Да ли сте спремни за ГЛАМурозни октобар?

ГЛАМурозни октобар је акција поводом обележавања 10 година постојања ГЛАМ програма Викимедије Србије. Ова акција је подељена на два дела, први део и прва половина октобра, од 1. до 16. су посвећени уређивачком маратону и унапређивању чланака на Википедији, док је други део акције, од 17. до 31. октобра, посвећен Википодацима. Акција траје од 1. до 31. октобра.

ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives и Museums) програм намењен је сарадњи са институцијама културе попут галерија, библиотека, архива и музеја. Циљ овог програма је развијање двосмерна сарадња у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше зeмље на интернету. Програм укључује и друге институције као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери, новински архиви, односно све културне установе које желе да учествују у стварању отвореног и слободног садржаја.

Током 10 година активности у оквиру ГЛАМ програма у Србији, остварено је више од 50 сарадњи са институцијама културе у Србији, а свакодневно се спроводе активности на повећању мреже сарадника зарад континуираног увећања садржаја на Викимедијиним пројектима, повећања дигиталног културног наслеђа и омогућавање слободног приступа том садржају свима у свету.

Правила акције:

  • Трајање акције је од 1. до 31. октобра 2022. године.
  • Сваки регистовани корисник може у било ком тренутку пре почетка или током трајања акције да се придружи уношењем свог потписа на страници активности којој жели да се прикључи.
  • Ова акција је намења повећању садржаја о културним знаменитостима, личностима, местима, експонатима, како широм Србије, тако и света.
  • Највреднијег уредника сваке активности (уређивачког маратона и уређивања Википодатака) наградићемо ваучером за књиге у вредности од три хиљаде динара.
  • Ако имате питања или недоумице у вези с акцијом обратите се координаторки (Gorana Gomirac (VMRS)) на имејл gorana.gomirac@vikimedija.org.
  • Учесници ће у знак захвалности за учешће у акцији добити споменицу.

Више о уређивачком маратону можете прочитати на овом линку, а о акцији уређивања Википодатака овде. Придружите нам се у обележавању 10 година постојања ГЛАМ програма Викимедије Србије!

Напомена о ауторским правима:

  • Горана Гомирац, Викимедија Србије
  • Илустрација: File:GLAM logo, square, transparent.png, аутора Preston stone под Creative Commons Ауторство-Делити под истим условима 3.0 лиценцама.

Слични чланци

Пети уређивачки маратон поводом Светског дана Рома 2024: Заједно креирамо знање о идентитету, историји, култури и правима Рома
Отворена регистрација за конференцију Викилајв 2024
Четврта акција писања биографија на Википедији на српском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *