#SheSaid кампања на Викицитату

Викимедија Србије се овог новембра прикључује глобалној кампањи #SheSaid која има за циљ побољшање видљивости жена кроз креирање или допуну цитата чије су оне ауторке. Кампању је покренула иницијатива Вики воли жене која, осим овог, покреће бројне пројекте у циљу смањења родног јаза на Викимедијиним пројектима. #SheSaid ће на Викицитату на српском трајати од 25. новембра до 20. децембра, а учесници ће на крају ње добити споменицу за уложени труд. 

Викицитат је Википедијин „сестрински пројекат“ који је основала и подржава Задужбина Викимедија. Сврха пројекта је произвести скуп цитата познатих особа, књижевних дела и пословица како би исти били широко доступни. Будући да Викицитат на српском још увек има много неоствареног потенцијала, још једна од идеја кампање је да он оживи и покрене заједницу волонтера који ће му активно доприносити.

Иницијатива Вики воли жене (енг. Wiki Loves Women) покренула је кампању како би садржај на Викицитату био избалансиран и приказао истовремено цитате знаменитих мушкараца и жена. Сви заинтересовани се могу придружити и подржати кампању, а правила могу прочитати у наставку.

Правила:

  • Кампања траје од 25. новембра у 00:00 до 20. децембра 2020 у 23:59;
  • Сви наведени цитати морају бити референцирани, а уколико исте преводите на друге језике, препорука је да наведете извор који потврђује правилан превод;
  • У опису измене је ОБАВЕЗНО стављање хештега #SheSaid како бисте били део кампање;
  • Превод са Викицитата на другим језицима је дозвољен, с тим што истичемо да се не ослоните на машински преводилац и да се посаветујете са колегама или пријатељима који су вешти са страним језицима;
  • Свим регистрованим уредницима је дозвољено учешће, уз поштовање правила. Пријаве се могу извршити на страни пројекта на Викицитату и отворене су све време док траје кампања;
  • Сви учесници и учеснице добиће споменицу на крају кампање;
  • У циљу повећања видљивости жена и њиховог трага у облику цитата, препорука је да се у оквиру њихових биографија на Википедији постави шаблон који води ка њиховим викицитатима (више детаља на страни пројекта).


Ауторка: Ивана Маџаревћ, Викимедија Србије

Напомена о ауторким правима: Wikiloveswomen logo.svg, аутора Ranjithsiji под cc by sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе. 

Слични чланци

Пријави се за Еду Вики камп 2023!
Обележавање Светског дана културне разноликости за дијалог и развој на Википедији
Конференција лидера Образовног програма Википедије у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *