Завршен уређивачки маратон поводом Међународног дана студената

Поводом Међународног дана студената Викимедија Србије је организовала онлајн уређивачки маратон у циљу израде нових и допуне постојећих чланака у вези с образовањем на Википедији на српском језику. Маратон је одржан од 15. до 22. новембра 2020. године, учествовало је 11 уредника Википедије који су написали 31 чланак. Највећи допринос у виду 10 написаних чланака дао је уредник Intermedichbo. Сви учесници су у знак захвалности добили споменицу.

Међународни дан студената је међународни празник који се обележава 17. новембра као помен на нацистичко погубљење студената због протеста током окупације Прага 1939. Данас је овај празник симбол борбе за боље образовање, али и жеље за лакшим проналажењем посла у струци. Маратон је организован у циљу обележавања 15 година од покретања Образовног програма Викимедије Србије. Википедију је у настави до сада применило више од 70 школа и факултета у Србији. Србија је била прва земља у којој је започета пракса увођења Википедије у школско и академско окружење, док се овај пројекат данас реализује широм света. 

Само током прошле школске године у пројектима Образовног програма учествовало је више од 1.000 ученика и студената широм Србије. Учесници и студенти су стекли вештине уређивања Википедије, али и критичког размишљања и правилног истраживања извора. Њихов рад доступан је за широко јавност и слободан за коришћење ученицима и студентима који тек пролазе кроз материју. Образовни програм Викимедије Србије се годинама развијао и наставиће да уводи иновације у складу са модерним системом образовања.

Захваљујемо свим учесницима уређивачког маратона.


Аутор: Небојша Ратковић

Слични чланци

Акција писања чланака о Пожаревцу
Проглашени победници такмичења „Крила”
Уређивачки маратон о менталном здрављу

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *