Викимедија Србије организује прославу Дана Википедије

Викимедија Србије организује прославу Дана Википедије у понедељак, 15. јануара, од 18 часова, у просторијама организације (Кнеза Милоша 80/14). Догађај се обележава на дан када је Википедија настала, односно енглеска верзија исте. Википедија је данас један од најпосећенијих сајтова на свету, а сваког месеца Викимедијини пројекти имају преко 11 милиона посета.

Иако је на самом почетку идеја деловала као неизводљива у пракси, данас окупља уреднике и уреднице широм света и то не само на онлајн пројекту, већ и на конференцијама и догађајима који су намењени мисији Викимедије. Википедија на енглеском језику данас има 6.768.430 чланака и 38.264 активних уредника и уредница. На месечном нивоу чланци добијају преко 5 милиона измена.

Заједница се константно труди да кроз рад и бројне маратоне, такмичења и друге подухвате повећа квалитет садржаја, што је довело до тога да од 2022. године преко 50% чланака на Википедији на енглеском има илустрацију. Организоване су и кампање 1либ1реф, усмерене на увећање проверљивих и релевантних извора у оквиру чланака, а такође су реализоване бројне акције са фокусом на смањење јаза у врсти садржаја који постоји на Википедији.

На рођендану ће се обратити председник Викимедије Србије, Мирослав Лоци, а такође ћемо доделити награду за Википедијанца године, коју за 2023. деле Ранко Николић, Vux33 и Николина Шепић. Позивамо све уреднике и уреднице, партнере и сараднике да нам придруже. Присуство могу потврдити на страни догађаја на Википедији.

За оне који нису из Београда, а имају жељу да присуствују окупљању, обезбеђена су одређена средства за рефундирање путних трошкова. Пријава за рефундацију је обавезна и може се обавити путем формулара.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *