Уређивачки маратон поводом Светског дана Рома допринео повећању чланака о Ромима и ромској култури

Поводом Светског дана Рома, Викимедија Србије је по први пут организовала уређивачки маратон у писању нових и допуњавању постојећих чланака на Википедији на тему идентитета, историје, културе и права Рома. Маратон је био међународног карактера и трајао је од 7. до 12. априла. Акцији се придружило 50 учесника из 19 језичких верзија Википедије. 

Роми, као највећа мањина у Европи, имају богату историју кроз коју су дали значајан допринос друштвима и државама које насељавају. Пошто је ова тема дуго била занемаривана на глобалном нивоу, Викимедија Србије је овом акцијом желела да ода почаст суграђанима ромске националности и именима као што су Слободан Берберски, Трифун Димић, Шабан Бајрамовић и Вида Павловић, али и херојима данашњице попут Марије Александровић. Циљ ове акције је да се путем ширењa знања о Ромима и ромској култури стане на пут дискриминацији и предрасудама које припадници ове националне мањине свакодневно доживљавају. 

Акција на глобалном нивоу била је и више него успешна. Написано је укупно 167 нових чланака, 12 чланака је допуњено, унето је 24 нових појмова на Википодацима, а 18 допуњено. Највећи допринос дали су уредници са Википедија на српском, италијанском и македонском језику. Захваљујући ангажману колега из Викимедије Шведске, њихови музеји су ослободили неколико фотографија за потребе маратона. Што се тиче Википедије на српском језику, на маратону је учествовало 14 корисника, написано је 45 нових чланака и један чланак је допуњен. За оне који нису имали искуства у уређивању Википедије, а хтели су да се прикључе акцији, 8. априла је одржана онлајн обука.

У циљу поштовања стратегије и препорука које добијамо од Задужбине, Викимедија Србија ће настојати да кроз пројекте и акције овог типа активно ради на повећању знања о мањинским групама. 

Слични чланци

Викимедија Србије слави 16 година рада
Шта се крије у Народној библиотеци Пирот?
Викимедија Србије организује тренинг комуникацијe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *