Википедија на српском освојила прво место у #1Lib1Ref кампањи

Глобална кампања уређивања референци #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца) сврстала је Википедију на српском на прво место по доприносу проверљивости чланака на Википедији. Укупно 31 уредник Википедије на српском језику унео је чак 17112 референци у чланке где су оне недостајале, чиме је Википедија на српском заузела прво место у свету!

Викимедија Србије је у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, Библиотеком града Београда и Викимедијином Заједницом Републике Српске учествовала у кампањи додавања референци на Википедији #1Lib1Ref (један библиотекар, једна референца). Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара 2021. године, а осим библиотекара, придружили су јој се и други заинтересовани појединци.

Са убедљиво највише унетих референци, прво место је заузела Википедија на српском језику и наставила низ успешног учешћа у кампањи. Иза Википедије на српском следе Википедија на пољском са унетих 4376 референци и Википедија на македонском са 3526 унетих референци. Чак 5 наших уредника се пласирало у 10 најбољих учесника ове глобалне кампање, а најбољи уредник кампање је српска учесница Николина Шепић са преко 5500 унетих референци. Овим је наш успех још значајнији, јер смо се, као мања вики заједница, пласирали на прво место у свету. У 2020. години су такође остварени запажени резултати и освојено је 2. место на глобалном нивоу са 4052 унете референце, док је 2019. године заузето треће место. 

Николина Шепић, победница 1Lib1Ref кампање

„Сматрам да је кампања уређивања референци од изузетног значаја, јер тако чланци постају проверљивији и поузданији. Изненадио ме је број чланака који не садрже ни једну или премало референци. Само у оквиру овогодишње кампање унето је 17.112 референци, али и даље има доста чланака који су остали без поузданих извора. Позвала бих овом приликом све заинтересоване, као и друге уреднике, да се укључе у овај важан посао. Првобитна жеља ми је била да подржим кампању и њеног иницијатора, а касније ми се највише допало што сам сређивањем сазнала многе информације које нисам знала, а занимале су ме. Почела сам да постављам себи циљеве у нади да уђем међу првих десет, међу првих пет. Нисам очекивала да ћу бити победник на локалном, а камоли глобалном нивоу. Пријатно сам изненађена победом и веома ми је драго због тога.” — Николина Шепић, победница #1Lib1Ref кампање

Кампања уређивања референци се организује сваке године, у сусрет рођендану Википедије, са циљем повећања поузданости и проверљивости чланака који се на њој налазе. Википедија је једно од првих места на које читаоци долазе при потрази за информацијама, што се показало од изузетне важности током пандемије вируса корона, када су били потребни ажурни, поуздани и проверљиви подаци. Овом кампањом, чланци добијају нове и проверене изворе података, чиме се поспешује поузданост највеће електронске енциклопедије, Википедије. 

Аутор: Горана Гомирац, Викимедија Србије

Напомене о ауторским правима:

Фотографије победнице кампање, Николина Шепић

Слични чланци

Избеглице, култура и знање: уређујемо заједно!
Завршен је пети по реду маратон о људским правима и животној средини
Отворене пријаве за Еду Вики камп 2024!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *