Културно наслеђе на Википодацима је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција је трајала од 12. до 18. децембра 2022. године.
Такмичење на Википедији у писању чланака поводом Светског првенства у фудбалу донело нам је 76 чланака о фудбалерима, стадионима, светским првенствима, али и разним књигама посвећеним овој теми. Током такмичења унето је преко два милиона бајтова на Википедију на српском језику. Прво место освојио је корисник Sadko, друго место заузео је Јован 99, док ће трећу награду добити Boja02.
Поводом Светског дана особа са инвалидитетом, Викимедија Србије је организовала уређивачки маратон, који је трајао од 3. до 10. децембра. У оквиру маратона 4 уредника и уредница је написало 37 чланака, док је један чланак допуњен.
Културно наслеђе на Википодацима нова је акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету - Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе и практичне примене Википодатака. Акција ће трајати од 12. до 18. децембра 2022. године.
Викимедија Србије је у сарадњи са Факултетом драмских уметности Универзитета уметности у Београду и уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије реализовала пројекат Википедијанац стажиста од 1. октобра до 30. новембра. Захваљујући овом пројекту, написан је 71 нови чланак, 14 је допуњено, док је 230 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 407 датотекe, од којих је шест књига и девет каталога са чак 1.314 страна дигитализованог садржаја!
Викимедија Србије је у сарадњи са Народним музејом Зрењанина уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије током новембра реализовала пројекат Википедијанац стажиста. Захваљујући овом пројекту, написано је28 нових чланака, 9 је допуњено, док је 20 илустровано, а на Викимедијину оставу је постављено 193 датотекe, од којих су две књиге са укупно 83 стране дигитализованог садржаја!
Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон поводом Међународног дана особа са инвалидитетом. Маратон ће симболично почети 3. децембра на Међународни дан особа са инвалидитетом и трајати до 10. децембра. Уредници и уреднице ће моћи да пишу нове и допуњују постојеће чланке на теме које се односе на права особа са инвалидитетом, баријере са којима се оне сусрећу свакодневно, знамените личности и др.
Викимедија Србије прославља 17 година рада, током којих је радила на прикупљању и ослобађању знања кроз бројне сарадње са образовним институцијама и институцијама културе, али и кроз рад са појединцима и сличним невладиним организацијама. Прослава ће се одржати симболично на Дан волонтера, 5. децембра, од 18 часова, у просторијама организације (Кнеза Милоша 80/14).
Викимедија Србије се по други пут придружује глобалној кампањи #SheSaid (Рекла је) која има за циљ побољшање видљивости проминентних жена кроз креирање или допуну цитата чије су оне ауторке. Кампању је 2020. године покренула иницијатива Вики воли жене. #SheSaid ће на Викицитату на српском језику трајати од 25. новембра до 20. децембра. Викимедија Србије је припремила награде за најактивније учеснике.
Друштво за језичке ресурсе и технологије ЈеРТех и Викимедија Србије позивају све заинтересоване на промоцију пројекта wikiELTeC, као и пропратну радионицу, које ће се одржати у четвртак, 17. новембра, од 16 до 21 час, на Рударско-геолошком факултету (Ђушина 7).
Изложба Вики воли споменике отворена је у суботу, 5. новембра у СКИП центру и том приликом представљено је 10 фотографија споменика културе, које ће наставити даље такмичење на светском нивоу. Петар Милошевић заузео је, по оценама жирија, треће и прво место са фотографијама Голубачке тврђаве и куле Генекс, док је друго место освојила фотографија црква Свете Тројице у Горњем Милановцу, ауторке Бранке Вучићевић Вучковић.
Завршена је једномесечна акција поводом 10 година постојања ГЛАМ програма Викимедије Србије под називом ГЛАМурозни октобар. Ова акција била је подељена на два дела, први део, који се одржао у првој половини октобра, био је посвећен уређивачком маратону и унапређивању чланака на Википедији, док је други део акције, који је трајао од 17. до 31. октобра, посвећен Википодацима. Акција је трајала од 1. до 31. октобра.
У сусрет Светском првенству у фудбалу, Викимедија Србије организује локално такмичење на Википедији у писању и допуњавању чланака на тему фудбала. Такмичење ће се одржати од 5. новембра до 5. децембра, а сви заинтересовани се позивају да исто подрже и тако освоје вредне награде.
Такмичење на Википедији у писању чланака на тему награђиваних филмова ове године донело нам је 206 чланака о бројним филмовима, а организовано је у сарадњи уредника Википедије Садка и Викимедије Србије. Током такмичења, унето је преко преко 4,5 милиона бајтова на Википедију на српском језику. Прво место освојио је корисник Boja02, друго место заузела је EmilialTČA, док ће трећу награду добити уредница Асена.
Завршено је такмичење Вики чланци траже илустрацију и донело сјајне резултате! На глобалном нивоу, ово такмичење донело је фотографије у преко 33 хиљаде чланака на 257 пројеката, а учествовало је 256 уредника. Заједница Википедије на српском је остварила запажене резултате уредивши 4.301 чланак на 19 пројеката. Уредници и уреднице који су били најактивнији и којима ће бити додељени ваучери за куповину књига у износима од по 2.000 РСД су: Nikolina Šepić, Acaalexaca и EmiliaITČA.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije