Јубиларно десето такмичење ЦЕЕ пролеће на Википедији на српском језику

Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске организују десето по реду такмичење ЦЕЕ пролеће на Википедији на српском језику. Ова акција је усмерена на писање нових и допуњавање постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (култура, историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење ће почети 21. марта, када и званично почиње пролеће, а трајаће све до 31. маја. 

ЦЕЕ пролеће је међународно такмичење осмишљено на једној од конференција на којој се окупљају Википедијанци и Викимедијанци из Средње и Источне Европе (CEE – Central and Eastern Europe). Овакав модел осмишљен је у циљу јачања сарадње између различитих заједница, а на основу блиске заједничке историје и културе. На овај начин се пружа прилика уредницима и уредницама из овог региона да сазнају више о другим земљама и повећају покривеност релевантних тема из држава учесница на Википедији на различитим језицима. Организује се од 2015. године и једно је од најуспешнијих такмичења у региону.

На Википедији на српском и ове године ће се реализовати у сарадњи Викимедије Србије и Викимедијанаца из Републике Српске. Позивамо све уреднике и уреднице Википедије, као и све заинтересоване да се укључе и раде на повећању слободног садржаја о разноврсним темама у вези са државама из Средње и Источне Европе. За учешће на такмичењу је потребно пријавити се на страни такмичења на Википедији. 

Позивамо све уреднике да се прикључе такмичењу, заједно раде на обогаћивању Википедије, истражују и тако освоје награде. На такмичењу могу учествовати и они који до сада нису уређивали Википедију. Помоћ могу наћи у брошурама за уређивање Википедије на Остави или видео туторијалима. Новим уредницима и уредницама препоручујемо уређивање преко Визуелног уређивача.

Такмичари могу да прочитају сва правила и смернице пре самог такмичења. Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 5. Затим ће се оцене жирија помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка. Прва три уредника са највише остварених бодова добиће ваучере за куповину технике у износима од 20, 10 и 5 хиљада динара. Доделићемо и две посебне награде у виду ваучера за куповину књига. 

Награде за учеснике из Републике Српске су ваучери за књиге у износима од 200, 100 и 50 КМ.

Чланове жирија ће чинити искусне уреднице: Jeeleeenaaa, Ljiljana Sundać и Nikolina Šepić.

За сва додатна питања у вези са одабиром теме, референцама и сл, слободно пишите на имејл адресу Викимедије Србије kancelarija@vikimedija.org или на имејл адресу Викимедијине Заједнице Републике Српске info@wikimedia.rs.ba.


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *