Викимедија Србије организује окупљање Википедијанаца у четвртак, 2. новембра, са почетком у 18 часова, у просторијама Викимедије Србије. Позивамо све заинтересоване да нам се придруже, а они који нису из Београда могу се пријавити за рефундацију путних трошкова.
Завршено је такмичење на Википедији у писању чланака на тему избора песама, и током ове акције је написано и допуњено 132 чланака. Победник такмичења је Sadko, друго место заузела је EmiliaITČA, док је трећу награду добила Ljiljana Sundać.
Викимедија Србије у сарадњи са Викимедијом Мексика и Националним аутономним универзитетом Мексика 24. октобра 2023. године организује уређивачки маратон који за циљ има писање нових и допуњавање постојећих чланака на Википедији на српском језику o образовању.
Вики воли нематеријално културно наслеђе је кампања која се организује широм света поводом обележавања 20. година од доношења Конвенције за заштиту нематеријалног културног наслеђа УНЕСКО-а, 2003. године. Акција је глобалног карактера и одржава се у многим заједницама. На Википедији на српском језику, кампања ће се одржати од 15. до 31. октобра.
Завршено је такмичење Вики чланци траже илустрације, у оквиру кога су википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додавали фотографије у чланцима којима су недостајале илустрација. Заједница на Википедији на српском језику је остварила сјајне резултате: 9 уредника и уредница је обогатило 6151 страницу мултимeдијалним садржајима, чиме су постигли најбоље резултате на глобалном нивоу. Уредници и уреднице који су били најактивнији и којима ће бити додељени ваучери за куповину књига у износима од по 2.000 РСД су: Nikolina Šepić Acaalexaca, EmiliaITĆA, Marko Minarić i Sadko.
Поводом Недеље Поноса, Викимедија Србије је у сарадњи са Београд Прајдом организовала седми по реду уређивачки маратон Вики воли прајд, који је трајао од 4. до 10. септембра. Током ове акције 8 уредника и уредница је обогатило Википедију на српском језику са 29 нових чланака о квир темама, доку су три чланка допуњена. Уредници су такође обогатили и Викимедијину оставу са 110 фотографија.
Поводом отвореног конкурса за Песму за Евровизију ’24, којим ће се одлучити представник Србије на Песми Евровизије 2024, Викимедија Србије покреће локално такмичење на Википедији у писању и допуњавању чланака на тему избора песама. Такмичење ће се одржати од 11. септембра до 10. октобра.
ГЛАМурозни Википодаци је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција је трајала од 15. до 31. августа 2023. године.
Викимедија Србије расписује конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 4. септембра до 4. октобра 2023. и отворен је за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања.
Викимедија Србије у сарадњи са Београд прајдом седми пут заредом организује уређивачки маратон Вики воли прајд поводом Недеље Поноса. Маратон ће трајати од 4. до 10. септембра. Током маратона уредници и уреднице ће бити у прилици да пишу чланке о значајним догађајима, историји, знаменитим квир особама, филмовима, серијама, књигама, као и свим осталим темама везаним за ЛГБТИКА+ популацију које славе људскa права, различитости и слободе.
ГЛАМурозни Википодаци су акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција је трајала од 20. до 31. августа 2023. године.
Викимедија Србије је у сарадњи са Удружењем за уметност, културу и међународну сарадњу Адлигат реализовала пројекат Википедијанац стажиста од 1. јуна до 31. јула. Током овог стажирања, писани су и илустровани чланци на Википедији на српском језику, док је на Викимедијину оставу постављено скоро 1.400 датотека, што је највећи број ослобођених датотека у овој врсти активности до сада.
Од 24. до 27. јула, одржан је шести по реду Еду Вики камп у Еколошком центру Радуловачки у Сремским Карловцима. Учесници и учеснице кампа су имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије. Камп је ове године окупио 17 студената и ученика завршних година средњих школа из различитих делова Србије.
Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) је годишња акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека, које су прикупљене током различитих фото такмичења и фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 1. до 31. августа 2023.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва- ИДЕАС организовале су други по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон је симболично почео 20. јуна, на Светски дан избеглица, и трајао је до 30. јуна. Уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица је имао међународни карактер, те се о темама које се односе на избегличку кризу писало на Википедијама на бошњачком, грчком, мађарском, румунском, српском и албанском језику.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije