала свим учесницима и учесницама на њиховом учешћу!


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *