Викимедија Србије у сарадњи са Параолимпијским комитетом Србије се први пут придружује глобалној кампањи Вики воли спорт (Wiki Loves Sport) а уређивачки маратон на Википедији на српском језику трајаће од 17. јула до 22. септембра. Маратон је фокусиран на писање или допуну чланака везаних за различите спортске теме. Позивамо све уреднике и уреднице Википедије, као и све заинтересоване да се придруже кампањи.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва- ИДЕАС организовале су трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон је симболично почео 20. јуна, на Светски дан избеглица, и трајао је до 27. јуна. Маратон је укључивао и уживо догађај у Српско-корејском информатичко приступном центру 21. јуна. где је организована и обука за све заинтересоване који желе да науче да уређују Википедију.
Повеља покрета (Movement Charter) је документ креиран од стране волонтерске комисије (Movement Charter Drafting Committee), а у циљу дефинисања улога и задужења у Викимедијином покрету. Током две године комисија је, уз укључивање заједнице, радила на изради документа, а коначна верзија објављена је 10. јуна. У периоду од 25. јуна до 9. јула глобална заједница даваће гласове за или против ратификације.
Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) годишња је акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека које су прикупљене током различитих фото такмичења, фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 1. јула до 31. августа 2024. године.
Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе ове године донело нам је чак 475 чланака о разноразним темама. Током два и по месеца, колико је такмичање трајало, унето је скоро 94 милиона бајтова на Википедији на српском језику. Прво место освојио је корисник Sadko, друго место заузеo корисник Zlockolicki а трећу награду је освојила корисница Aleksandra Đuričić. Посебне награде су освојили корисници EmiliaTČA и Ранко Николић.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва – ИДЕАС по трећи пут организују уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон ће симболично почети 20. јуна, на Светски дан избеглица, а уредници и уреднице ће моћи да пишу и допуњавају чланке на Википедији на српском језику до 27. јуна.
Викимедија Србије се по пети пут заредом прикључила глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. Боље знање о људским правима и животној средини помаже друштву да разуме важност ових тема и подстиче на активизам.
Викимедија Србије вас позива на седми Еду Вики камп! Камп ће се одржати у Бањи Ковиљачи од 22. до 25. јула 2024. Камп окупља добровољце који имају жељу да активно доприносе развоју образовног програма Викимедије Србије. Током четвородневног програма учесници ће проћи низ обука како би увидели на који начин Википедија може бити коришћена као наставно средство. Радећи заједно, у тимском духу, унапређиваће вештине за будући рад у организацији.
Викимедија Србије је учествовала у међународној иницијативи повећања садржаја на Вики пројектима поводом Међународног дана музеја организовањем такмичења на Википодацима. Иницијатива је покренута од стране Задужбине Викимедија и Међународног савета за музеје (ИЦОМ). Многе Викимедијине афилијације широм света подржавају ову иницијативу и, упркос изазовима којима смо окружени, стварају окружење где култура не познаје границе.
Викимедија Србије се пети пут заредом придружује глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Ова кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. На Википедији на српском ће бити реализована у виду уређивачког маратона који ће трајати од 27. маја до 2. јуна 2024. године. Заједно можемо допринети светском знању и подржати важне теме!
Осма конференција Википедијанаца из Србије одржана је 18. и 19. маја, у СКИП центру. Догађај је реализован под слоганом Уједињени у знању и окупио је око 70 уредника Википедије, као и сарадника на пројекту. Програм је садржао разноврсне теме - од техничких новина, преко разговора о квалитету садржаја, панел дискусија са партнерима,, па све до разговора како алати генеративне вештачке интелигенције могу утицати на пројекат.
Викимедија Србије организује такмичење на Википодацима поводом Међународног дана музеја у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Акција ће трајати од 18. до 26. маја 2024. године, а три највреднија учесника кампање на локалном нивоу ће добити ваучере за књиге у вредности од по три хиљаде динара. За све нове учеснике, припремљени су помоћни материјали.
Поводом Светског дана Рома, Викимедија Србије је, у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске и уз подршку ЦЕЕ хаба, организовала пети уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на тему идентитета, историје, културе и права Рома. Догађај ове године је укључивао и унос цитата знаменитих Рома на Викицитатима, као и унос нових и допуну постојећих ставки везаних за Роме и ромску културу на Википодацима.
Овогодишња конференција уредника и уредница Википедије одржаће се 18. и 19. маја, у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру, у Београду. Осми Викилајв по реду, обухватиће разне теме и актуелности са Википедије, али и утицај развоја алата генеративне вештачке интелигенције на Викимедијине пројекте. Сви заинтересовани уредници и уреднице Википедије, волонтери Викимедије, сарадници и партнери, позвани су да се региструју за догађај и тако увеличају ово окупљање. Регистрација је отворена до 8. маја, 23:59.
Уредница Николина Шепић покреће четврту акцију у оквиру пројекта Вики акција - придружи се и ти. У оквиру овог пројекта планирано да се организују акције и такмичење на Википедији на српском језику о биографијама, о знаменитим женама, трговини људима, празницима Организације Уједињених нација и образовним установама, као и проширивању клица о поменутим темама. Акција траје од 8. до 28. априла 2024. године и сви заинтересовани се могу придружити писањем и допуном чланака. Правила су објављена на страни акције на Википедији.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije