Википедијанац стажиста обара рекорде!

Викимедија Србије је одржала јубиларни четрдесети пројекат Википедијанац стажиста! У сарадњи са Удружењем ликовних уметника Србије реализован је пројекат од 1. октобра до 31. децембра. Током овог стажирања, дигитализовани су каталози Удружења и постављени на Викимедијину оставу. На Википедији на српском језику је написано чак 338 нових чланака, што чини највећи број написаних чланака током овог пројекта.

Радионица уређивања Вики пројеката

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) настало је 1919. године и најбројније је уметничко удружење у Србији. Удружење ликовних уметника Србије броји око 2.000 чланова. Циљ УЛУС-а је слободно и добровољно удруживање ликовних стваралаца са циљем унапређења уметничког стваралаштва и других заједничких циљева. Први председник УЛУС-а био је наш чувени сликар Урош Предић.

Википедијанка стажисткиња, Николина Шепић, је током овог пројекта написала 338 нових чланакa, док је 20 чланака допуњено. Овај пројекат захваљујући великом броју написаних чланака чини пројекат са највише написаних чланака! На Викимедијину оставу је постављено 190 датотека, од којих је 189 каталога са преко 2.600 страна дигитализованог садржаја! Међу овим датотекама се налазе каталози изложби Цртежа и мале пластике, Фондова младих, Простора и бројних других. Захваљујући овим каталозима се пружа увид у развој уметничке сцене прошлог и почетка новог века, настајање уметника, као и многа уметничка дела.

Николина Шепић

„Викимедијин ГЛАМ програм је изузетно значајан како за Википедију на српском језику, тако и за културу наше земље јер се тако повећава видљивост институција културе и ризнице културног и историјског наслеђа са којима располажу. Велико ми је задовољство што сам 2023. године имала част и прилику да се и сама опробам као Википедијанац стажиста. Овом приликом се захваљујем Горани Гомирац и Удружењу ликовних уметника Србије на указаном поверењу и сјајној сарадњи! Позивам заинтересоване уреднике и институције да се укључе у овај важан посао и да заједно стварамо отворен и слободан садржај на Интернету који тако добија само још већи значај кроз видљивост.”

-Николина Шепић

Википедијанац стажиста део је глобалног програма сарадње са институцијама културе ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums), који се спроводи у читавом свету скоро 10 година. Идеја овог програма је у двосмерној сарадњи са установама културе, којима се додељује искусан уредник Википедије на одређени временски период, како би радио на увећању садржаја вики пројеката из области културно-историјског наслеђа.

Ауторка: Горана Гомирац

Напомена о ауторским правима:
Workshop at ULUS – Wikipedian In Residence Serbia.jpg, аутора Gorana Gomirac (VMRS) под ЦЦ 4.0 делити под истим условима дозволама на Викимедијиној остави
Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzović“ 03.jpg, аутора Vanja Kovac под ЦЦ 4.0 делити под истим условима дозволама на Викимедијиној остави

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *