Вики помоћник: Шта је и како може да помогне?

У свету Википедије, где се дељење знања сматра темељем онлајн образовања, пројекат Вики помоћник представља иновативну иницијативу Викимедије Србије која пружа корисницима подршку за лакше писање и уређивање чланака на Википедији на српском језику. Кроз овај пројекат, корисници могу контактирати Вики помоћника који ће им пружити обуку и помоћ да на једноставан начин створе и унапреде чланке. 

Шта је пројекат Вики помоћник? 

Викимедијин помоћник или Вики саветник је пројекат покренут од стране Викимедије Србије који пружа помоћ у писању и сређивању чланака на Википедији на српском језику. Циљ овог пројекта је да обучи и подржи нове уреднике, да им помогне у савладавању правила и стандарда за писање на Википедији, као и да им пружи савете и ресурсе за успешно учешће у подухвату уређивања Википедије.

Како ради Вики помоћник?

Корисници могу једноставно контактирати Вики помоћника путем мејла, постављањем питања или захтева за помоћ на адресу електронске поште која је доступна на званичној страници пројекта. Вики помоћник ће се потрудити да одговори на сва питања и пружи потребну помоћ у најкраћем могућем року.

Индивидуална обука

Вики Помоћник пружа персонализовану обуку корисницима, водећи их корак по корак кроз процес писања. Ово укључује смернице за структуру чланка, правописне савете и како додати релевантне информације.

Додавање фотографија и ресурса

Пројекат такође подржава кориснике у процесу додавања фотографија и других ресурса у чланке, чиме се обогаћује визуални аспект садржаја. Вики помоћник обезбеђује упутства о томе како пронаћи и додати фотографије са Викимедијине оставе или из других извора слободног садржаја, како би чланци били богатији и информативнији за читаоце. Илустрације знатно доприносе квалитету чланка на Википедији.

Одговори на питања

Корисници могу постављати питања Вики помоћнику у вези са уређивањем, цитирањем извора или било којим другим изазовима које могу имати током процеса писања и уређивања чланака. Овакви упити су добродошли и Вики помоћник ће се потрудити да пружи одговарајуће одговоре у најкраћем року. Такође, ако корисници нису сигурни како да реше неки проблем у свом чланку или имају недоумице у вези са правилима Википедије, могу се обратити Вики помоћнику за помоћ и подршку.

Радионице

Вики саветник организује радионице како би додатно подржао кориснике. Интеракција са заједницом на овим догађајима такође омогућава уредницима да размењују искуства и савете са другим учесницима, што доприноси развоју и подршци заједници у целости.

Дељење искустава

Вики помоћник такође подстиче уреднике да деле своја искуства и савете са другима, стварајући заједницу која се континуирано развија. Овај процес подстиче сарадњу и учење од других уредника, што доприноси квалитету чланака и разноврсности тема које се покривају на Википедији. Кроз дељење својих искустава и знања, уредници стварају пријатељску атмосферу у заједници која је основа успешног функционисања пројекта.

Пројекат Вики Помоћник, под покровитељством Викимедије Србије, доноси свеобухватну подршку корисницима Википедије на српском језику, омогућавајући им да се лакше укључе у процес писања и уређивања чланака. Кроз персонализовану обуку и практичне смернице, Вики Помоћник поставља основу за квалитетне и обимне чланке.

Вики помоћника можете контактирати путем попуњавања упитника на страници пројекта на Википедији или слањем имејла на pomoc@vikimedija.org мејл адресу.

Аутори: Александар Сеферовић, Викимедија Србије
Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *