Завршена акција писања чланака на тему Кине

Акција писања чланака на тему Кине је за месец дана резултирала са чак 122 написана и допуњена чланка на Википедији на српском језику. Седамнаест уредника и уредница учествовали су у акцији која је била део међународне сарадње између Викимедије Србије и корисничке групе Викимедијанаца Кине. На Википедији на српском трајала је од 1. фебруара до 1. марта и била је отворена за све заинтересоване уреднике. 

Акција писања чланака о Кини је акција покренута у оквиру кинеско-српског програма културне размене. Заједнички пројекат Викимедије Србије и корисничке групе Викимедијанаца Кине има за циљ јачање партнерства између две заједнице и писање квалитетних чланака о историји, географији, цивилизацији, култури, личностима и другим сродним темама. Ово је први у низу пројеката који су планирани за наредни период. 

Највише чланака у оквиру акције написао је корисник Intermedichbo (42). Свим учесницима који су написали пет или више чланака додељене су споменице. На Википедији на кинеском су такође остварени добри резултати. 29 учесника написало је 121 чланак о Србији. Овај подухват показао је да је сарадња између заједница битна и да се кроз заједничке пројекте слободно знање о обе земље може значајно обогатити. Међусобно умрежавање је нешто чему се стреми, а заједнице се надају уживо догађајима и разменама волонтера у будућности. 

Правила акције су била следећа:

  • Учесници акције могу бити сви регистровани корисници.
  • Чланци који улазе у евиденцију морају бити у вези са Кином.
  • Споменица за учеснике се додељује по завршетку акције, свакоме ко напише 5 или више чланака.
  • Акција траје од 1. фебруара до 1. марта 2021. године, а чланци у евиденцији рачунаће се само ако су направљени или проширени током трајања акције.
  • Дозвољено је превођење чланака са других Википедија.
  • Након завршеног чланка на страницу за разговор истог потребно је ставити шаблон {{Акција на тему Кине}}.

Захваљујемо се свим учесницима и позивамо их да прате и учествују у будућим акцијама. Више информација могу наћи на страници Википедија:Акције

Наредна акција почиње 8. марта и у оквиру ње учесници ће писати о храни. Циљ акције је повећања садржаја о различитим специјалитетима, било да се ради о зачинима, додацима храни или традиционалној кухињи. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторском праву: Love China Flag.png, креирана од стране аутора Cheetahze и SKopp, прерађена од стране аутора Denelson83 и Zscout37, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Викимедија Србије отвара позив за доделу микрогрантова
Шта се крије у каталозима Удружења ликовних уметника Србије?
1Lib1Ref кампања уређивања референци је спремна и за 2022. годину

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *