Шта се крије у Народној библиотеци Пирот?

Завршен је двомесечни пројекат Википедијанац стажиста у Народној библиотеци Пирот са изузетним успехом. Захваљујући реализацији овог пројекта, написани су и допуњени бројни чланци важни за културу пиротског краја, а ослобођене су и важне фотографије за илустрацију чланака на Википедији и чак 13 зборника и књига!

Народна библиотека Пирот, своје корене веже за 1878. годину, када је настала прва читаоница у Пироту, док је званична година оснивања Библиотеке 1947. под називом Градска књижница са читаоницом. Библиотека је направила велику реформу у популаризацији књига и читања у пиротском крају. Постала је културни центар. Данас, Библиотека располаже са преко 60.000 књига и фондом периодике од близу 200 наслова, такође, примећена је по труду у сфери дигитализације, па тако можете посетити и Завичајну дигиталну колекцију Библиотеке, на чијем обогаћивању свакодневно раде.

Википедијанац стажиста, Милена Миленковић, је током овог пројекта написала 27 нових чланака, допунила 24, а 16 илустровала. На Викимедијину оставу је постављена 51 датотека, где се налазе фотографије важне за илустрацију чланака на Википедији и чак 13 зборника и књига. Сада, на Викимедијиној остави можете наћи збирку Пиротског зборника, Албум пиротских ћилимова и многе друге. Током стажирања написани су чланци биографија знаменитих личности за историју и културу наше земље, о културно – историјским споменицима пиротског краја, насељима и одличјима.

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима:

  • File:Album pirotskih cilimova.pdf, аутора Мите Здравковића, под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Pirotski zbornik 6.pdf, аутора Народни музеј Пирот под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Pirocanceva istorijska razmisljanja – Jovan Ristic.pdf, аутора Јована Ристића под ЦЦ 4.0 дозволама на Викимедијиној остави.
  • File:Pogled na Pirot.jpg, непознатог аутора под ЦЦ 3.0 дозволама на Викимедијиној остави.

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *