Завршен је уређивачки маратон Вики воли прајд!

Поводом Европрајда Викимедија Србије организовала је међународни уређивачки маратон који је трајао од 12. до 18. септембра. 

Уредници су током маратона писали и допуњавали чланке који се односе на знамените квир особе, важне догађаје, квир историју, филмове, серије и књиге, као и остале теме од значаја за ЛГБТИКА+ популацију. Током маратона 55 уредника и уредница са 10 језичких верзија Википедије написало је укупно 166 нових чланака, док су 4 чланка допуњена. Највећи допринос су оствариле заједнице уредника и уредница на Википедији на српском, шпанском и македонском језику. Маратон је имао подршку и заједница на Википедији на албанском, српскохрватском, босанском, грчком, турском и француском језику. Уредници су током маратона такође додавали нове и допуњавали постојеће ставке на Википодацима. 

Маратон Вики воли прајд се успешно спроводи на Википедији на српском језику од 2017. и из године у годину привлачи значајну пажњу уредника и уредница, а резултира бројним чланцима о различитим ЛГБТ+ темама. Ширењем слободног знања о овим темама доприноси се сузбијању негативних стереотипа и предрасуда о припадницима и припадницама ЛГБТИКА+ заједнице. Ове године је током маратона 12 уредника и уредница написало 52 чланка док је један чланак допуњен. 

У склопу маратона Викимедија Немачке је у сарадњи са Викимедијом Србије органиовала панел дискусију под називом Квир историја у дигиталном добу: Овде смо, квир смо – где је наша историја. У оквиру овог догађаја је најпре било речи о маратону Вики воли прајд, његовој организацији и резултатима. Поред тога је уредник ImStevan говорио о свом искуству писања о квир темама на Википедији на српском језику. У оквиру овог догађаја су такође уредници и уреднице на различитим језичким верзијама Википедије имали могућност да дискутују о различитим темама које се односе на документовања ЛГБТ+ историје на Википедији. Неке од тема о којима је било речи тицале су се родно неутралног језика; проналажења релевантних референци и превођења чланака о квир темама у локалном контексту на друге језике. 

„Била ми је велика част што сам баш ја контактиран да учествујем у овој дискусији и представим изазове уређивања квир чланака Википедије Викимедијама Србије и Немачке, као и да чујем искуства других уредника. Маратон је прилика да се проблеми ЛГБТ+ заједнице ставе у фокус Википедије и то ће сигурно помоћи даљем напретку борбе против незнања и погрешних информација о нашој заједници које круже у јавности и на интернету. Најјачи смо када смо разнолики, те је подстицање свих да учествују на пројектима Викимедије веома важно. Надам се да ће у будућности бити организовано још маратона на ову тему, а можда и неких јавних панела у којима ћемо моћи да адресирамо питања јавности о Википедији и можда подстакнемо да се нашем циљу пружања бесплатног и лако доступног знања придруже и други.

ImStevan

уредник на Википедији на српском језику

Захваљујући заједничким напорима и сарадњи на међународном нивоу, Википедија је обогаћена значајним бројем чланака о важним ЛГБТ+ темама које заслужују да буду видљиве и да знање о њима буде слободно и лако доступно свима.

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *