Позивамо вас на радионицу „Википодаци о српским романима” 

Друштво за језичке ресурсе и технологије ЈеРТех и Викимедија Србије позивају све заинтересоване на радионицу у оквиру пројекта „Википодаци о српским романима (унос, визуелизација и анализа). Овај догађај одржаће се у суботу, 18. новембра, од 10 до 15 часова, на Рударско-геолошком факултету (Ђушина 7)

Радионица се организује у оквиру пројекта „Википодаци о српским романима (унос, визуелизација и анализа), подржаног од стране Викимедије Србије. Пројекат је наставак активности тима Друштва за језичке ресурсе и технологије ЈеРТех започетих пројектом „wikiELTeC – Википодаци о старим српским романима из колекције ELTeC (унос, повезивање именованих ентитета, визуелизација и анализа)

Српски корпус SrpELTeC колекције ELTeC (European Literary Text Collection) састоји се од 120 романа, написаних између 1840. и 1920. Корпус савременог српског језика СрпКор2013 обухвата различите врсте текстова, међу којима су и романи чији су метаподаци у оквиру пројекта похрањени у бази Википодаци.

Полазници и полазнице ће на радионици имати прилику да упознају SrpELTeC и СрпКор2013 кроз оквир Википодатака и упитног језика SPARQL. Поред тога, научиће да унесу податке о роману у Википодатке, поставе упите над базом знања и генеришу занимљиве динамичке визуелизације података о писцима и романима.

Сатница радионице:

10:00 – Отварање и поздравна реч, Викимедија Србије 

10:10 – 10:45 Проф. др Ранка Станковић: Приказ методологије пројекта “Википодаци о српским романима (унос, визуелизација и анализа)” 

10:45 – 11:00 Пауза за кафу

11:15 – 12:15 др Биљана Рујевић, Милица Иконић Нешић: Практичне вежбе: унос википодатака и основни SPARQL упити

12:15 – 12.30 Пауза за кафу

12:30 – 14:00 Проф. др Ранка Станковић, Никола Гуџић: Напредни SPARQL упити и њихова интеграција у вики стране и у HTML

14:00 – 15:00 Коктел

За све који нису из Београда, обезбеђене су стипендије у виду плаћеног превоза. Уколико сте заинтересовани за овај догађај, молимо вас да присуство потврдите одговором на кратак упитник. Пријава за радионицу ће бити отворена до среде 15. новембра 2023. године.  

Ауторке: Проф. др Ранка Станковић, Друштво за језичке ресурсе и технологије ЈеРТех и Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *