Викигеп кампања ове године оборила рекорд

Викигеп кампања која је ове године на Википедији на српском одржана од 1. до 8. марта, оборила је рекорд у погледу броја креираних биографија жена – чак 113 чланака. Кампања је обухватала уређивачки маратон поводом Међународног дана жена који је био саставни део глобалне акције која има за циљ смањење јаза у погледу садржаја о женама на Википедији. У Србији су је четврти пут заредом организовале Викимедија Србије и Амбасада Шведске.

Викигеп представља глобалну кампању у оквиру које се настоји постићи баланс између садржаја о женама и садржаја о мушкарцима. Покренута је од стране Викимедије Шведске и Министарства спољних послова Шведске, а потом је проширена на преко 50 земаља света. Све земље, без обзира на историју, културу, религију, спознале су да је неопходно радити на смањењу диспаритета, као и на повећању броја уредница Википедије. Локални догађаји разликују се од огранка до огранка. Неке заједнице ће имати више догађаја током године посвећених Викигепу, док су неке имале једнократне уређивачке маратоне поводом Дана жена.

Уређивачки маратон поводом Међународног дана жена организован је и на Википедији на српском и забележио је најбоље резултате до сада. Током седмодневног маратона, 24 учесника написало је и допунило чак 113 чланака. На Википедији на српском нашле су се спортисткиње, глумице, активисткиње за људска права, научнице, дизајнерке, књижевнице и многе друге. Садржај је шаренолик и у погледу националности, што говори о успеху жена из различитих земаља, без обзира на заступљени патријархат и дубоко традиционална друштва. Учесници су углавном писали нове чланке, од којих су неки преведени са других језичких верзија Википедија, док су проширени чланци добили нове фотографије, референце и информације о значајним постигнућима жена.

„Веома смо срећни што је кампања оборила рекорд ове године. Свима нама данас делује природно да жене воде часописе, да пишу научне радове, да се баве спортом, да буду програмерке и да покрећу своја предузећа. То није увек било тако и управо је због чињенице да су жене опстајале у областима у којима се то није очекивало, данашњи живот умногоме олакшан. Ово је наш начин да се захвалимо свим тим јаким и упорним женама, али и да охрабримо жене модерног доба да наставе са борбом за равноправност. У томе нам је наравно помогла Википедија. Преко 50 хиљада чланака који су написани у кампањи од 2018. године, посећени су преко 100 милиона пута. На Википедији је присутан тренд превођења чланака на друге језике, па тако дела хероина нашег друштва могу допрети до читалаца из најудаљенијих делова света.”

Ивана Маџаревић, координаторка Викигеп кампање у Србији

Локална кампања завршена је симболично 8. марта, када је одржан  глобални онлајн догађај на ком су се учесницима и организаторима из целог света обратили организатори међународне кампање, као и  министарка спољних послова Шведске, амбасадори и представници Шведске у Уједињеним нацијама. Потом су присутни могли да прођу обуку уређивања и да савладају потребне вештине како би самостално писали чланке на Википедији.

Захваљујемо се свим учесницима маратона на обореном рекорду и позивамо их да нам се придруже у сличним акцијама које очекујемо током године. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Wikigap barnstar – WMRS.gif, ауторке Горане Гомирац, под cc by sa-4.0, WikiLive 2019 – 185.jpg, под cc by sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Вики воли спорт први пут на Википедији на српском језику!
Завршен је трећи по реду уређивачки маратон поводом Светског дана избеглица!
Ратификација Повеље покрета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *