Придружите се уређивачком маратону Вики воли прајд!

Поводом Европрајда, који представља паневропски међународни ЛГБТ+ догађај и који се ове године по први пут одржава у Београду, Викимедија Србије у сарадњи са Друштвом поноса по шести пут организује уређивачки маратон Вики воли прајд. Маратон ће трајати од 12. до 18. септембра. 

Током маратона пажња ће бити посвећена темама које се односе на знамените квир особе, филмове, серије, књиге, догађаје и историју. Aкценат ће такође бити и на свим осталим темама везаним за ЛГБТИКА+ популацију које славе људскa права, различитости и слободе. Поред писања нових чланака на Википедији, охрабрујемо и допуњавање већ постојећих чланака, које учесници могу обогатити новим, провереним референцама или илустровати релевантним фотографијама. Учесници такође могу обогатити Викимедијину оставу фотографијама са Европрајда и других ЛГБТ+ дешавања. 

Циљ ове акције је умножавање и већа видљивост садржаја који се односи на теме од значаја за ЛГБИТКА+ заједницу на Википедији и другим Вики платформама, а чиме се доприноси ширењу слободног знања о њима. На овај начин желимо да дамо допринос смањењу предрасуда и дискриминације са којом се припадници ЛГБТИКА+ заједнице сусрећу свакодневно. 

Позивамо уреднике и уреднице Википедије, активисте и активисткиње, као и све заинтересоване за ове теме да допринесу маратону и тако омогуће већу доступност информација од значаја за ЛГБТИКА+ заједницу. Како бисте учестовали у овој акцији, потребно је да се пријавите на страни догађаја на Википедији, а на њој можете сазнати и више информација о самом догађају.

Маратон Вики воли прајд је међународног карактера и има подршку Викимедије Немачке и Викимедије Шпаније, али и корисничких група на албанском, српскохрватском, грчком, турском и француском језику.

Квир историја у дигиталном добу: Овде смо, квир смо – где је наша историја?

У склопу маратона 18. септембра са почетком у 16 часова Викимедија Немачке у срадњи са Викимедијом Србије организоваће дискусију под називом Квир историја у дигиталном добу: Овде смо, квир смо – где је наша историја. У оквиру овог догађаја ће се дати на значају актуелним пројектима унутар европске заједнице и дискутовати о томе на које начине заједно можемо да документујемо европску квир историју онлајн и учинимо је лакше доступном свима. Придружите се овом догађају и будите део дискусије о темама као што су: које аспекте локалне квир историје желимо да видимо онлајн; шта нас мотивише да се бавимо квир историјом; са каквим се проблемима и ризицима сусрећемо на појединачном нивоу или као заједница. Сви заинтересовани се могу пријавити за овај догађај путем линка

Ауторка: Невена Рудинац, Викимедија Србије

Илустрација: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Резултати конкурса за доделу микрогрантова 2024.
Придружите се јубиларном петом уређивачком маратону поводом Светског дана Рома
Одржан уређивачки маратон у оквиру Викигеп кампање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *