Викимедија Србије вас позива да се пријавите за Еду Вики конференцију 2023, која ће бити одржана од 26. до 28. маја, у Хотелу М, у Београду. Конференција је међународног карактера и окупиће представнике Викимедијиних заједница, а у циљу размене знања и искуства у домену образовања.
Седма по реду конференција уредника и уредница Википедије одржана је у Београду 1. и 2. априла, у Српско-корејском Информатичко приступном центру. Овогодишњи Викилајв био је у знаку 20 година Википедије на српском језику, а догађај је покрио многобројне теме о техничким новинама на Википедији, дигитализацији, моделима коришћења Википедије у институцијама културе и образовним институцијама, као и пројектне моделе из региона.
Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијином заједницом из Републике Српске и ове године организује међународни уређивачки маратон поводом Светског дана Рома. Маратон ће трајати од 3. до 9. априла и током овог периода уредници и уреднице могу писати о темама које се односе на идентитет, историју, културу и права Рома. Уређивачки маратон поводом Светског дана Рома је међународног карактера и има подршку Викимедије Шпаније, заједница из Северне Македоније, Албаније, Грчке, Турске, Мађарске као и заједнице словачких Рома и заједнице на Википедији на српскохрватском језику.
Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о књижевности, писцима, књигама, књижевним правцима и теоријама, критичарима, књижевним наградама у Србији и свету. Уређивачки маратон ће трајати од 27. марта до 2. априла 2023. године на Википедији на српском језику.
Викимедија Србије и Викимедијанци из Републике Српске на Википедији на српском језику организују девето по реду такмичење, ЦЕЕ пролеће, у писању нових и допуњавању постојећих чланака о земљама Средње и Источне Европе, као и разноврсним темама које су на одређен начин повезане са овим земљама (историја, музика, наука, спорт, економија и сл). Такмичење симболично почиње 21. марта и траје до 31. маја, а у њему учествује преко 25 заједница из Средње и Источне Европе.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске и ове године су организовалe уређивачки маратон поводом обележавања Међународног дана жена, а као подршку глобалној Викигеп кампањи која за циљ има смањење родног јаза на Википедији. Маратон је трајао од 6. до 12. марта и ово је био први догађај од неколико планираних током године. Током уређивачког маратона, 17 уредника и уредница је написало 61 и допунило 11 чланака.
Викимедија Србије је током јануара и фебруара спровела конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Комисија, коју су чинили Мирослав Лоци, Бојан Цветановић и Невена Рудинац, је спровела селекцију и рангирање пројеката. Након тога Управни одбор донео је одлуку о прихватању пројеката. Девет пројеката је прихваћено и биће реализовано током године.
Овогодишња конференција уредника и уредница Википедије одржаће се 1. и 2. априла, у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру, у Београду. Седми Викилајв по реду, биће у знаку 20 година Википедије на српском језику. Сви заинтересовани уредници и уреднице Википедије, волонтери Викимедије, сарадници и партнери, позвани су да се региструју за догађај и тако увеличају ово окупљање. Регистрација је отворена до 25. марта, 23:59.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске заједно покрећу шесту по реду Викигеп кампању. Прва активност у оквиру кампање биће уређивачки маратон на Википедији, који ће за тему имати биографије знаменитих жена из различитих области. Уређивачки маратон ће трајати од 6. до 12. марта и обухватиће тако и Међународни дан жена.
Викимедија Србије је у среду, 22. фебруара, заједно са заједницом и партнерима, прославила 20 година постојања Википедије на српском језику. Две деценије постојања пројекта, волонтерског рада и времена, многобројних чланака и слободног садржаја, обележене су у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру, у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе.
Глобална кампања уређивања референци #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца) довела је Википедију на српском на прво место по доприносу проверљивости чланака на Википедији. Укупно 38 уредникa Википедије на српском језику унело је чак 12.689 референци у чланке где су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво место у свету!
Викимедија Србије отвара позив за учешће на седмој Викилајв конференцији која ће се одржати 1. и 2. априла 2023, у Српско-корејском информатичко приступном центру (СКИП), у Београду. Уколико сте заинтересовани да будете део конференције као учесник, предавач и/или волонтер, позивамо вас да се пријавите до 1. марта и уђете у избор за добијање стипендије која покрива трошкове пута, смештаја и хране.
Ове године Википедија на српском језику слави јубилеј. Две деценије постојања пројекта, волонтерског рада и времена, многобројних чланака и слободног садржаја, биће обележене прославом у Српско-корејском информатичко приступном (СКИП) центру. Рођендан се организује у среду, 22. фебруара, од 18 часова.
Викимедија Србије расписује конкурс за доделу средстава ради реализације пројеката из области слободног знања и културе. Позивамо вас да нам представите своје идеје за стварање и ширење слободног садржаја. Подносиоци могу бити појединци, институције, невладине организације, организације које се баве неформалним образовањем или оне које имају заједничке циљеве са Викимедијом Србије. Имајте у виду да су у питању мањи пројекти и да је горња граница тражених средстава 500 евра по пројекту. Пријаве су отворене до 26. фебруара 2023. године.
Централна комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања доделила је другу награду Сањи Јечменици за пројекат “Викијуниор књиге у настави”. Викијуниор књиге у настави је пројекат чији је циљ креирање дигиталне књиге за децу на сајту Викикњиге.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije