Викимедија Србије отвара позив за доделу микрогрантова

Викимедија Србије расписује конкурс за финансирање пројеката из области слободног знања и културе. Конкурс је посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Пријаве су отворене до 20. фебруара 2021. године. 

Микрогрантови су грантови у износу до 500 евра и додељују се једном годишње. Права су прилика за појединце, институције и организације које желе да се окушају у раду на Википедији и тако учествују у креирању највеће слободне енциклопедије на свету. Ако сте некад учествовали на нашим догађајима, чули занимљиве акције које бисте желели сами да покренете или имате неку потпуно нову идеју, представите нам то у формулару за подношење пројеката, а ми ћемо га радо прегледати. У случају да нисте раније писали пројекте и нисте сигурни како се то ради, имајте у виду да се у току трајања конкурса можете консултовати са представницима Викимедије Србије у циљу добијања информација потребних за креирање што квалитетнијих пројеката. 

Најважније је да се циљеви пројекта поклапају са циљевима и стратегијом Викимедије Србије, односно да ваше активности подразумевају обогаћивање неких од Викимедијиних пројеката. Википедија, Викикњиге, Викиречник, Викизворник, Викивести, Викицитат, неки су од пројеката које реализује Задужбина Викимедија са циљем промоције и подршке стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофитан начин. 

Наша мисија је да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Тако смо дали прилику бројним волонтерима да се кроз микрогрантове опробају у вођењу пројеката и реализацији догађаја. Тематике досадашњих пројеката биле су разноврсне, а све активности имале су заједнички циљ – увећање слободног садржаја и ширење идеје о слободном знању. Осим што се можемо похвалити разноликошћу пројеката, издвајамо и чињеницу да су учесници у пројектима били из разних градова Србије.

Кроз нови круг микрогрантова, позивамо вас да нам представите своје идеје за стварање и ширење слободног садржаја. Подносиоци могу бити појединци, институције, невладине организације, организације које се баве неформалним образовањем или оне које имају заједничке циљеве са Викимедијом Србије. Имајте у виду да су у питању мањи пројекти и да је горња граница тражених средстава 500 евра по пројекту.

Како да се пријавим?

Најпре посетите део сајта Викимедије Србије намењеног пројектима, како бисте стекли бољи увид у то шта је оно на чему ми радимо и како ви можете да допринесете. Уколико имате идеју за пројекат, али нисте сигурни да ли је идеја у складу са нашом мисијом или нисте сигурни да ли ћете моћи да сами реализујете све активности, препоручујемо да погледате стратегију наше организације и обратите пажњу на области у оквиру наших стратешких фокуса:

 • Прикупљање слободног садржаја које има за циљ умножавање слободног материјала различитих формата кроз разнолике активности и пројекте организације. У оквиру овог усмерења, организација ће имати неколико стратешких линија, међу којима су јачање Викимедијиних пројеката у образовном систему, у академској заједници и у институцијама културе, са нагласком да ће алати и садржај бити још више доступни и приступачни. Tакође је ту и разноликост у погледу уредника и садржаја, која ће се прожимати кроз бројне активности.
 • Сарадња и умрежавање са другим организацијама и институцијама за коју верујемо да је неопходна у циљу развоја организације и искоришћавања заједничких циљева и ресурса зарад досезања до што већег броја људи и остваривања добрих резултата. Сарадње се најпре односе на заједничко увећавање и промоцију Википедије и других Викимедијиних пројеката.
 • Подршка заједници представља широк спектар активности које се реализују у циљу пружања потпоре члановима и чланицама заједнице Викимедије. Овај фокус има намеру да омогући ширење мреже волонтера Викимедије Србије, да повећа сарадњу између Википедијанаца и Викимедијанаца, као и да умрежи заједницу у циљу остваривања заједничких циљева.

Уколико и даље имате недоумице, слободно нас контактирајте и радо ћемо вам појаснити могућности реализације.

Образац за предлоге пројеката можете преузети на линку испод и попуњеног га послати на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам. Образац се не попуњава онлајн већ се преузима и попуњен шаље на наведену мејл адресу.

 • Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом.
 • Желимо иновативне пројекте, свеже идеје, али ћемо, наравно, узети у обзир и пројекте који су осмишљени по већ постојећим моделима. Уколико имате идеју за обимнији пројекат, позивамо вас да кроз микрогрант реализујете један његов део, а да следеће године (или кроз више година), на обострано задовољство, наставимо рад на свеобухватнијем пројекту.
 • Предлоге нам доставите најкасније до 20.02.2021. године.
 • Сви подносиоци пројеката ће до 10. марта бити обавештени о исходу.

Напомена: Имајући у виду да је Викимедија Србије волонтерска организација и да на пројектима раде добровољци који не добијају новчану накнаду, кроз конкурс доделе микрогрантова се не практикује исплата хонорара.

Временски оквир реализације:

 • 28.02.2021 – Завршетак пријава и почетак селекције. 
 • 09.03. 2021 – Први круг селекције.
 • 18.03.2021 – Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани.
 • 18.03 – 28.03.2021 – Почетак реализације пројеката.
 • 15.12.2021 – Завршетак реализације пројеката и почетак писања завршних извештаја.
 • 10.01.2022 – Крајњи рок за достављање завршних извештаја.

Верујемо да ћете бити креативни и пуни идеја за нове вики подухвате.

Извори

Слични чланци

Избеглице, култура и знање: уређујемо заједно!
Завршен је пети по реду маратон о људским правима и животној средини
Отворене пријаве за Еду Вики камп 2024!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *