Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе, ЦЕЕ Пролеће је на Википедији на српском језику реализовано од 21. марта до 31. маја.. У периоду од два и по месеца колико је такмичење трајало, 16 уредника и уредница је на Википедију на српском језику унело преко 19 милиона бајтова, а написан и допуњен 731 чланак Победник такмичења је Sadko, друго место заузела је Ljiljana Sundać, док је трећу награду добио Zlockolicki.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва- ИДЕАС организују уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон ће трајати од 20. до 30. јуна. Фокус ће бити на темама које се односе на избегличку кризу, људска права избеглица и проблеме са којима се они сусрећу свакодневно на свом путу.
Викимедија Србије у сарадњи са корисничком групом Википедија и образовање, организовала је највећу међународну Вики образовну конференцију у Београду. Од 26. до 28. маја, у Хотелу М, преко 100 преставника Викимедијиних заједница који се баве образовним пројектима, окупили су са циљем размене знања и искуства, али и јачања међусобне сарадње.
Викимедија Србије вас позива на шести Еду Вики камп! Камп ће се одржати у Сремским Карловцима од 24. до 27. јула 2023. Камп окупља добровољце који имају жељу да активно доприносе развоју образовног програма Викимедије Србије.
Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о културној разноликости, ширењу и поштовању културе из различитих делова света. Ширењем знања и поштовањем култура из других делова света указујемо на међусобно поштовање, мир и слободу.
Викимедија Србије у сарадњи са корисничком групом Википедија и образовање, организује највећу међународну Вики образовну конференцију у Београду. Догађај ће се одржати од 26. до 28. маја, у Хотелу М, а окупиће представнике Викимедијиних заједница. Циљ конференције је размена знања и искуства у домену образовања, као и развој и јачање постојећих Викимедијиних огранака у области образовања и њихова међусобна сарадња.
Викимедија Србије се по четврти пут прикључила глобалној кампањи #WikiForHumanRights у сарадњи са Иницијативом за социјална и економска права А11, EcoHub-ом и Националном еколошком асоцијацијом. У оквиру кампање на Википедији на српском језику је организован уређивачки маратон који је трајао од 8. до 14. маја. За време трајања маратон 5 уредника и уредница је написало 31 чланак.
Викимедија Србије сe и ове године придружује глобалној кампањи #WikiForHumanRights у сарадњи са Иницијативом за социјална и економска права А11 и EcoHub-ом и Националном еколошком асоцијацијом. Кампања има за циљ повећање доступности и видљивости знања и садржаја о људским правима. Ове године се између осталог фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. На Википедији на српском језику кампања ће бити реализована у виду уређивачког маратона који ће трајати од 8. до 14. маја.
Викимедија Србије вас позива да се пријавите за Еду Вики конференцију 2023, која ће бити одржана од 26. до 28. маја, у Хотелу М, у Београду. Конференција је међународног карактера и окупиће представнике Викимедијиних заједница, а у циљу размене знања и искуства у домену образовања.
Седма по реду конференција уредника и уредница Википедије одржана је у Београду 1. и 2. априла, у Српско-корејском Информатичко приступном центру. Овогодишњи Викилајв био је у знаку 20 година Википедије на српском језику, а догађај је покрио многобројне теме о техничким новинама на Википедији, дигитализацији, моделима коришћења Википедије у институцијама културе и образовним институцијама, као и пројектне моделе из региона.
Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом из Републике Српске и ове године организује међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома. Маратон ће трајати од 3. до 9. априла и током овог периода уредници и уреднице могу писати о темама које се односе на идентитет, историју, културу и права Рома. Уређивачки маратон поводом Светског дана Рома је међународног карактера и има подршку Викимедије Шпаније, заједница из Северне Македоније, Албаније, Грчке, Турске, Мађарске као и заједнице словачких Рома и заједнице на Википедији на српскохрватском језику.
Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о књижевности, писцима, књигама, књижевним правцима и теоријама, критичарима, књижевним наградама у Србији и свету. Уређивачки маратон ће трајати од 27. марта до 2. априла 2023. године на Википедији на српском језику.
Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске на Википедији на српском језику организују девето по реду такмичење, ЦЕЕ пролеће, у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење симболично почиње 21. марта и траје до 31. маја, а у њему учествује преко 25 заједница из Средње и Источне Европе.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске и ове године су организовалe уређивачки маратон поводом обележавања Међународног дана жена, а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Маратон је трајао од 6. до 12. марта и ово је био први догађај од неколико планираних током године. Током уређивачког маратона, 17 уредника и уредница је написало 61 и допунило 11 чланака.
Викимедија Србије је током јануара и фебруара спровела конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Комисија, коју су чинили Мирослав Лоци, Бојан Цветановић и Невена Рудинац, је спровела селекцију и рангирање пројеката. Након тога Управни одбор донео је одлуку о прихватању пројеката. Девет пројеката је прихваћено и биће реализовано током године.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije