Википедија прославила 20 година постојања

Википедија је у петак, 15. јануара напунила 20 година. Дан Википедије прослављен је како међу уредницима Википедије на српском, тако и широм света, на локалним видео окупљањима. 

Википедија није само енциклопедија, то је читава заједница. Волонтери широм света раде заједно на ослобађању знања. Отпремају фотографије, поправљају грешке у куцању, траже изворе и креирају чланке како би одржали сан о свету у којем сваки човек има приступ збиру светског знања. Модел отвореног уређивања једна је од највећих снага Википедије. Када много различитих људи допринесе чланку, он постаје неутралнији и поузданији. То је савршен пример људске сарадње на Интернету.

Данас, након 20 година, Википедија има преко 53 милиона чланака на више од 300 језика. Пројекат је присутан у институцијама културе, у образовним институцијама и другим непрофитним организацијама које деле сличне циљеве. Људи који уређују Википедију су волонтери из различитих сфера, са различитим искуством, из различитих култура и језика. Ове разлике не само да их нису раздвојиле, већ су их боље повезале и тако омогућиле да једни од других уче и деле знање. 

Викимедија Србије је у част Википедије организовала онлајн прославу на којој су присуствовали уредници Википедије и волонтери Викимедије. На овај датум симболично је почела и 1либ1реф кампања која ће трајати до 5. фебруара. Рођендан је започет обраћањем председника удружења, Мирослава Лоција. 

„Мало ко би могао да се сети почетка, али ако нисте знали, у почетку беше Нупедија, онлајн платформа за писање стручних радова који су морали проћи кроз процес одобравања од 7 корака, да би се нашли на њој. То је довело до ситуације да је у првој години од настанка био објављен чак 21 чланак. Овај темпо рада није испунио очекивања, што доводи до настанка нове енциклопедије, и тако 15. јануара 2001. године рађа се Википедија, на енглеском језику, а основали су је Џими Вејлс и Лари Сангер. У току првог месеца постојања, настало је 200 чланака, а у првој години, преко 18 хиљада њих. Иако идеја Википедије у теорији звучи незамисливо, пракса је показала да је она један од најуспешнијих пројеката на интернету.”

Мирослав Лоци, председник удружења Викимедија Србије

Затим су учесници погледали видео који је припремљен од стране Задужбине Викимедија, а у циљу представљања значаја Википедије и њене заједнице широм света.

Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице, је кроз презентацију подсетила госте на импозантне бројке које Википедија остварује сваког дана. Једна од највећих енциклопедија има преко 15 милијарди посета месечно, а сваког месеца је уређује преко 250 хиљада људи. Осим тога, Маџаревићева је истакла најчитаније чланке. Елиот Пејџ је чланак који је прикупио највише посета на Википедији на енглеском, док је на српском највише пажње привукао чланак о популарној теленовели Игра судбине. Истакла је да сви Википедијанци славе Википедијин дан и учесницима је пренела видео поруку извршне директорке Задужбине Викимедија, Кетрин Мар.

Рођендан Википедије користи се и за доделу награда. Заједница уредника и уредница Википедије на српском језику бира Википедијанца године, односно особу која се у протеклом периоду истакла својим доприносом и залагањем на Википедији. Ове године је то Љиљана Сундаћ — учесница пројекта Вики Сениор, која је показала интересовање за писање чланака и победница је такмичења. Овом приликом Љиљани је виртуелно додељен ваучер у износу од 5.000 РСД за куповину књига у Делфи књижарама.

Учесници су након тога направили групну фотографију и уживали у онлајн игрици. По завршетку игре, прикључили су се глобалној онлајн прослави на којој је присуствовало више од 70 Википедијанаца и Викимедијанаца из целог света. Из сваке заједнице се обратио по један члан или чланица истакнувши како они планирају да прославе 20. рођендан Википедије и да ли су покренули акције поводом њега. Сви су на матерњем језику пожелели срећан рођендан, а затим је цела група отпевала рођенданску песму.

Уживали смо у прослави Дана Википедије и подсећамо да ће ова година бити у знаку 20 година постојања ове највеће слободне енциклопедије на свету.


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Wikipedia 20 cover birthday symbols (cropped).png, аутора Jasmina El Bouamraoui и Karabo Poppy Moletsane, Katherine Maher’s message on the occasion of Wikipedia 20.webm, аутор Задужбина Викимедија, Happy 20th birthday, Wikipedia!.webm, аутор Задужбина Викимедија, под CC BY SA-3.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе; фотографија Мирослава Лоција, ауторке Агоре Свитак.

Слични чланци

Википедија на српском језику опет најбоља у свету #1Lib1Ref
Прослава 21. рођендана Википедије на српском језику
Википедијанац стажиста у Народном музеју Краљева остварио сјајне резултате!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *