Викимедија Србије расписује конкурс за реализацију и финансирање волонтерских пројеката у домену образовања, сарадње са институцијама културе и волонтирања. Конкурс траје од 4. септембра до 4. октобра 2023. и отворен је за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања.
Викимедија Србије у сарадњи са Београд прајдом седми пут заредом организује уређивачки маратон Вики воли прајд поводом Недеље Поноса. Маратон ће трајати од 4. до 10. септембра. Током маратона уредници и уреднице ће бити у прилици да пишу чланке о значајним догађајима, историји, знаменитим квир особама, филмовима, серијама, књигама, као и свим осталим темама везаним за ЛГБТИКА+ популацију које славе људскa права, различитости и слободе.
ГЛАМурозни Википодаци су акција Викимедије Србије у којој се подстиче уређивање и повећање једне од најзначајнијих слободних база података на свету – Википодатака. Циљ ове акције је обучавање како већ искусних, тако и нових уредника Википедије о уређивању Википодатака и повећање података о институцијама културе, знаменитим културним споменицима, уметницима, уметничким делима и личностима, догађајима и стварима које су имале велики утицај на развој културе. Акција је трајала од 20. до 31. августа 2023. године.
Викимедија Србије је у сарадњи са Удружењем за уметност, културу и међународну сарадњу Адлигат реализовала пројекат Википедијанац стажиста од 1. јуна до 31. јула. Током овог стажирања, писани су и илустровани чланци на Википедији на српском језику, док је на Викимедијину оставу постављено скоро 1.400 датотека, што је највећи број ослобођених датотека у овој врсти активности до сада.
Од 24. до 27. јула, одржан је шести по реду Еду Вики камп у Еколошком центру Радуловачки у Сремским Карловцима. Учесници и учеснице кампа су имали прилику да се упознају са програмима и пројектима Викимедија Србије, али и да усаврше своје вештине које ће им помоћи у даљем волонтерском ангажовању у Викимедији Србије. Камп је ове године окупио 17 студената и ученика завршних година средњих школа из различитих делова Србије.
Вики чланци траже илустрацију (Wikipedia Pages Wanting Photos) је годишња акција у којој википедијанци на свим језичким верзијама Википедије додају фотографије у чланцима на Википедији, којима недостаје илустрација. Циљ је промовисање употребе дигиталних мултимедијалних датотека, које су прикупљене током различитих фото такмичења и фото-тура које организује заједница Викимедије, у чланцима на Википедији. Акција ће трајати од 1. до 31. августа 2023.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва- ИДЕАС организовале су други по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон је симболично почео 20. јуна, на Светски дан избеглица, и трајао је до 30. јуна. Уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица је имао међународни карактер, те се о темама које се односе на избегличку кризу писало на Википедијама на бошњачком, грчком, мађарском, румунском, српском и албанском језику.
Такмичење на Википедији у писању чланака о земљама Средње и Источне Европе, ЦЕЕ Пролеће је на Википедији на српском језику реализовано од 21. марта до 31. маја.. У периоду од два и по месеца колико је такмичење трајало, 16 уредника и уредница је на Википедију на српском језику унело преко 19 милиона бајтова, а написан и допуњен 731 чланак Победник такмичења је Sadko, друго место заузела је Ljiljana Sundać, док је трећу награду добио Zlockolicki.
Викимедија Србије и Викимедијина заједница Републике Српске у сарадњи са Центром за истраживање и развој друштва- ИДЕАС организују уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица. Маратон ће трајати од 20. до 30. јуна. Фокус ће бити на темама које се односе на избегличку кризу, људска права избеглица и проблеме са којима се они сусрећу свакодневно на свом путу.
Викимедија Србије у сарадњи са корисничком групом Википедија и образовање, организовала је највећу међународну Вики образовну конференцију у Београду. Од 26. до 28. маја, у Хотелу М, преко 100 преставника Викимедијиних заједница који се баве образовним пројектима, окупили су са циљем размене знања и искуства, али и јачања међусобне сарадње.
Викимедија Србије вас позива на шести Еду Вики камп! Камп ће се одржати у Сремским Карловцима од 24. до 27. јула 2023. Камп окупља добровољце који имају жељу да активно доприносе развоју образовног програма Викимедије Србије.
Викимедија Србије организује онлајн уређивачки маратон с циљем израде нових и допуне постојећих чланака о културној разноликости, ширењу и поштовању културе из различитих делова света. Ширењем знања и поштовањем култура из других делова света указујемо на међусобно поштовање, мир и слободу.
Викимедија Србије у сарадњи са корисничком групом Википедија и образовање, организује највећу међународну Вики образовну конференцију у Београду. Догађај ће се одржати од 26. до 28. маја, у Хотелу М, а окупиће представнике Викимедијиних заједница. Циљ конференције је размена знања и искуства у домену образовања, као и развој и јачање постојећих Викимедијиних огранака у области образовања и њихова међусобна сарадња.
Викимедија Србије се по четврти пут прикључила глобалној кампањи #WikiForHumanRights у сарадњи са Иницијативом за социјална и економска права А11, EcoHub-ом и Националном еколошком асоцијацијом. У оквиру кампање на Википедији на српском језику је организован уређивачки маратон који је трајао од 8. до 14. маја. За време трајања маратон 5 уредника и уредница је написало 31 чланак.
Викимедија Србије сe и ове године придружује глобалној кампањи #WikiForHumanRights у сарадњи са Иницијативом за социјална и економска права А11 и EcoHub-ом и Националном еколошком асоцијацијом. Кампања има за циљ повећање доступности и видљивости знања и садржаја о људским правима. Ове године се између осталог фокусира на право на здраву и одрживу животну средину. На Википедији на српском језику кампања ће бити реализована у виду уређивачког маратона који ће трајати од 8. до 14. маја.

Скорашњи чланци

Related post

Категорије

Kategorije