Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.

Викимедија Србије је током фебруара и марта реализовала конкурс за доделу средстава у циљу реализације пројеката из области слободног знања и културе. Овај конкурс је био посвећен пројектима мањег обима, који имају потенцијал да постану дугорочни и одрживи. Од укупно 16 пристиглих пројеката, 6 пројеката је прихваћено и биће реализовани до краја 2024. године.

Комисија, коју су чинили, Бојан Цветановић, Александар Сеферовић и Невена Рудинац је спровела селекцију и рангирање пројеката. Након тога Управни одбор донео је одлуку о прихватању пројеката и подносиоци пројеката обавештени су о коначним резултатима конкурса.

Пројекти који су прихваћени су:

  1. Вики Сениор – Библиотека града Београда – Наставак пројекта из 2019. који за циљ има да се у креирање Википедије укључе пензионери, али и други заинтересовани појединци. Пројекат воде Милица Буха у име Библиотеке града Београда и Жана Гњатовић у име Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ из Сомбора.
  2. [[File:info.jpg]]  – Бранка Вучићевић Вучковић – Пројекат је покренут 2022. године и фокусиран је на допуну Викимедијине оставе, илустровање чланака и допуну чланака у вези са сеоским насељима, културно-историјским споменицима и црквама западне и југозападне Србије.
  3. Вики дигитализација људи, места и догађајa који су мењали Стару планину Техничка школа Књажевац – Овај пројекат има за циљ да се на Википедији на српском језику дигитализује нематеријално културно наслеђе Старе планине и сачувају од заборава места, традиција, обичаји, објекти културе и историјске личности које су обележиле Стару планину. Пројекту ће подршку пружити Народна библиотека „Његош” из Књажевца, али и локални дописник РТС-а из овог града. Планирана је сарадња и са ОШ „Младост” која се бави образовањем одраслих.
  4. ВикиИсторија Лесковца: заједно до знања – Ана Здравковић – Циљ пројекта је да се ученици средњих школа упознају са Викимедијиним пројектима, пре свега са Википедијом и Викимедијином оставом, како би на њима ширили слободно знање о локалној историји Лесковца. Један део пројекта ће обухватити и „Улице Лесковца” активности, по узору на пројекат „Улицама Панчева” са којим се Ана упознала на Викилајву прошле године. Пројекту ће подршку пружити Народни музеј и Завичајно одељење Народне библиотеке у овом граду. 
  5. Трагом древног вулканизма 3 – Стефан Митић – Наставак пројекта на тему облика рељефа вулканског порекла, свега природног и антропогеног што на њима постоји и поствулканских процеса. Стефан има идеју да започне један већи пројекат који ће обухватити све палео облике рељефа на територији Србије или Балканског полуострва, те је овај микрогрант нека врста пилот пројекта.
  6. Вики популар – Центар за истраживање популарне музике– Циљ овог пројекат је да се израде нови и допуне постојећи чланци везани за појмове и праксе из популарне музике. Поред овога ће укључити и рад на Викиречнику и Викицитатима. 

Свим подносиоцима предлога пројеката се захваљујемо и честитамо онима којима су пројекти одобрени. Верујемо да ћемо имати успешну и одличну сарадњу у будућности. 


Ауторка: Милена Миленковић, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *