Ове године Википедија на српском језику слави јубилеј. Две деценије постојања пројекта, волонтерског рада и времена, многобројних чланака и слободног садржаја, биће обележене прославом у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру. Рођендан се организује у среду, 22. фебруара, од 18 часова.
Викимедија Србије расписује конкурс за доделу средстава ради реализације пројеката из области слободног знања и културе. Позивамо вас да нам представите своје идеје за стварање и ширење слободног садржаја. Подносиоци могу бити појединци, институције, невладине организације, организације које се баве неформалним образовањем или оне које имају заједничке циљеве са Викимедијом Србије. Имајте у виду да су у питању мањи пројекти и да је горња граница тражених средстава 500 евра по пројекту. Пријаве су отворене до 26. фебруара 2023. године.
Централна комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања доделила је другу награду Сањи Јечменици за пројекат “Викијуниор књиге у настави”. Викијуниор књиге у настави је пројекат чији је циљ креирање дигиталне књиге за децу на сајту Викикњиге.
Викимедија Србије објављује коначне резултате конкурса за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе, волонтирања, активирања Википедијиних сестринских пројеката, као и подстицања разноликости. Конкурс је трајао од 1. до 30. септембра 2022. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 22, а одобрено је 8 пројеката.
Викимедија Србије у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Такмичење почиње 15. јануара и трајаће до 5. фебруара 2023. године, а осим библиотекара, моћи ће да јој се прикључе сви заинтересовани појединци и Википедијини уредници.
Викимедија Србије прославиће Дан Википедије, односно дан када Википедија пуни 22 године. Прослава ће се организовати у понедељак, 16. јануара, од 18 часова, у просторијама Викимедије Србије. Позивамо све уреднике и уреднице, партнере и сараднике да нам се придруже.
Завршена је кампања #SheSaid која је трајала од 25. новембра до 20. децембра на Викицитату. Циљ ове глобалне кампање је повећање видљивости жена кроз креирање или допуну цитата чије су оне ауторке.. 13 уредница и уредника је направило или допунило чак 202 стране на Викицитату. са 1781 цитатом.
Културно наслеђе на Википодацима је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција је трајала од 12. до 18. децембра 2022. године.
Такмичење на Википедији у писању чланака поводом Светског првенства у фудбалу донело нам је 76 чланака о фудбалерима, стадионима, светским првенствима, али и разним књигама посвећеним овој теми. Током такмичења унето је преко два милиона бајтова на Википедију на српском језику. Прво место освојио је корисник Sadko, друго место заузео је Јован 99, док ће трећу награду добити Boja02.
Поводом Светског дана особа са инвалидитетом, Викимедија Србије је организовала уређивачки маратон, који је трајао од 3. до 10. децембра. У оквиру маратона 4 уредника и уредница је написало 37 чланака, док је један чланак допуњен.
Културно наслеђе на Википодацима нова је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету - Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе и практичне примене Википодатака. Акција ће трајати од 12. до 18. децембра 2022. године.
Викимедија Србије је у сарадњи са Факултетом драмских уметности Универзитета уметности у Београду и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије реализовала пројекат Википедијанац стажиста од 1. октобра до 30. новембра. Захваљујући овом пројекту, написан је 71 нови чланак, 14 је допуњено, док је 230 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 407 датотекe, од којих је шест књига и девет каталога са чак 1.314 страна дигитализованог садржаја!
Викимедија Србије је у сарадњи са Народним музејом Зрењанина уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије током новембра реализовала пројекат Википедијанац стажиста. Захваљујући овом пројекту, написано је28 нових чланака, 9 је допуњено, док је 20 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 193 датотекe, од којих су две књиге са укупно 83 стране дигитализованог садржаја!
Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон поводом Међународног дана особа са инвалидитетом. Маратон ће симболично почети 3. децембра на Међународни дан особа са инвалидитетом и трајати до 10. децембра. Уредници и уреднице ће моћи да пишу нове и допуњују постојеће чланке на теме које се односе на права особа са инвалидитетом, баријере са којима се оне сусрећу свакодневно, знамените личности и др.
Викимедија Србије прославља 17 година рада, током којих је радила на прикупљању и ослобађању знања кроз бројне сарадње са образовним институцијама и институцијама културе, али и кроз рад са појединцима и сличним невладиним организацијама. Прослава ће се одржати симболично на Дан волонтера, 5. децембра, од 18 часова, у просторијама организације (Кнеза Милоша 80/14).

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije