Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва – ИДЕАС по трећи пут организују уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон ће симболично почети 20. јуна, на Светски дан избеглица, а уредници и уреднице ће моћи да пишу и допуњавају чланке на Википедији на српском језику до 27. јуна.
Викимедија Србије се по пети пут заредом прикључила глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. Боље знање о људским правима и животној средини помаже друштву да разуме важност ових тема и подстиче на активизам.
Викимедија Србије вас позива на седми Еду Вики камп! Камп ће се одржати у Бањи Ковиљачи од 22. до 25. јула 2024. Камп окупља добровољце који имају жељу да активно доприносе развоју образовног програма Викимедије Србије. Током четвородневног програма учесници ће проћи низ обука како би увидели на који начин Википедија може бити коришћена као наставно средство. Радећи заједно, у тимском духу, унапређиваће вештине за будући рад у организацији.
Викимедија Србије је учествовала у међународној иницијативи повећања садржаја на Вики пројектима поводом Међународног дана музеја организовањем такмичења на Википодацима. Иницијатива је покренута од стране Задужбине Викимедија и Међународног савета за музеје (ИЦОМ). Многе Викимедијине афилијације широм света подржавају ову иницијативу и, упркос изазовима којима смо окружени, стварају окружење где култура не познаје границе.
Викимедија Србије се пети пут заредом придружује глобалној кампањи #WikiForHumanRights. Ова кампања има за циљ повећање видљивости садржаја о људским правима, а ове године се фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. На Википедији на српском ће бити реализована у виду уређивачког маратона који ће трајати од 27. маја до 2. јуна 2024. године. Заједно можемо допринети светском знању и подржати важне теме!
Осма конференција Википедијанаца из Србије одржана је 18. и 19. маја, у СКИП центру. Догађај је реализован под слоганом Уједињени у знању и окупио је око 70 уредника Википедије, као и сарадника на пројекту. Програм је садржао разноврсне теме - од техничких новина, преко разговора о квалитету садржаја, панел дискусија са партнерима,, па све до разговора како алати генеративне вештачке интелигенције могу утицати на пројекат.
Викимедија Србије организује такмичење на Википодацима поводом Међународног дана музеја у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Акција ће трајати од 18. до 26. маја 2024. године, а три највреднија учесника кампање на локалном нивоу ће добити ваучере за књиге у вредности од по три хиљаде динара. За све нове учеснике, припремљени су помоћни материјали.
Поводом Светског дана Рома, Викимедија Србије је, у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске и уз подршку ЦЕЕ хаба, организовала пети уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на тему идентитета, историје, културе и права Рома. Догађај ове године је укључивао и унос цитата знаменитих Рома на Викицитатима, као и унос нових и допуну постојећих ставки везаних за Роме и ромску културу на Википодацима.
Овогодишња конференција уредника и уредница Википедије одржаће се 18. и 19. маја, у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру, у Београду. Осми Викилајв по реду, обухватиће разне теме и актуелности са Википедије, али и утицај развоја алата генеративне вештачке интелигенције на Викимедијине пројекте. Сви заинтересовани уредници и уреднице Википедије, волонтери Викимедије, сарадници и партнери, позвани су да се региструју за догађај и тако увеличају ово окупљање. Регистрација је отворена до 8. маја, 23:59.
Уредница Николина Шепић покреће четврту акцију у оквиру пројекта Вики акција - придружи се и ти. У оквиру овог пројекта планирано да се организују акције и такмичење на Википедији на српском језику о биографијама, о знаменитим женама, трговини људима, празницима Организације Уједињених нација и образовним установама, као и проширивању клица о поменутим темама. Акција траје од 8. до 28. априла 2024. године и сви заинтересовани се могу придружити писањем и допуном чланака. Правила су објављена на страни акције на Википедији.
Викимедија Србије је током фебруара и марта реализовала конкурс за доделу средстава у циљу реализације пројеката из области слободног знања и културе. Овај конкурс је био посвећен пројектима мањег обима, који имају потенцијал да постану дугорочни и одрживи. Шест пројеката је прихваћено и биће реализовано током ове године.
Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске и уз подршку ЦЕЕ хаба и ове године организује међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома. Маратон ће трајати од 1. до 15. априла. Током овог периода уредници и уреднице могу писати о темама које се односе на идентитет, историју, културу, језик и права Рома. Сви заинтересовани могу да се пријаве за учешће на страници маратона на Википедији.
Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом Републике Српске, Аутономним женским центром, FemPlatz-ом и Центром за женске студије, и уз подршку BeFem-a, поводом Међународног дана жена и ове године организовалe су уређивачки маратон а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Током маратона који је трајао од 7. до 15. марта, написано је 47 чланака о женама.
Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске на Википедији на српском језику организују јубиларно десето по реду такмичење, ЦЕЕ пролеће, у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење симболично почиње 21. марта и траје до 31. маја, а у њему учествује преко 25 заједница из Средње и Источне Европе.
Викимедија Србије отвара позив за учешће на осмој Викилајв конференцији која ће се одржати 18. и 19. маја 2024, у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП), у Београду. Уколико сте заинтересовани да будете део конференције као учесник, предавач и/или волонтер, позивамо вас да се пријавите до 15. априла и уђете у избор за добијање стипендије која покрива трошкове пута, смештаја и хране.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije