Завршена акција сређивања семинарских радова на Википедији – Прва акција сређивања семинарских радова на Википедији на српском је трајала од 20. марта до 9. априла 2020. године. Акција је започета у циљу побољшања садржаја на овој језичкој варијанти Википедије. То је подразумевало чишћење семинарских радова који су написани лошим стилом, смањење броја непроверених и несређених радова написаних у оквиру Образовног програма Викимедије Србије.
Радионица у Деветог гимназији у Београду

У акцији је укупно учествовало 18 корисника, а сређена су 94 чланка. Највећи допринос је дао уредник Acaalexaca са освојених 13 поена. За њим следи уредница Марина Симић са освојених 12,5 поена. Прави успех акције се огледа у томе што је први пут започето организовано сређивање чланака који су написани у оквиру Образовног програма. Планирано је да се сличне акције организују и у будућности.

“Википедија је сваког дана богатија за мноштво интересантних чланака и фотографија. Семинарски радови су итекако потребни Википедији јер су већином писани од стране студената који добро познају одређену тематику и који су добродошли да принесу овом сјајном пројекту. Википедијанци који имају искуства на Википедији су ту да припомогну око сређивања чланака како би се и семинарски радови уклопили у преко 630 000 осталих чланака колико тренутно броји наша Википедија. То је јако битна ставка  јер ти чланци су интересантни, али и битни нашем пројекту . Уређивањем чланака нисам приметио неке велике грешке, то су већином грешке Вики технике и презентација артикла енцикопедијским стилом (слике, задебљан текст, вики везе…). Оно што ми се највише допало је што сам сређивањем чланака је окрио ствари које нисам знао, читајући сам чланак.” Acaalexaca, победник акције

“На идеју за реализацију акције смо дошли пратећи дискусије које воде уредници на Википедији. Током једне од њих је предложено да се организује акција управо овог типа. Ослушкујући предлоге заједнице и схватајући проблематику која се доводи у везу са објављивањем одређеног броја недовољно добрих чланака од стране учесника Образовног програма, сматрали смо да је потребно реализовати акцију која ће допринети побољшању поменутих чланака”, рекао је Небојша Ратковић, менаџер Образовног програма Викимедије Србије. Додао је да слични проблеми постоје на другим језичким варијантама Википедије и да је у духу колаборативног рада и сарадње, на којима се темеље сви Вики пројекти, потребно да заједнички помогнемо новим уредницима Википедије да науче како се она исправно уређује.

Радионица у ОШ Јован Стерија Поповић

“У тренуцима када је Википедија постала светски феномен и када се глобално траже начини за њену свеобухватнију примену у различитим сферама живота, Викимедија Србије може поносно да каже да има један од најстаријих Образовних програма на свету. Сматрам да је врло битно да искористимо ту чињеницу, као и то што је Википедија нашла свој пут међу школским и универзитетским клупама широм Србије, како бисмо охрабрили оне који су показали добру вољу да користе Википедију и нове технологије у образовању, да у томе и наставе. Можда тиме и нећемо увек добити најбоље резултате, али они сигурно неће бити достижни без тимског рада, охрабривања нових уредника и подршке коју могу да пруже искусни уредници Википедије”, закључио је Небојша Ратковић.  


Аутор: Небојша Ратковић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Radionica u OŠ Jovan Sterija Popović 04.jpg, Аутор Neboysha87, CC BY-SA 4.0, WMRS Educational program, Ninth Gymnasium, March 2020 1.jpg, Аутор Neboysha87, CC BY-SA 4.0

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *