Уређивачки маратон о менталном здрављу оборио рекорд

Уређивачки маратон о менталном здрављу оборио је рекорд у погледу написаних и допуњених чланака на Википедији. Једанаест уредника и уредница написало и допунило 123 чланка. Викимедија Србије је заједно са институтом Психополис, центром Убунту, уз подршку Савеза друштава психотерапеута Србије, организовала маратон који је почео симболично на Међународни дан менталног здравља, а учесници су имали прилику да раде на чланцима до 16. октобра.

Уређивачки маратон о менталног здрављу привукао је велику пажњу уредника и уредница Википедији, чиме је достигнут нови рекорд по питању нових и допуњених чланака. Тема менталног здравља је веома битна, а кроз постављање садржаја на Википедију, исти постаје видљивији и знатно доступнији, чиме се постиже циљ подизања свести о менталном здрављу у нашем друштву. Маратон је обухватио широк спектар тема, па су тако учесници писали о књигама из ове области, о психијатрима и психоаналитичарима, о различитим емоцијама и видовима мотивације, као о организацијама које се баве пружањем помоћи. Сви написани и допуњени чланци се могу видети на страни маратона на Википедији

„За учешће на овом маратону није ми требао посебан мотив, већ потреба, а на неки начин и обавеза, да наставим са обогаћивања чланке из ова области, наком мојих 13 година дугих активности на Википедији, на којој  примарно уређујем чланке из области медицине, психологије и психијатрије.

Тема је битна, јер ментално здравље је једнако важно као и физичко здравље за општу добробит појединаца и друштва, јер само мали број од 450 милиони људи који имају ментални поремећај или поремећај понашања се и лечи. Напредак у неуронаукама и бихејвиоарлној медицини  показује да су многе телесне болести, ментални поремећаји и поремећаји понашања резултат комплексне интеракције између биолошких, психолошких и социјалних фактора. Како остаје да људи у кризи много тога схвата и науче, како би помогле себи и најближима објављивање чланак из ове области, на једној од најпосећенијих и најчитанијих  енциклопадија, је оправдано јер може да помогне у  смањењу терета менталних поремећаја и поремећаја понашања.

Мој савет је  да наставити са оваквим акцијама, што показује и велико одзив  уредника и уређених тема.”

Др Милорад Димић, уредник који је написао 45 чланака на маратону

Партнери догађаја су омогућили награде за највредније учеснике. Психополис институт додељује шест књига Ирвина Јалома, а Убунту центар је обезбедио три ваучера од којих сваки обухвата уводни састанак и четири терапијска сусрета (онлајн или у просторијама у Новом Сада или Београду) са неким од психотерапеута центра. Ваучери је могуће проследити другој особи, уколико учесник или учесница немају потребе за саветовалиштем, а могу се искористити у року од два месеца од датума доделе. Добитници ће бити контактирани.

Захваљујемо се свима на учешћу, партнерима на подршци и позивамо вас да и даље пратите и подржавате акције и маратоне на Википедији.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторском праву: WikiLive 2019 – 122.jpg, под cc-by-sa-4.0, са Викимедијине мултимедијлна оставе.

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *