#1Lib1Ref кампања уређивања референци

Викимедија Србије у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествује у такмичењу додавања референци на Википедији на српском језику  #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Такмичење почиње 15. јануара и трајаће до 5. фебруара 2021. године, а осим библиотекара, моћи ће да јој се прикључе сви заинтересовани појединци.

Кампања је глобалног карактера и спроводи се у многим земљама широм света у склопу прославе рођендана Википедије, 15 јануара. Циљ ове кампање је мотивисање библиотекара и свих заинтересованих појединаца у давању свог доприноса највећој енциклопедији у људској историји уношењем референци и извора. Многе локалне библиотеке широм света се прикључују овој акцији и на тај начин дају свој допринос чинећи Википедију поузданијом. 

Викимедија Србије у сарадњи са Задужбином Викимедија и Викимедијом Пољске први пут у 2021. години организује #1Lib1Ref кампању уређивања референци у форми такмичења за земље Средње и Источне Европе. Такмичење ће се одржати на језичком нивоу, а награђивање на локалном и регионалном нивоу. На регионалном нивоу ће најбољих 10 учесника сваке језичке верзије Википедије добити сертфикате од Задужбине Викимедија, а најбољи учесник целог такмичења и најбољи учесник сваке језичке верзије ће добити посебан сертификат и могућност да изаберу награду са Википедијине продавнице у вредности до 50 америчких долара. На локалном нивоу, 10 најбољих такмичара ће добити сертификате за учешће, а 5 најбољих такмичара ваучере за књиге.

Да бисте учествовали, потребно је да се пријавите на страници догађаја на Википедији и не заборавите да додате ознаке #1Lib1Ref и #1Lib1RefCEE у опис додатих референци.

Већ неколико година су наши уредници у врху активности. У прошлој години учесници кампање су остварили сјајне резултате и заузели 2. место на глобалном нивоу са 4052 унете референце, а испред Википедије на српском језику је била само Википедија на хебрејском језику. Чак 5 уредника Википедије на српском језику се пласирало у 10 најбољих уредника ове глобалне кампање уређивања референци. У 2019. години учесници су остварили треће место, а испред њих су се нашли само уредници Википедија на енглеском и француском језику.

Радионице додавања референци ће се, услед пандемије вируса корона, одржати онлајн преко Зум платформе, у уторак, 19. јануара у 16 часова. Подаци за приступ: ID састанка: 976 1115 2926; Шифра: 924968.

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Слични чланци

Акција писања чланака о Пожаревцу
Проглашени победници такмичења „Крила”
Уређивачки маратон о менталном здрављу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *