Менторство на Википедији

Уколико сте желели да напишете чланак на Википедији или да исправите грешку коју сте увидели, а нисте знали како или вам је вики синтакса била компликована, сада то можете урадити уз помоћ ментора. Википедија на српском језику увела је менторство, у оквиру ког искусни уредници помажу почетницима да савладају основе уређивања или им указују на најчешће грешке које се дешавају.

Програм менторства је креирао тим који се бави развојем заједнице у Задужбини Викимедија, а све у циљу боље комуникације међу уредницима, а нарочито са онима који започињу прве кораке на Википедији. Уредници на Википедији чине једну онлајн заједницу која ради и фунционише по усвојеним правилима. Правила омогућавају да уредници имају здраву комуникацију и да квалитет садржаја остане на високом нивоу. Како би почетницима олакшали савладавање вештина уређивања и омогућили им да пренесу знање које имају на Википедију, ментори ће бити на располагању за сва питања. 

Млади, али искусни уредници Acamicamacaraca и Zoranzoki21 су, у договору са тимом из Задужбине, превели овај додатак за Википедију на српском језику. Тако је ова енциклопедија постала једна од првих која је увела могућност додељивања ментора. До сада је менторство уведено на википедијама на баскијском, украјинском, мађарском, јерменском, као и на француском Викиречнику. Осим саме могућности, креиран је и персонализовани интерфејс за новајлије како би им искуство на Википедији било пријатније. 

Искусни уредници су позвани да се пријаве уколико су заинтересовани да пруже подршку и помоћ новим корисницима, а списак истих је доступан на страници на Википедији предвиђеној за то. Како би читав процес био лагодан за већ обучене уреднике и за новајлије, припремљена су упутства и смернице за комуникацију са новајлијама, као и помоћ за представљање као ментор

Сам интерфејс је интуитиван и прилагођен је новим корисницима. Приликом отварања налога, корисници могу одговорити за питање шта их је навело да отворе налог и да ли су икада уређивали Википедију. Такође, у старту могу означити да ли су заинтересовани да ступе у контакт са искуснијим уредницима ради проналажења помоћи.

Уколико су заинтересовани, ментори им се додељују насумично и то са списка оних који су се пријавили да врше ту функцију.

Новајлије могу одабрати теме које их интересују, како би предложени задаци били у складу са њиховим интересовањима и знањем.

Корисницима се сугерише да би могли да започну уређивање са лакшим изменама, а да се кроз време и комуникацију са заједницом, опробају и у већим изазовима. 

Идеја самог менторства је да нови уредници на лак начин могу комуницирати са менторима. Систем слања порука је крајње поједностављен.

Када се новајлије одлуче за ниво у ком желе да се опробају, добијају задатке, како би савладали уређивање корак по корак. Међу лаким задацима су исправке правописних и граматичких грешака, као и додавање веза међу чланцима. У оквиру средњег нивоа могу проналазити референце или допунити неки чланак. Опширније проширивање кратких чланака остављено је за тежи ниво. 


Аутори: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије, коректура Александар Живковић

Напомена о ауторским правима: File:Wiki-Mentor-Icon.svg, у јавном домену, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Викимедија Србије прославила 16 година рада
Завршена је акција Културно наслеђе на Википодацима
Викимедија Србије организује тренинг Управљање стресом и превенција сагоревања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *