Резултати пројеката који су добили микрогрантове у 2020. години

У 2020. години подржано је шест разноврсних идеја у виду микрогрантова, које су успешно спроведене у дело. Микрогрантови су мањи грантови у износу до 500 евра које Викимедија Србије додељује почетком године, а подносиоци пројеката су најчешће појединици или институције које предлажу пилот пројекте који се касније могу развити у годишње подухвате.

Конкурс је био посвећен пројектима мањег обима за које постоји могућност раста у дугорочне и одрживе пројекте. Трајао је од 20. јануара до 20. фебруара 2020. године. и био је отворен за све појединце, представнике организација, институција културе и образовања. На конкурс је пристигло 13, а одобрено је 6 пројеката који су званично увршћени у пројектне активности Викимедије Србије.

Иако претходно искуство није било неопходно, вође пројеката показале су велику професионалност. Успели су да реализују активности и остваре одличне резултате чак и у околностима када радионице и окупљања нису била могућа. Још једна предност микрогрантова је велика децентрализација активности у градовима Србије. Подухвати су, осим у Београду, реализовани у Горњем Милановцу, Лесковцу, Нишу и Кикинди. 

Учесници су обогатили Викимедијину Оставу за 5063 фотографије, а Википедију на српском за 613 чланака.

  • Вики сениор (Милица Буха) је пројекат покренут у Библиотеци града Београда 2019. године, као наставак пројекта Београдски библиотекари о Београду, са идејом да се у креирање Википедије укључе људи који су, одласком у пензију, завршили свој радни век али још увек желе да се баве својом професијом, као и да наставе активно да доприносе заједници. Осим пензионера, пројекту су се придруживали други заинтересовани корисници и библиотекари. Овим пројектом Библиотека града Београда се укључила у процес ширења слободног знања, као и у систем перманентног образовања одраслих у Србији. Вики сениори написали су и допунили 343 чланка на Википедији, док су поставили чак 1213 фотографија на Викимедијину оставу. За илустрацију чланака искоришћено је 1079 датотека.
  • Надгробни споменици и крајпуташи (Бранка Вучићевић Вучковић) је пројекат Викимедије Србије започет 2017. године. Односи се на проучавање и промоцију материјалног и нематеријалног културног наслеђа кроз евидентирање и фотографисање крајпуташа и старих сеоских надгробних споменика, постављање фотографија на Оставу и објављивање чланака на Википедији о њима. Пројекат покрива широк спектар циљних група – од институција које се баве изучавањем, заштитом и презентацијом културног наслеђа (заводи за заштиту споменика културе, музеји), преко најшире јавности, све до појединаца заинтересованих за истраживање родословних стабала или прошлости одређеног краја. Постављено је 2200 фотографија, а написано је и допуњено 23 чланка.
  • Није штеточина све што гмиже (Александра Трајковић) је пројекат усмерен ка изради, ажурирању и проширењу постојећих садржаја о дневним и ноћним лептирима Србије, како на Википедији, тако и на Викимедијиној остави, чиме се комплетирао њихов животни циклус и омогућио приступ свеобухватном знању о одређеној врсти. Кроз теренска истраживања на периферији града Ниша и ближој околини, чланови тима са искуством у уређивању чланака и волонтери са Природно-математичког факултета у Нишу прикупљали су податке и фотографије неопходне за тај задатак. Написано је и допуњено 100 чланака на Википедију, а постављено 283 фотографије на Викимедијину оставу. Скоро 200 датотека је искоришћено за илустрацију чланака.
  • Планинари о планинама (Стефан Митић) је пројекат са идејом да планинари својим знањем и информацијима из књига, као и фотографијама планина и све што на њима постоји, обогаћују Википедију и Викимедијину Оставу. Реализацијом овог пројекта ширило се слободно знање и илустрували су чланци на Википедији из области планинарства и на тему планина и свега природног и антропогеног што на њима постоји. У оквиру пројекта постављено је 654 фотографије, а написано и допуњено 58 чланака.
  • Пут којим се ређе иде (Добрислава Ружић) је пројекат у оквиру ког је планирано да чланови Фото клуба Тера (део Центра за ликовну и примењену уметност Тера) фотографишу насељена места у општинама Кикинда, Ада, Кањижа, Нови Кнежевац, Чока и Сента чиме би чланци о селима који су штуро били обогаћени изузетно квалитетним фотографијама. Будући да неке активности нису биле изводљиве због новонасталих околности, метрике и план су прилагођени измењеним условима. Прикупљено је 258 фотографија, од којих је 143 искоришћено за илустрацију чланака.
  • Историјско наслеђе средњовековне Србије (Ђорђе Марковић) је пројекат чијом се имплементацијом доприносило прикупљању слободног садржаја и његовом увећању, као и повећању фото материјала средњовековних грађевина и објеката са наших простора који је знатно мање заступљен у односу на добру покривеност чланка из тог периода на Википедији. Идеја самог пројекта подразумевала је обилазак првенствено тврђава и сакралних објеката који су изграђени у том периоду, а којих има у већем броју на нашим просторима, где су неки од њих и на УНЕСКО листи културне баштине. Прикупљено је 455 фотографија, док је 51 чланак написан или допуњен.

Назив пројекта за који сам добио микрогрант у 2020. години био је „Планинари о планинама”. Окупио сам тим планинара и љубитеља фотографије који је током ове године обишао више од 20 планина са којих је настало мноштво фотографија планина, врхова, села на планинама, рељефа, река, живог света итд. од којих је селектовано 654 које су постављене на Оставу. У оквиру истог пројекта написано је или допуњено 58 чланака на тему планина и планинарства. Планинари су генерално знатижељна групација, а моје вишегодишње искуство показало је да је Википедија један од најчешћих извора на који се упућују да би се информисали о нечему. Кроз овај пројекат хтео сам да неке од њих уведем у то на који начин би и они могли да допринесу овом покрету/пројекту, и да писањем нових и допуњавањем чланака-клица из ове области повећамо слободан садржај и нашим истомишљеницима „дамо” поуздан материјал за информисање и дискусије. Неки од учесника заинтересовали су се да конкуришу за будуће микрогрантове које додељује Викимедија Србије, али и да учествују на фото-такмичењима у организацији овог Удружења. Што се мене тиче, кроз искуство у овом пројекту добио сам идеје и лекције за његов наставак на другачији, још успешнији, продуктивнији начин. 

Стефан Митић, вођа пројекта „Планинари о планинама”

Захваљујемо се свим волонтерима који су учествовали у пројектима и који су остварили одличне резултате. Позивамо све који су заинтересовани да се пријаве са идејом на овогодишњи конкурс који траје до 20. фебруара. Детаљи конкурса налазе се на овом линку. 


Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: Ergela Ljubičevo (Ljubičevo Stable) 05.jpg, ауторка Милица Буха, под cc by sa-4.0, Pranjani, stari spomenici na groblju kod crkve brvnare 45.jpg, ауторка Бранка Вучићевић Вучковић, под cc by sa-4.0, DSCN6225 Papilio machaon.jpg, аутор Danilo.penic, под cc by sa-4.0, Greben mountain 04.jpg, аутор Geograf208, под cc by sa-4.0, Novi Kozarci 19.jpg, ауторка Добрислава Ружић, под cc by sa-4.0, Тврђава Маглич, поглед на тврђаву.jpg, аутор Ђорђе Марковић, под cc by sa-4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Слични чланци

Заједно за људска права и планету!
Одржана осма конференција уредника и уредница Википедије
Прикључите се такмичењу на Википодацима поводом Међународног дана музеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *