Отворен је позив за доделу микрогрантова

Викимедија Србије и ове године расписује конкурс за доделу средстава у циљу реализације пројеката из области слободног знања и културе. Овај конкурс је посвећен пројектима мањег обима, који имају потенцијал да постану дугорочни и одрживи. Рок за пријаве је до 22. фебруара 2024. године.

Микрогрантови су грантови у износу до 500 евра и додељују се једном годишње. Како је реч о пројектима мањег обима, идеална су прилика за све нове волонтере и волонтерке који желе да се боље упознају са Википедијом, али и другим Викимедијиним пројектима. Ако сте досад учестовали на нашим догађајима и били део акција, и сада желите да покренете самостални пројекат или уколико имате потпуно нову идеју, охрабрујемо вас да је представите у формулару за подношење пројекта, а ми ћемо је радо прегледати. 

Чак и ако немате искуства у писању чланака и уређивању Викимедијиних пројеката, немојте се обесхрабрити, јер можете добити бесплатну обуку. У случају да нисте раније писали пројекте и нисте сигурни како се то ради, током трајања конкурса можете се консултовати са представницима Викимедије Србије..

При писању предлога пројекта имајте у виду да је најважније да се циљеви пројекта поклапају са циљевима и стратегијом Викимедије Србије, односно да ваше активности подразумевају обогаћивање неких од Викимедијиних пројеката слободног знања, попут Википедије, Викикњига, Викиречника, Викизворника, Викивести, Викицитата.

Кроз нови циклус микрогрантова, позивамо вас да нам представите своје идеје о стварању и ширењу слободног садржаја. Пријаве могу поднети појединци, институције, невладине организације, организације које се баве неформалним образовањем или оне које деле заједничке циљеве са Викимедијом Србије. Имајте у виду да је реч о пројеткима мањег обима, те да је горња граница тражених средстава 500 евра по пројекту.

Са којом идејом могу да се пријавим?

Најпре посетите део сајта Викимедије Србије намењеног пројектима, како бисте стекли бољи увид у то шта је оно на чему ми радимо и како ви можете да допринесете. Уколико имате идеју за пројекат, али нисте сигурни да ли је идеја у складу са нашом мисијом, препоручујемо да погледате стратегију наше организације и обратите пажњу на области у оквиру наших стратешких фокуса:

  • Прикупљање слободног садржаја које има за циљ умножавање слободног материјала различитих формата кроз разнолике активности и пројекте организације. У оквиру овог усмерења, организација ће имати неколико стратешких линија на којима ће радити у оквиру Образовног, ГЛАМ програма и Програма разноликости. Неки од стратешких циљева су јачање Викимедијиних пројеката у образовном систему, у академској заједници и у институцијама културе, са нагласком да ће алати и садржај бити још више доступни и приступачни. Tакође је ту и разноликост у погледу уредника и садржаја, која ће се прожимати кроз бројне активности. 
  • Сарадња и умрежавање са другим организацијама и институцијама за коју верујемо да је неопходна у циљу развоја организације и искоришћавања заједничких циљева и ресурса зарад досезања до што већег броја људи и остваривања добрих резултата. Сарадње се најпре односе на заједничко увећавање и промоцију Википедије и других Викимедијиних пројеката.
  • Подршка заједници представља широк спектар активности које се реализују у циљу пружања потпоре члановима и чланицама заједнице Викимедије. Овај фокус има намеру да омогући ширење мреже волонтера Викимедије Србије, да повећа сарадњу између Википедијанаца и Викимедијанаца, као и да умрежи заједницу у циљу остваривања заједничких циљева. Кроз подршку заједници тежи се и ка већој децентрализацији активности и сарадњи са волонтерима и организацијама из целе Србије. 

Уколико и даље имате недоумице, слободно нас контактирајте и радо ћемо вам појаснити могућности реализације.

Како да пошаљем предлог?

  • Образац за предлоге пројеката можете преузети на овом линку и попуњеног га послати на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам. Образац се не попуњава онлајн већ се преузима и попуњен шаље на наведену мејл адресу.
  • Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом.
  • Предлоге нам доставите најкасније до 22.02.2024. године у поноћ.
  • Сви подносиоци пројеката ће до 8. марта бити обавештени о исходу.

Напомена: Имајући у виду да је Викимедија Србије волонтерска организација и да на пројектима раде добровољци који не добијају новчану накнаду, кроз конкурс за доделу микрогрантова се не практикује исплата хонорара. Дозвољени и недозвољени трошкови наведени су у оквиру формулара.

Временски оквир реализације:

  • 22 02.2024 – Рок за слање пројектних предлога и почетак селекције.
  • 04.03.2024 – Резултати првог круга селекције
  • 07.03.2024 – Рок за ревидирање предлога пројеката.
  • 08.03.2024 – Коначни резултати конкурса
  • 25.03.2024 – Почетак реализације пројеката.
  • 15.12.2024 – Завршетак реализације пројеката.
  • јануар 2025 – Достављање завршних извештаја.

Верујемо да ћете бити креативни и пуни идеја за нове вики подухвате. Унапред се радујемо вашим предлозима. 

Обавештење о обради података о личности:

Обавештење о обради података о личности садржи информације о томе како Удружење Викимедија Србије обрађује ваше податке о личности приликом учествовања на конкурсима за финансирање и реализацију волонтерских пројеката. Ово Обавештење је намењено физичким лицима и то:

  • Лицима која непосредно учествују на конкурсима Удружења;
  • Лицима која представљају организације које учествују на конкурсима Удружења (заступници, запослени и сл.);
  • Лицима која представљају партнерске организације;
  • Лицима на која се пројекат односи/у чију корист се пројекат реализује.

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *