Друштво за језичке ресурсе и технологије ЈеРТех и Викимедија Србије позивају све заинтересоване на промоцију пројекта wikiELTeC, као и пропратну радионицу, које ће се одржати у четвртак, 17. новембра, од 16 до 21 час, на Рударско-геолошком факултету (Ђушина 7).
Изложба Вики воли споменике отворена је у суботу, 5. новембра у СКИП центру и том приликом представљено је 10 фотографија споменика културе, које ће наставити даље такмичење на светском нивоу. Петар Милошевић заузео је, по оценама жирија, треће и прво место са фотографијама Голубачке тврђаве и куле Генекс, док је друго место освојила фотографија црква Свете Тројице у Горњем Милановцу, ауторке Бранке Вучићевић Вучковић.
Завршена је једномесечна акција поводом 10 година постојања ГЛАМ програма Викимедије Србије под називом ГЛАМурозни октобар. Ова акција била је подељена на два дела, први део, који се одржао у првој половини октобра, био је посвећен уређивачком маратону и унапређивању чланака на Википедији, док је други део акције, који је трајао од 17. до 31. октобра, посвећен Википодацима. Акција је трајала од 1. до 31. октобра.
У сусрет Светском првенству у фудбалу, Викимедија Србије организује локално такмичење на Википедији у писању и допуњавању чланака на тему фудбала. Такмичење ће се одржати од 5. новембра до 5. децембра, а сви заинтересовани се позивају да исто подрже и тако освоје вредне награде.
Такмичење на Википедији у писању чланака на тему награђиваних филмова ове године донело нам је 206 чланака о бројним филмовима, а организовано је у сарадњи уредника Википедије Садка и Викимедије Србије. Током такмичења, унето је преко преко 4,5 милиона бајтова на Википедију на српском језику. Прво место освојио је корисник Boja02, друго место заузела је EmilialTČA, док ће трећу награду добити уредница Асена.
Завршено је такмичење Вики чланци траже илустрацију и донело сјајне резултате! На глобалном нивоу, ово такмичење донело је фотографије у преко 33 хиљаде чланака на 257 пројеката, а учествовало је 256 уредника. Заједница Википедије на српском је остварила запажене резултате уредивши 4.301 чланак на 19 пројеката. Уредници и уреднице који су били најактивнији и којима ће бити додељени ваучери за куповину књига у износима од по 2.000 РСД су: Nikolina Šepić, Acaalexaca и EmiliaITČA.
Након неколико година паузе највеће светско фото-такмичење вратило се и у Србију. Вики воли споменике одржано је током септембра, а у оквиру конкурса прикупљено је чак 1170 фотографија заштићених културних добара. Свечано проглашење најбољих фотографија биће организовано у суботу, 5. новембра, са почетком у 17 часова у Српско-корејском информатичко приступном центру (Добрињска 11, Београд).
Викимедија Србије је по други пут организовала уређивачки маратон о менталном здрављу. Током маратона 10 учесника и учесница је написало 44 нових док је 4 чланка допуњено.
Викикедија Србије по други пут организује уређивачки маратон поводом Светског дана менталног здравља у сарадњи са са институтом Психополис и уз подршку Савеза друштава психотерапеута Србије. Уређивачки маратон биће одржан симболично на Међународни дан менталног здравља, 10. октобра уживо од 10 до 20 часова, у канцеларији Викимедије Србије. Након овог догађаја, уредници ће моћи да наставе са писањем и допуњавањем чланака, онлајн, до 16. октобра.
ГЛАМурозни октобар је акција поводом обележавања 10 година постојања ГЛАМ програма Викимедије Србије. Ова акција је подељена на два дела, први део и прва половина октобра, од 1. до 16. су посвећени уређивачком маратону и унапређивању чланака на Википедији, док је други део акције, од 17. до 31. октобра, посвећен Википодацима. Акција траје од 1. до 31. октобра.
Поводом Европрајда Викимедија Србије организовала је међународни уређивачки маратон који је трајао од 12. до 18. септембра. Током маратона 55 уредника и уредница са 10 језичких верзија Википедије написало је укупно 166 нових чланака док су 4 чланка допуњена.
Поводом Европрајда, који представља паневропски међународни ЛГБТ+ догађај и који се ове године по први пут одржава у Београду, Викимедија Србије у сарадњи са Друштвом поноса по шести пут заредом организује уређивачки маратон Вики воли прајд. Маратон ће трајати од 12. до 18. септембра.
Викимедија Србије је у сарадњи са Историјским архивом Неготина током августа реализовала пројекат Википедијанац стажиста. Захваљујући овом пројекту, написано је 15 нових чланака, 10 је допуњено, док је 88 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 200 датотека, од којих су три књиге са укупно 426 страна дигитализованог садржаја!
Група уредника Википедије и Викимедија Србије овог септембра организују такмичење посвећено награђиваним филмовима. Такмичари ће на Википедији моћи да пишу о филмовима из разних жанрова од 10. септембра до 20. октобра, а победници добијају ваучере за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара.
Викимедија Србије организовала је Акцију сређивања и чишћења чланака о знаменитим женама која је имала за циљ да се унапреди квалитет чланака о женама које су дале значајaн допринос у различитим областима. На овај начин желели смо такође и да дамо допринос томе да се још већи број њих може наћи на листи сјајних и добрих чланака, чиме се повећава њихова видљивост на Википедији. Током акције 7 уредника и уредница је средило 50 чланака. Највећи допринос остварила је уредница EmiliaITČA која је средила и допунила преко 20 чланака.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije