15 година постојања Викимедије Србије

Викимедија Србије обележава 15 година од оснивања и почетка рада на прикупљању и ширењу слободног знања кроз Викимедијине пројекте. Овог пута, окупљање чланова организације, волонтера, сарадника и партнера биће организовано онлајн, у четвртак, 3. децембра 2020, од 18 часова.

Викимедија Србије настала је 2005. године као пети по реду огранак Задужбине Викимедија. Пропагирање идеја за стварање, сакупљање и умножавање слободног садржаја на Викимедијиним пројектима биле су централне активности организације. Уз овај фокус дошли су и програми који су се годинама развијали, напредовали и интегрисали у академско окружење. Један од првих подухвата био је Образовни програм у оквиру ког су ученици и студенти писали семинарске радове на Википедији. Тада креиран као потпуна новина, а данас се примењује широм света, у готово сваком огранку или заједници Викимедије у свету. Међу пројектима су се нашла и фото-такмичења, која су поред учесника, привукла и институције културе и тако отпочела ГЛАМ сарадње. Све сарадње, пројекти, дешавања и догађаји били су одлична прилика за промовисање волонтеризма и ширење капацитета организације.

Данас, након 15 године, иза организације стоје волонтери, чврста партнерства, одржива сарадње, бројне конференције и регионални пројекти. Због тога вас позивамо да заједничке успехе прославимо онлајн окупљањем путем Зум платформе, у четвртак, 3. децембра, од 18 часова. Током рођендана причаћемо о томе шта смо урадили у 2020. години и како смо пребродили изазове, прогласићемо најуспешнији пројекат, а заједници ће се обратити Мирослав Лоци, председник Удружења и Александра Поповић, добитница награде Бранислав Јовановић. Део дружења ће бити издвојен за онлајн игре.

Своје присуство можете потврдити на страни рођендана на Википедији, а током прославе је довољно само да уђете на састанак преко линка (meeting ID: 364 215 9635, passcode: VmyX8Q). Сви су добродошли, а како бисмо учинили рођендан занимљивијим, предлажемо да свако од вас понесе посластицу са којим ћемо направити групну слику. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Фотографија ауторке Горане Гомирац.

Слични чланци

Викимедија Србије слави 16 година рада
Шта се крије у Народној библиотеци Пирот?
Викимедија Србије организује тренинг комуникацијe

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *